Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Koniec poverám o potravinách, z ktorých sa vraj chudne: Spoznajte pravdy a klamstvá!

Chudnite s rozumom a neverte potravinám, ktoré sľubujú mínus niekoľko kíl.
Chudnite s rozumom a neverte potravinám, ktoré sľubujú mínus niekoľko kíl. (Zdroj: thinkstock.com)

Nikto nechudne zázračne počas noci, niekomu môže zníženie váhy trvať aj niekoľko rokov. Chudnutie je o vytrvalosti a pevnej vôli. Médiá nám predostierajú "zaručený" návod, ako schudnúť rýchlo, a že táto potravina je určite zázračná. Ako je to v skutočnosti?

Zázračné potraviny na chudnutie neexistujú.Vlastne si myslím, že na žiadny problém neexistujú zázračné potraviny. To len niektoré médiá a niektorí ľudia potrebujú žiť zo starých názorov, nového náteru a zo slepej ľudskej dôvery, pretože nemajú nič iné, z čoho by žili.

Na druhej strane sa v posledných rokoch skúša veľa rôznych rastlinných látok z kôry stromov, semien ovocia, šupiek plodov, koreňov rastlín, pretože všade tam sa nachádzajú látky, ktoré čiastočne alebo pri vysokých koncentráciách potláčajú trávenie a vstrebávanie tukov alebo znižujú chuť do jedla. Veľký hon na zázrak, ktorý by vyriešil obezitu (alebo aspoň na nejaký čas zarobil veľa peňazí), prebieha 24 hodín denne.

Tisíce a tisíce ľudí na celom svete utekajú, kopú, krájajú, hrabú, miešajú, čistia, skladajú, lúhujú, sušia a testujú všetko, čo by mohlo v sebe obsahovať ten magický grál chudnutia. Zlatá horúčka na Divokom západe bola oproti tomu, čo už tak dlho prebieha v tajných komorách dobrodruhov a v tých najlepšie vybavených laboratóriách na svete, nevinnou, krátkou a salónnou záležitosťou. Zatiaľ nič prevratné a môže sa stať aj to, že sa nedočkáte. Nechcete zatiaľ využiť čas a naučiť sa zdravšie jesť a chudnúť prirodzene?

Nenechajte sa zlákať aktuálnymi trendami v chudnutí

... ananás, žerucha, hlávkový šalát, mlieko a mliečne výrobky, strukoviny, biela a červená reďkovka, kapusta a cvikla, tekvicový prívarok, čerstvá papája, avokádo, baklažán, cukina, paradajka, paprika, pomaranč, mandarínka, grapefruit alebo citrón, artičoky a čakanka, šampiňóny a iné huby, kyslá kapusta a zázvor, slivky, ľanové semienka, steak s koňakovou omáčkou, hrozno, karfiol, jahody, špargľa, kivi, tekvica, sladké drievko, melón, kel, pohánka, hruška, orechy, čili, muškátový oriešok, paprika, tymian, koriander a karí, maliny, čerešne, egreše, broskyne a nektárinky, černice a čučoriedky, umeboschi slivky, srvátka, morské riasy, hydina ...


Chodievate často na WC? Odhaľte, čo je za tým!


Všetky tieto potraviny a mnohé ďalšie už prežili na javisku chudnutia svojich 15 minút slávy. Niektoré aj viackrát. Farebné bulletiny však klamú – v jedálnom lístku a na tanieri človeka, ktorý chce chudnúť, neexistuje žiadna hlavná postava. Hlavnou postavou ste vy. Prestaňte veriť na zázraky tam, kde sa ešte v histórii človeka žiadny zázrak nestal, a vstúpte do sveta dospelých.

Zázračné recepty, ktoré sľubujú mnoho, no nesplnia takmer nič

Vyhodili vás z práce, vykradli vám byt alebo ste práve stratili niekoho, kto vám bol naozaj blízky? Pred zrútením vás zachráni extra porcia banánov v čokoláde, tekvicový prívarok, čerstvá papája alebo avokádo. Špeciálne ten tekvicový prívarok podávajú určite na tých najlepších psychiatrických klinikách.

Zemiaková šťava pomáha nielen pri diétach, pretože výrazne znižuje hmotnosť tým, že urýchľuje látkovú výmenu. Zmiešajte zemiakovú šťavu s cviklou a na ochutenie pridajte lyžicu citrónovej šťavy.

Zase trochu stredoveku alebo úryvok z návodu hry Malý chemik? Mám však mimoriadne nepodložené podozrenie, že takéto veci na chudnutie vymýšľajú na tajných pivničných zrazoch sami plastickí chirurgovia a toto je ich scenár: Namiešate si to a keď prvý glg vyprsknete rovno na bielu stenu v kuchyni, poviete si „A dosť! Zajtra idem na liposukciu!“ 

V paradajkách sa skrýva všetko, čo vás urobí krásnou.
Asociácia princov vo svojom stanovisku k tejto správe píše: Sme nesmierne zaviazaní za tento cenný vedecký objav. Koniec studeným, uslizeným bozkom! Každá žaba si už teraz musí vystačiť s paradajkou.

