Veľký TEST pív z plechoviek: Chuťové fiasko, o ktorom spotrebitelia netušia!

2018-06-21 05:55:00 | Diskusia

Milovníci zlatého moku sa zhodujú, že pivo chutí najlepšie vtedy, keď je čerstvo načapované. Tím českých odborníkov sa túto teóriu rozhodol preveriť prostredníctvom testu. Viete, prečo chutí pivo z obchodu inak?

Test 14 ležiakov od rôznych značiek zorganizovala MF Dnes. Zaujímalo ich, či sú pivá z plechoviek rovnako kvalitné ako tie zo sklenených fliaš alebo čerstvo načapované. Prekvapivo, pivo z plechovky má jeden markantný nedostatok.

Čítajte viac: TEST pomarančových džúsov absolútne zaskočil: Najväčší omyl spotrebiteľov!

Ako píše portál Idnes.cz, chuť uskladneného piva sa po čase zhoršuje a jeho kvalita klesá aj pri vyšších teplotách. Pivo uzavreté v plechovke časom podlieha oxidácii a starne. Zub času sa podpisuje i na jeho zhoršenej chuti.

Jedenástka ako desiatka

Až 40 percent testovaných vzoriek piva bolo zoxidovaných, a to aj napriek tomu, že ich dátum spotreby sa ani zďaleka neblížil. Podľa slov Pavla Dostálka z Ústavu biotechnológie Vysokej školy chemicko-technologickej v Prahe sa kyslík do nápoja dostáva počas jeho stáčania a uzatvárania do plechovky. „Sklenená fľaša má malý priemer otvoru, ale u plechovky je podstatne väčší, takže vznikne určitá medzera, kadiaľ sa kyslík môže dostať dovnútra,“ spresnil.

Aby malo pivo z plechovky čo najlepšiu chuť, malo by byť čerstvé. Zákazník však na obale väčšinou nenájde informáciu, kedy bolo pivo stočené. Takisto nevie, v akých podmienkach bolo skladované.

Vzorky piva testoval okrem degustátorov aj Výskumný ústav pivovarský a sladársky. Výraznejší nedostatok malo len jedno pivo zo 14, a to Argus 11 Premium zakúpené v Lidli, v ktorom zodpovedalo množstvo extraktu pôvodnej mladiny „desiatke“ a nie „jedenástke“.  Podľa hovorkyne Lidlu Zuzany Holej už reťazec vykonal potrebné opatrenia, aby sa podobná situácia neopakovala a zákazníkom sa ospravedlnil. Pivovar Nymburk, ktorý pre Lidl jedenástku značky Argus vyrába, hovorí o zlyhaní ľudského faktora.  

Fotogaléria

2018-06-21 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Špuntík