Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prehliadka u zubára: Čo vám lekár skontroluje a koľko stojí?

Navštevujte pravidelne zubnú ambulanciu, predídete tak zdravotným problémom.
Navštevujte pravidelne zubnú ambulanciu, predídete tak zdravotným problémom.

Zubné vyšetrenie vykonáva zubný lekár, ktorý prezrie váš chrup a ďasná a zhodnotí ich stav. Návštevu stomatológa spojenú s preventívnou prehliadkou je potrebné absolvovať raz do roka. Najlepšie je absolvovať ju čo najskôr, vhodná je i v letných mesiacoch. Nezanedbávajte preventívne prehliadky u lekára, inak môže byť neskoro a zdravotné problémy so zubami sú na svete.

Kedy na prvú preventívnu prehliadku?

Na prvú preventívnu prehliadku by mali rodičia svoje dieťa vziať krátko po jeho prvých narodeninách. V tomto veku síce väčšinou nie je nutné do vývoja zubov nijako zasahovať, ale je dobré, aby stomatológ s rodičmi prebral možnosti dentálnej hygieny dieťaťa.

Čo lekár počas prehliadky kontroluje?

V priebehu prehliadky zubný lekár kontroluje :

  • Zuby.
  • Výplne zubov.
  • Protetické práce, zubné náhrady.
  • Stav hygieny v ústnej dutine.
  • Zhotovuje röntgenové snímky.
  • Zmeny na sliznici dutiny ústnej.
  • Stav ďasien.
  • Prednádorové zmeny aj nádorové prejavy na chrupe, parodonte, čeľustiach a mäkkých tkanivách tváre a krku.

Čo je to zubný kaz?

Ide o bakteriálne ochorenie zuba. Vzniká v miestach demineralizácie skloviny, kedy infekcia postupuje do zuboviny a šíri sa ďalej k zubnej dreni. Malý zubný kaz, ktorý je ešte len v zubnej sklovine, i keď jeho farba je čierna, je vzniknutý demineralizáciou, ktorá je schopná za priaznivých podmienok (vynikajúca hygiena a prísun fluóru) sa zahojiť, teda remineralizovať.

Ako vyhrať nad zubným kazom?

Základným predpokladom úspešného boja so zubným kazom je znížiť v ústach množstvo baktérií, ktoré zubný kaz spôsobujú. Správnu techniku čistenia zubov a vhodné pomôcky na čistenie zubov je najlepšie vybrať s odbornou pomocou stomatológa, či s pomocou dentálnej hygieničky.

Metódy vyšetrenia zubov

Röntgenový prístroj - Röntgenologické vyšetrenie je jednou zo základných metód vyšetrovania  stomatológii. Najčastejšie sa vykonávajú intraorálne snímky alebo prehľadné panoramatické zábery. Moderné röntgenologické prístroje sú veľmi citlivé, vďaka čomu je každý pacient zaťažovaný len minimálnou dávkou žiarenia. Tá je ešte menšia pri použití digitálneho prístroja. Je to bezbolestné.

Vyšetrenie voľným okom - Alebo aj ručnými nástrojmi nemožno v dnešnej dobe považovať za kompletné a dostačujúce. Röntgen má dnes svoju nezastupiteľnú úlohu pri odhaľovaní niektorých zubných kazov, pri vyšetrovaní koreňov zubov, či okolitej kosti atď.

Bitewing - Je to intraorálna snímka troch až štyroch zubov horného aj dolného zuboradia zameraná na medzizubné priestory a diagnostiku kazov v týchto priestoroch. Na takejto snímke je možné sledovať aj drobné poškodenia na povrchu zubov až po defekty vnútorných častí už v skorých štádiách kazu.

Intraorálna kamera - Je metóda, kedy lekár zavedie do úst tubus kamery, ktorou sa obraz prenesie na monitor umiestnený pred pacientom. Pacient tak môže na monitore vidieť vnútro svojich úst ľahšie pochopí, v čom spočíva problém a prečo je potrebné navrhované ošetrenie. Taktiež môže sám zhodnotiť úroveň a stav ústnej hygieny alebo s lekárom sledovať priebeh zákroku.

OPG - Ortopantomogram je pomocná diagnostická metóda. Zobrazuje sa ňou dolná aj horná čeľusť spolu s prínosovými dutinami a čeľustno - spánkovým kĺbom.

Diagnostický laser - Laserový lúč, ktorý prístroj vyžaruje, preniká do zubného tkaniva. Kaz sa rozpozná tak, že prístroj ho zachytí prostredníctvom fluorescencie, ktorá je výraznejšia pri kaze, ako pri zdravom tkanive. Táto metóda je užitočná najmä pri diagnostike kazov v medzihrbolkových ryhách. Jedná sa o extrémne citlivú techniku​​.

Platba za výkony

U zubného lekára sa zo zdravotného poistenia hradí len ošetrenie s použitím štandardných materiálov. Ak máte záujem o zdravotnú starostlivosť s využitím nadštandardných materiálov, dopláca sa vtedy rozdiel v cene medzi štandardným a nadštandardným materiálom. Cenu nadštandardného materiálu si určuje každá zubná ambulancia zvlášť.

Za preventívnu prehliadku sa neplatí, ak ste poistencom. Samoplatcu vyjde zubné ošetrenie podľa pracoviska inak, za komplexnú vstupnú prehliadku zaplatí okolo 20 Eur, za preventívnu okolo 15 Eur, za RTG sa platí okolo 12 Eur aj keď ste poistený, biela výplň zuba vyjde okolo 25 Eur a viac (aj poistenca), vytrhnutie zuba vyjde okolo 20 Eur. Pri komplikovanom vytrhávaní zuba je cena okolo 70 Eur a viac..

Ak sa dokončí liečba

V prípade, že bola dokončená komplexná liečba chrupu, preventívne prehliadky sú stále obzvlášť dôležité. Pretože vznik nového zubného kazu sa tým neodstráni a je potrebné stav zubov rok čo rok sledovať stomatológom.

Používajte fluoridy

Na posilnenie obranyschopnosti zubov je vhodné používať fluoridy. Na trhu sú špeciálne prípravky, ktoré vďaka svojmu jedinečnému zloženiu chránia a posilňujú zuby. Veľmi dôležité je používanie dobrej zubnej pasty, ktorou sa zuby taktiež čiastočne fluoridujú.

Bohužiaľ, mnoho pacientov návštevu ambulancie odkladá, lebo sa boja bolesti. Základná preventívna zubná prehliadka už neraz zachránila život včasným odhalením začínajúceho rakovinového bujnenia.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9