Ľanových semienok by ste nemali zjesť viac ako polievkovú lyžicu denne, vo vyšších dávkach sú toxické.

Ak sú toxické, nejedzte ich vôbec.

PS: Nie sú toxické, ale nie je rozumné ich zjesť viac ako 2 polievkové lyžice za deň.

PS 2: Všetky veci, aj tie najlepšie potraviny, majú svoje limity, to len v niektorých časopisoch môžu napísať hocičo.

Polievky nezahusťujte múkou a nevylepšujte smotanou, radšej ich zajedajte chlebom alebo zeleninovým šalátom. Vtedy polievky stoja za to! Veľká pravda. A ten chlieb nech je celozrnný alebo grahamový.

... a o pár týždňov prišiel tento recept:
Smotanová vínová polievka so škoricou (rozpis na 4 porcie): zväzok polievkovej zeleniny, 1 cibuľa, 50 g masla, 2 lyžice ovsených vločiek, 250 ml bieleho vína, 500 ml vývaru, 2 vaječné žĺtky, 100 ml smotany, soľ, čierne korenie, škorica.
Prásk! Jedna porcia obsahuje 1140! kJ – to je viac ako jedna celá horalka. (A tie ovsené vločky a škorica to naozaj nezachránia.)

Čomu všetkému ešte veríme? 

Zákerná pšenica: podľa niektorých dietológov pšenica spôsobuje celulitídu a zadržuje vodu v organizme. Je to zabijak štíhlej postavy!

Polovica Indie žije z pšenice (a bielej múky) a druhá z ryže. Tak teraz už aspoň vieme, prečo sú Indovia tuční a majú celulitídu. A bez irónie: nemusíte sa stať sikhom ani hinduistom, ale nejedzte pšenicu v jej najhoršej podobe: nejedzte bielu múku a výrobky z nej.

Existuje dokonca medová diéta, ale med musíte jesť iba v malom množstve! Poznáte kanibalskú diétu? Tučných ľudí jedia iba v malom množstve.

Pohánka obsahuje cenný rutín. Iba jej surové lístky. Rutín nie je v pohánkových zrnkách ani v pohánkovej múke.

Vyhýbajte sa ovociu na večer, lebo sa dlhšie trávi, v žalúdku kysne, a tým výrazne spomaľuje spaľovanie tukov. Neexistuje o tom žiadny seriózny dôkaz. Ak nájdete, pošlite mi to, prosím.

Cukor z kečupu v kombinácii s tukom z klobásy je zabijakom štíhlej postavy. Jedzte kečup bez cukru a klobásu bez tuku.

Vyhýbajte sa kukurici. Zvýši vám hladinu cukru v krvi a je zdrojom väčšieho množstva tuku ako ostatná zelenina. V kombinácii s kukuricou sa chudé mäso stáva kalorickou bombou.
Celá kukurica a pop corn bez tuku má nízky alebo stredný glykemický index (37 – 62), nemá veľa tuku. A kukurica s chudým mäsom je oveľa oveľaoveľa! lepšia kombinácia ako zemiakový šalát s rezňom alebo ako biela ryža alebo knedľa s mäsom v univerzálnej hnedej omáčke.

Ak budete jesť mesiac len ryžu, zaručene schudnete. Tieto drobné zrnká sú skutočne zoštíhľovacie mašinky. Skrývajú v sebe mnoho sacharidov a balastných látok. Udržujú nás dlho sýtymi a podporujú trávenie. Biela ryža podporuje ukladanie tukov, najmä v kombinácii s mäsom. Naturálna (pololúpaná) ryža má nízky glykemický index a množstvo pozitívnych účinkov, ale nie je to zázrak. Nejedzte mesiac iba ryžu. Zázračné potraviny neexistujú.

Potraviny ktoré by dokázali „rozpustiť“ tukové vankúšiky, naozaj neexistujúVidíte? Ja si nevymýšľam. Napísali to aj v časopise.

Ľahký obed s koňakom?

Ľahký obed: steak s koňakovou omáčkou. Hrubší, 200-gramový plátok hovädzieho mäsa... Na rozpálenom oleji opečte z každej strany asi minútu... do časti výpeku pridajte lyžicu koňaku a 0,7 dl smotany a nechajte zhustnúť...

Tak toto je krutý! kanadský žartík voči všetkým, ktorí chcú seriózne zmeniť svoj život a svoju hmotnosť. Že ľahký obed? Ľahká redakcia.

S citrusmi sa topia kilá ako sneh na slnku!
Týmto nezmyselným (ani ako povzbudenie to nestojí za nič!), ale poetickým sloganom ukončím kapitolu, ktorá by inak nemala konca-kraja.

Čítajte tiež: Keď náhoda podkopáva snahu žiť zdravšie: Takto jej nedáte šancu!

Knihy Igora Bukovského na jednom mieste!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9