Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ako sa vyvarovať salmonelóze? Veľmi jednoducho, stačí dodržiavať tieto pravidlá!

Leto je v plnom prúde a preto by sme na svoje zdravie mali dávať obzvlášť pozor. Napríklad chrániť jedlo pred nákazou baktériami salmonelózy.
Leto je v plnom prúde a preto by sme na svoje zdravie mali dávať obzvlášť pozor. Napríklad chrániť jedlo pred nákazou baktériami salmonelózy. (Zdroj: thinkstock.com)

Letné počasie je znamenie pohody, dovoleniek, voľného času stráveného s rodinou a priateľmi. Zároveň je synonymom zdravej stravy, záhrady totiž to priam prekvitajú zdravými pochutinami. Teplo ale znamená možné otravy jedlom alebo nákazu salmonelou. Ako sa jej vyvarovať?

  • Rizikové potraviny musia byť dôkladne tepelne upravené: nejedzte vajcia, hydinu alebo mäso v surovom stave. Najmä v lete sa treba vyhnúť všetkým potravinám a nápojom, ktoré obsahujú surové vajcia alebo nepasterizované mlieko
  • Ak si naberáte šalát v šalátovom bare reštaurácie, určite si namiesto dressingu dajte radšej olivový alebo iný olej.
  • Vyhnite sa aj konzumácii ovčieho mlieka a syra z neoverených zdrojov.
  • Ak konzumujete zmrzlinu, dajte prednosť balenej z mraziaceho boxu pred miešanou a dávkovanou ručne alebo strojom.
  • Na svadbách a príležitostiach, kde sa chystá jedlo niekoľko dní vopred, sa absolútne vyhnite konzumácii krémových dezertov a zákuskov, zemiakových šalátov, slabo tepelne upravenej hydine a mliečnym výrobkom.
  • Dôkladne si pri príprave jedla umývajte ruky, zvlášť ak narábate s hydinou alebo so surovým mäsom.
  • Ak pracujete s rizikovými potravinami, nevenujte sa súčasne dieťaťu: môžete ho infikovať svojimi rukami.
  • Na krájanie hydiny a mäsa používajte umelohmotné dosky, určené len na tieto potraviny: zeleninu krájajte na iných podložkách.
  • Dajte si záležať, aby ste krvou z hydiny alebo mäsa neinfikovali iné potraviny pri príprave jedla (pri grilovaní, pečení, výrobe šalátu…).
  • Na utieranie pracovnej dosky a kuchynského náradia, ktoré používate pri práci s hydinou a so surovým mäsom, používajte separátny vechtík, iný ako na všetko ostatné.
  • Na dodržiavaní hygienických pravidiel si dajte zvlášť záležať, ak pripravujete potravu pre malé deti, starých ľudí a ľudí s oslabenou imunitou.
  • U detí zabráňte priamemu alebo nepriamemu kontaktu s plazmi a korytnačkami. Po kontakte s plazmi, korytnačkami a so zvieracími exkrementmi si dôkladne umyte ruky. Plazy a korytnačky rozhodne nie sú vhodné zvieratá do domácnosti s novorodencom.
  • A ak sa predsa salmonelou nakazíte, správajte sa zodpovedne a berte do úvahy, že vaša infekcia nie je to najpríjemnejšie, čo môžete poskytnúť svojim blízkym. Telo naozaj nepotrebuje salmonelózu ani v lete.

Čítajte tiež: Katastrofa v podobe citrónovej vody: Takto sa vám môže vypomstiť! 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9