Malý zázrak s veľkou silou: Zatočí s plesňami a dostane vás z otravnej nádchy!

Tea Tree po prvýkrát objavený aboriginskími kmeňmi, ktorí si pridávali šťavu z čajovníka do masiek na tvár.
Zdroj: thinkstock.com
2014-10-30 14:30:00

Tisíce rokov je populárnym domácim liekom. Ako esenciálny olej sa destiluje pre svoje antiseptické, baktericídne a fungicídne účinky, čo bolo aj vedecky preukázané. Preto, keď sa nabudúce vydáte do lekárne, mal by byť na prvom mieste vášho zoznamu. Viete, o čom je reč?


Liek domorodcov

Tea Tree olej (z rastliny Melaleuca alternifolia) patrí dlhé roky k obľúbeným esenciálnym olejom. Po prvýkrát bol objavený aboriginskími kmeňmi, ktoré pridávali šťavu z lístočkov rastliny Melaleuca alternifolia do masiek na tvár. Parnou destiláciou z listov a vetiev rastliny vznikne čerstvý čajovníkový olej.

Na získanie 5 litrov čajovníkového oleja je potrebných 10 ton rastliny čajovníka! Čistý tea tree olej je číry alebo má slabo žltú farbu. Jeho výroba je drahá, pričom rozhodujúca je vždy kvalita! Preto kupujte len pravý čajovníkový olej 100 %, ktorý má požadované účinky. Iné oleje majú často nižšiu kvalitu a slabšie účinky.

Účinky tea tree oleja

Tea tree olej má protizápalové účinky, je to silné prírodné antiseptikum. Oceníte ho aj vtedy, ak máte zápalové kožné problémy, najmä akné a bradavice. Niekedy však môže spôsobiť alergické reakcie. Preto je najlepšie urobiť si test na pokožke pred jeho použitím.

Tea tree olej má silný účinok proti hubám a plesniam, napríklad na nechtoch. Pomáha tiež proti prechladnutiu, pretože uvoľňuje dýchacie cesty. Stačí pridať do horúcej vody pár kvapiek oleja a 10-15 minút inhalovať vzduch. Taktiež je vynikajúci pri bolestiach hrdla ako kloktadlo.

Prekvapivé je, že olej má aj silný psychologický účinok! Pomáha pri úzkosti a zvyšuje sebavedomie. Zvlášť citlivým ľuďom, ktorí majú stres a úzkosť, poskytuje čajovníkový olej upokojenie.

Nemali by ho však používať tehotné a dojčiace matky, ani ľudia s citlivou pokožkou.

Ako ho použiť?

Masáž: Zmiešajte niekoľko kvapiek Tea Tree oleja s čistým rastlinným olejom (napríklad avokádový olej, mandľový, olej z pšeničných klíčkov alebo jojobový olej) a túto zmes použite na masáž.   

Únava: Pridajte 10 kvapiek tea tree oleja do kúpeľa.

Bolesť hrdla: Dajte 3-5 kvapiek do pohára vody a kloktajte.

Široký výber liekov, výživových doplnkov, množstvo zliav a poradenstvo. To vám ponúka Fitlekáreň, internetový obchod pre vaše zdravie!

2014-10-30 14:30:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: webmd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia