Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Oblečte svoju pleť v zime: Úžasné tipy, ako ju ochrániť pred nepriaznivým počasím!

Starostlivosť o pleť v chladnom počasí je iná ako v lete!
Starostlivosť o pleť v chladnom počasí je iná ako v lete! (Zdroj: thinkstock.com)

Starostlivosť o pleť je dôležitá nielen v teplom a suchom počasí. Počas jesene a zimy je pokožka vystavená nepriaznivým vplyvom počasia na tvári, preto si práve teraz zaslúži zvýšenú pozornosť a vitalitu!

1. Používajte jemnú kozmetiku                             

Nepoužívajte deodoranty a antibakteriálne mydlá, ktoré obsahujú konzervanty alebo agresívne zložky, lebo poškodzujú prirodzenú ochrannú bariéru kože. Dávajte prednosť prírodnej kozmetike, ktorá obsahuje jemné, prírodné čistiace zložky s jemným alebo žiadnym parfémom.

To isté platí o čistiacich prostriedkoch: používajte prednostne také, ktoré sú čo najmenej agresívne. Ideálne pre vašu pokožku aj pre životné prostredie sú ekologické čistiace prostriedky. Ak používate konvenčné čistiace prostriedky, určite pri práci s chemickými čistiacimi prostriedkami používajte rukavice a potom si ruky vždy natrite výživným krémom.
Vyhnite sa používaniu aj agresívnych kozmetických prostriedkov na tvár. Ak aj máte mastnú pokožku, čistiacu kozmetiku na báze alkoholu v zime radšej nepoužívajte. Uprednostnite čistiace peny alebo mlieka.

2. Nezabúdajte na výživu a hydratáciu pokožky

Ak vonku mrzne, nepoužívajte kozmetiku na báze vody a glycerínu, ale iba na báze olejov. Kozmetika, ktorá ako základ obsahuje mandľové alebo avokádové oleje, neupcháva póry. Všetky hydratačné a výživné krémy je najvhodnejšie aplikovať do troch minút po kúpeli alebo sprche, kým je pokožka ešte jemne vlhká. Alebo si môžete pomôcť minerálnou vodou v spreji. Pre extrémne suchú pokožku vyberajte krémy s obsahom močoviny alebo kyseliny mliečnej.

3. Sprchujte sa kratšie

V sprche zostaňte maximálne 5 minút, pretože nič tak nezbaví vašu pokožku hydratácie tak drsticky ako dlhé sprchovania chlórovanou vodou. Nepoužívajte horúcu, ale len príjemne teplú vodu, lebo horúca voda skôr zbaví vašu pokožku esenciálnych tukov, ktoré sú také potrebne pre jej zdravie.

4. Hoľte sa opatrne

Holenie pokožku dráždi vždy a to zvlášť, ak je suchá. Preto starostlivo vyberajte žiletku, aby bola ostrá a kvalitná (často ju vymieňajte). Používajte hydratačný krém alebo penu na holenie. Čepieľku pri holení veďte v smere rastu chĺpkov. Po holení nezabudnite aplikovať hydratačný krém (najlepšie s označením „krém po holení“).

5. Používajte zvlhčovač vzduchu

Ústredné kúrenie aj priestorové ohrievače extrémne vysušujú vzduch, ktorým trpia nielen dýchacie cesty, ale aj pokožka. Zmerajte si doma (aspoň v miestnosti, kde spávate) vlhkosť vzduchu. Ak je menej ako 30 %, ste naozaj v kritickej situácií a mali by ste zvážiť používanie zvlhčovača vzduchu – možnosi: parový, ultrazvukový alebo najnovšie modely práčok a zvlhčovačov vzduchu, ktoré pracujú na princípe prirodzeného vyparovania vody. Vyššiu vlhkosť vzduchu môžete dosiahnuť aj tým, že budete pestovať veľa zelených rastlín.

6. Nezabúdajte na UV filter

V lete sa každý chráni pred silným Uv žiarením, ale málokoho to napadne robiť aj v zime. Najmä počas pobytu v prírode a pri lyžovačke na horách, je nevyhnutné používať na tvár a pery kozmetiku s ochranným faktorom aspoň 30. Používajte len kozmetiku, ktorá poskytuje ochranu pred A aj B lúčmi UV žiarenia.

7. Zababušte si aj ruky

Asi by vás nenapadlo kráčať v zime po ulici v plavkách! Lenže presne tak sa cítia vaše ruky, ak v zime nepoužívate rukavice. Ak je mráz alebo vietor mimoriadne silný, chráňte si šálom či šatkou aj pery a ušné lalôčiky.

8. Nefajčite

Okrem všetkých známych rizík, ktoré sú spojené s fajčením, fajčenie škodí aj vašej pokožke. Vysušuje ju, podporuje tvorbu vrások a zbavuje ju kyslíka a viacerých živín. Takže, ak sa chcete vyhnúť tomu „slniečku“ z vrások okolo úst, cigaretu radšej zahoďte. A predĺži vám to aj život. A veľa ušetríte!

9. Zdravo sa stravujte

Nielen zvonku môžete vašu pokožku vyživovať, ale najmä zvnútra. Zbytočne si budete kupovať drahé krémy, keď nebudete mať v strave dostatok výživných látok, prípadne sa budete kŕmiť škodlivými tukmi. Vyvážená strava založená na obilninách v celozrnnej podobe, strukovinách, ovocí a zelenine, ktorá obsahuje aj kvalitné tuky ako sú orechy a olejnaté semená, prípadne občas mastná morská ryba, to je pre vašu pokožku to najlepšie. Rovnako pokožka potrebuje, aby ste pili dostatok kvalitných tekutín počas celého dňa. To samozrejme neznamená, že čím viac budete piť, tým viac bude vaša pokožka hydratovaná. Skôr to platí naopak, nedostatok tekutín podporuje suchosť pokožky.

10. De-stresujte sa

Jasné, už lepšiu radu sme vám ani nemohli dať. Stres je všade, nie vždy sa mu dá vyhnúť, ale anučte sa s ním vychádzať kamarátsky, pretože stres môťe byť aj pozitívny. (Alebo si myslíte, že pomáha, ak si už aj tak nepríjemnú situáciu človek okorení aj negativistickými emóciami – hnevom,, frustráciou, závisťou, žiarlivosťou a tak?) Stres zhoršuje kožné ochorenia ako je napríklad rosacea alebo psoriáza. Má vplyv aj na akné a kvalitu nechtov. Zdravý životný štýl s pravidelnou fyzickou aktivitou naozaj pomáha! Nedávna štúdia preukázala, že sa vám v mozgu skutočne zvýši hladina endorfínov rovnako po cvičení aj po odpočinku, ktoré trvajú rovnako 20 minút. Lenže! Lenže zvýšená koncentrácia endorfínov po 20-minútovom odpočinku klesá o 2 hodiny, kým po 20-minútovom cvičení trvá aj 12 hodín! Majte sa. My si dávame na ruky rukavice, na ústa šatku a ideme si zabehať

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9