Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nezvykajte si na problémy s dychom: Dajú sa riešiť spirometriou

Spirometria je nenáročná a bezbolestná, navyše zistí prípadné ochorenie pľúc.
Spirometria je nenáročná a bezbolestná, navyše zistí prípadné ochorenie pľúc.

Spirometria je základné funkčné vyšetrenie pľúc, ktoré je dôležité v diagnostike ochorení pľúc, či astmy. Má rozhodujúci význam pri posúdení komplikácií daných pľúcnych ochorení. Ide o bezbolestné vyšetrenie, ktoré sa vykonáva aj u detí okolo 6 rokov.

Princíp vyšetrenia

Podstatou vyšetrenia je meranie objemu vdychovaného a vydychovaného vzduchu v závislosti na rýchlosti jeho prietoku. Podľa tvaru krivky na zázname sa dá orientačne stanoviť obštrukcia (zúženie) dýchacích ciest a miera ventilačnej poruchy pľúc.

Výhody spirometrie

Toto vyšetrenie je bezbolestné, zaberie trochu času, ale odhalí chyby a nedostatky vo funkcii vašich pľúc. Jeho výhoda spočíva aj v tom, že je pre pacienta nenáročné a robí sa priamo v ambulancii alergológa, či iného špecialistu.

Kedy vás lekár pošle na spirometriu?

Lekár vás na toto vyšetrenie pravdepodobne pošle pri dlhšie trvajúcich ťažkostiach s kašľom, dusením, cyanóze (modravé zafarbenie kože), pri podozrení na alergiu, astmu, pri sledovaní účinnosti liečby pľúcnych ochorení alebo pred operáciami hrudníka.

Aká je cena?

Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia, ak vás na neho pošle váš lekár. Ak sa chcete vyšetreniu podrobiť sami, stávate sa samoplatcom. V tomto prípade je spirometrické vyšetrenie finančne nenáročné, zaplatíte zaň okolo 10 Eur.

Príprava na spirometriu

Nie je nutná žiadna špeciálna príprava, avšak treba dodržať, aby sa 6 hodín pred vyšetrením neinhaloval žiadny liek na rozširovanie priedušiek (ak to zdravotný stav vyžaduje, nie je žiadne obmedzenie). Pacient by mal informovať aj o ostatných užívaných liekoch. Tiež je potrebné vynechať fajčenie.

Ako prebieha vyšetrenie?

Spirometrie sa nemusíte obávať, jej výsledok však veľmi záleží na vašej spolupráci.

• Posadíte sa pred prístroj - spirometer a dostanete kolíček na nos. Sestrička vám povie, aby ste ústami pevne uchytili náustok prístroja (na požiadanie aj špeciálny s protiinfekčnými filtrami).
• Budete dýchať do prístroja podľa pokynov toho, kto vám vykonáva vyšetrenie. Budete vyzvaný k hlbokému nádychu, krátkemu zadržaniu dychu a prudkému výdychu celého objemu s maximálnym úsilím. Výdych trvá aspoň 6 sekúnd. Celý manéver sa opakuje 3x.
• Celé vyšetrenie trvá asi 5 –10 minút.
• Výsledok vyšetrení sa následne vytlačí na papier ako dva grafy so stĺpcom číslic. Prvý graf ukazuje závislosť objemu pľúc na čase a v druhom grafe je závislosť prietoku vzduchu dýchacími cestami na objemu pľúc.
• Priebeh vyšetrenia je spracovaný počítačom, ktorý vyhodnotí a zobrazí najlepšie hodnoty.
• Na základe tvaru týchto kriviek a hodnôt lekár zanalyzuje, či máte nejaké ochorenie pľúc a nasadí liečbu.

Pre deti je zábavou

Toto vyšetrenie sa vykonáva aj u detí okolo 6 rokov. Na uľahčenie merania, ktoré absolvujú deti, je spirometer vybavený zábavnými programami pre deti, vďaka ktorým sa pre nich vyšetrenie stáva hrou - sfukovanie sviečok, kolkov, nafukovanie balónika a pod.

Výsledky spirometrie

Výsledkom spirometrického vyšetrenia sú krivky, ktoré znázorňujú funkčnosť a stav pľúc pacienta. Ukazujú lekárovi, akým spôsobom pracujú pľúca vyšetrovaného pacienta, akým spôsobom dokážu pľúca okysličovať krv a zaistiť pre organizmus dostatočné množstvo kyslíka.

Ďalšie testy

Niekedy je nutné, aby lekár vykonal na vyšetrovanom pacientovi ďalší test, ktorý zistí, či má pacient bronchiálnu hyperreaktivitu – zvýšenú dráždivosť priedušiek.

Spirometrické vyšetrenie má množstvo výhod. Jednou z najhlavnejších je to, že dokáže rýchlo a spoľahlivo odhaliť ochorenie pľúc a dýchacích ciest, čím tak umožní včasnú a hlavne správnu liečbu. A pre pacientov i pre lekárov je včasné odhalenie choroby základným predpokladom k úspešnej liečbe.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9