Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odborník potvrdil: Hrozí kalamitný výskyt komárov tretieho stupňa

Slovensko čaká boj so zvýšeným množstvom komárov. Zobraziť galériu (2)
Slovensko čaká boj so zvýšeným množstvom komárov.

Možná hrozba sa stala skutočnosťou! Po povodniach, ktorými pred niekoľkými dňami museli čeliť Slováci sa špekulovalo o tom, či nám nehrozí enormný výskyt komárov. Bohužiaľ, obavy sa naplnili. Potvrdil to odborník na tropickú parazitológiu z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Prof. Nasir Jalili, PhD, MPH.

Tieto oblasti sú postihnuté

Až tretí stupeň kalamitného výskytu komárov čaká Slovákov po povodniach, s ktorými sa mnohí museli popasovať. Na jedného človeka tak pripadá až 100 komárov za minútu. Po boji s vodou nás preto teraz čaká boj s s komármi. Postihnuté sú hlavne mestá ako Bratislava, Devín a tiež dolný úsek od Komárna až po Kolárovo – Komoča, dedina Mládeže, Neded, Vlčany, Šaľa atď.

„Môžeme očakávať enormné množstvo komárov – kalamitu tretieho stupňa v zaplavených územiach rieky Dunaj, Moravy a Váhu,“ upozornil Nasir Jalili.

Bufet v blízkosti Gabčíkova. Aj tu možno očakávať roj komárov. (Foto: Nasir Jalili)
Zobraziť galériu (2)
Bufet v blízkosti Gabčíkova. Aj tu možno očakávať roj komárov. (Foto: Nasir Jalili)

Nie je pravda, že komáre u nás nič neprenášajú

Odborník na tropickú parazitológiu Nasir Jalili jednoznačne odmieta, že by komáre u nás nič neprenášali. Na Slovensku sú komáre z rodu Anopheles, ktoré prenášajú nebezpečnú maláriu.

„Malária bola v SR endemická a je eliminovaná, ale prenášače – komáre z roku Anopheles tu zostali. Ak by prišli v letných mesiacoch do styku s tými, ktorí sú infikovaní a napili by sa ich krvi, mohli by následne preniesť túto chorobu na zdravú osobu. Takže, nie je pravda, že komáre u nás nič neprenášajú,“ povedal Nasir Jalili.

Tento dotieravý hmyz u nás môže spôsobiť i dirofilariózu, čo je choroba, ktorá infikuje mačky a psov. Prostredníctvom komára sa však môže preniesť zo zvieraťa na človeka. Dokonca je u nás už registrovaných aj niekoľko ľudských prípadov. Môže viesť k slepote alebo poškodiť cievy v pľúcach. Zaujímavosťou je aj vírus Ťahyňa, čo je prvý vírus prenosný komármi, ktorý bol zachytený v Strednej Európe. Názov dostal podľa oblastí, kde sa prvýkrát vyskytol a bol izolovaný – v dedinách Ťahyňa a Križany na východnom Slovensku.

Neostáva nám teda nič iné, ako sa preventívne chrániť pred týmto dotieravým hmyzom. Bez repelentu a dlhých rukávov ani na krok!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9