Od čoho závisí vaša nálada? Neuveríte, čo je podstatné!

Podľa toho, kedy ste sa narodili, mávate často dobrú alebo zlú náladu!
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-31 06:00:00

Ako je možné, že niekto je pokojnej povahy, zatiaľ čo iný je nevrlý? Tím vedcov z Budapešti zistil, že dátum narodenia je rozhodujúci. Ročné obdobie, kedy ste sa narodili, významne ovplyvňuje riziko rozvoja porúch nálad!

Nálada podľa ročného obdobia narodenia

Ľudia narodení v určitých obdobiach roka môžu mať väčšiu pravdepodobnosť vzniku určitých typov afektívnych temperamentov, čo môže viesť k poruchám nálad (afektívne poruchy). Ročné obdobie, kedy ste sa narodili, sa už tradične spája s určitými rysmi osobnosti, na čom je vybudované napr. veštenie či astrológia.

Skupina výskumníkov z Budapešti predstavila štúdiu, ktorá hovorí o súvislosti medzi dátumom narodenia človeka a jeho temperamentu.

"Biochemické štúdie ukázali, že ročné obdobie, v ktorom sme sa narodili, má vplyv na určité monoamínové neurotransmitery, ako sú dopamín a serotonín, pričom tento vplyv je rozpoznateľný ešte v dospelosti. To nás viedlo k domnienke, že obdobie narodenia môže mať dlhodobejší účinok. Pozreli sme sa na viac ako 400 ľudí a porovnali  obdobie narodenia s osobnostnými typmi v neskoršom živote. Zdá sa, že obdobie, kedy ste sa narodili, môže zvýšiť alebo znížiť riziko vzniku niektorých porúch nálady. Zatiaľ nemôžeme povedať nič o mechanizmoch, ktoré to ovplyvňujú. Treba zistiť, či existujú genetické markery, ktoré sa vzťahujú na obdobie narodenia a poruchy nálady,“ povedala vedúca výskumného tímu a odborná asistentka Xénia Gondaová.

Aký máte temperament?

Tím vedcov prišiel na nasledujúce štatisticky významné trendy:

  • Cyklotýmický temperament, charakterizovaný rýchlymi a častými výkyvmi smutných a veselých nálad, sa najčastejšie vyskytuje u tých, ktorí sa narodili v lete, v porovnaní s tými v zime.
  • Hypertýmický temperament, vyznačujúci sa tendenciou byť až príliš pozitívny, je častejší u tých, ktorí sa rodia na jar a v lete.
  • Tí, ktorí sa narodili v zime, boli podstatne menej náchylní k podráždenosti než tí, narodení v iných obdobiach roka.
  • Narodení na jeseň vykazujú výrazne nižší sklon k depresívnemu temperamentu, než tí, ktorí sa narodili v zime.

Iný odborník, profesor Eduard Vieta dodal, že hoci sa obe genetické aj environmentálne faktory podieľajú na temperamente, teraz vieme, že obdobie narodení hrá tiež svoju úlohu.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-31 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ecnp-congress.eu

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia