Nenápadný záškodník voda s citrónom: Vyrazí vám dych, čoho je schopná, ak robíte túto chybu!

Pozor na množstvo skonzumovanej vody s citrónom, inak si môžete zničiť zuby.
Zdroj: Thinkcstock.cz
2015-05-07 21:30:00

Na jar a v lete zvykneme jesť veľa zeleniny a ovocia, pijeme čerstvé ovocné a zeleninové šťavy či nápoje s obsahom kyselín. K tomu všetkému sa pridá voda s citrónom na lačný žalúdok a problém je na svete! V prípade, ak budete stále robiť jednu chybu...

O výhodách konzumácie vody s citrónom hneď ráno po zobudení sme sa napočuli až-až. Bezpochyby je skvelým štartom do nového dňa, vďaka ktorému sa vám rozhýbe metabolizmus, dodá organizmu cenné živiny a v priebehu okamihu vás zaplaví energiou. Keďže medzi každodenné ranné rituály patrí u mnohých okrem iného aj čistenie zubov, treba si dávať na to pozor! Ak si totiž každé ráno zvyknete naordinovať vodu s citrónom, mali by ste vedieť, kedy si vyčistiť zuby. Zrejme je to pre mnohých len banalita... No mnoho ľudí to robí zle, pritom si nevedomky ničia svoje zuby!

Šťava z citrónov je bohatým zdrojom vitamínu C a ďalších prospešných živín. Bohužiaľ, pre zuby je pohromou! Kyseliny obsiahnuté v citrónoch môžu totiž spôsobiť eróziu zubnej skloviny. Pri nej dochádza k strate tvrdých zubných tkanív. Je nezávislá od prítomnosti zubného povlaku.

Niektorí odborníci dokonca odporúčajú vyhnúť sa hlavne džúsom z citrónov a grepov, ktoré môžu poškodiť zubnú sklovinu. V roku 2008 sa konal výskum, ktorý potvrdil, že práve spomínané džúsy spôsobujú najväčšie poškodenie zubnej skloviny.

Na prvý pohľad zdravé, v skutočnosti poškodené!

Najhoršie na tom je, že ide o nebezpečné a nevratné poškodenie, pričom ani nemusíte zistiť, že ním trpíte. Zatiaľ čo sa sklovina pôsobením kyselín stenčuje, mäkne a je náchylnejšia na mechanické poškodenie počas čistenia zubov, vám sa môže zdať, že máte zdravé zuby. Dokonca môžete spozorovať zmenu farby, po častej konzumácii vody s citrónom môžete mať zuby zrazu ako vybielené! Sú hladké, majú hodvábne lesklý povrch a prirodzené ryhy sú preč! Aj preto nemáte dôvod sa domnievať, že ide o známky ich poškodenia.


Muž každé ráno jedol na prázdny žalúdok banány: Šokujúci výsledok na seba nenechal dlho čakať!


Návštevu zubára preto oddialujeme, však nie je dôvod! Pritom nám hrozí okrem skloviny aj poškodenie zuboviny. Dokonca sa niekedy stáva, že môžu ubúdať tvrdé zubné tkanivá, čím je tak zub náchylný na zlomenie. Aj preto je pri diagnostike dôležitý rozhovor, ktorý súvisí so stravovacími návykmi pacienta.

Toto nikdy nerobte!

Čo robíte po tom, čo vypijete vodu s citrónom? Najhoršie, čo môžete spraviť, je si hneď po vypití vody s citrónom vyčistiť zuby! Mali by ste počkať min. pol hodinu. Za ten čas sa vám totiž vytvorí v ústach dostatok slín, ktoré kyselinu neutralizujú. Ak by ste si totiž vyčistili zuby hneď po vypití kyslejšieho nápoja, hrozí mechanické poškodenie naleptanej zubnej skloviny. Váš ranný rituál by mal mať nasledovnú postupnosť: voda s citrónom, za pol hodinu dôkladné vyčistenie zubov a raňajky.

Ďalšie tipy, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu

Ak sa nechcete vzdať potravín s vyšším obsahom kyselín, mali by ste dodržiavať určité pravidlá. V opačnom prípade ohrozujete svoje zuby a je len otázkou času, kedy si to vyžiada svoju daň. Zubnej erózii predídete aj týmito tipmi:

  • Po vypití vody s citrónom alebo iného kyslejšieho ovocia si vypláchnite ústa vodou, aby ste tým pomohli rýchlejšie neutralizovať prostredie v ústach.
  • Niektorí odborníci odporúčajú piť ovocné džúsy či vodu s citrónom slamkou. Sklovina by totiž mali byť vystavené vplyvu kyselín čo najkratšiu dobu.
  • Dopriať si ovocné nápoje pred spaním nie je najideálnejšie. Radšej si na nich pochutnajte v doobedňajších hodinách.

Čítajtie tiež: Jeden z najčastejších zlozvykov mnohých ľudí: Nepríjemný zvuk, ktorý poškodzuje vaše kĺby!

2015-05-07 21:30:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia