Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bolí vás niečo? Miesto vzniku bolesti dokáže určiť termografia

Termografia zachytila infračervené žiarenie, ktoré vyžaruje ľudské telo.
Termografia zachytila infračervené žiarenie, ktoré vyžaruje ľudské telo.

Termografia (inak povedané termovízia) je nekontaktná a neinvazívna zobrazovacia diagnostická metóda, ktorá dokáže na základe vyhodnotenia teplotných vzorov a teplotných asymetrií v rôznych lokalitách ľudského tela, určiť miesta vzniku bolesti. Princíp spočíva v zachytávaní infračerveného žiarenia, ktoré vyžaruje ľudské telo. Je to zaznamenávané citlivým detektorom žiarenia.

V čom spočíva vyšetrenie?

Termovízne vyšetrenie spočíva v tom, že z detektora žiarenia sa žiariaca energia mení na elektrické signály, ktoré sú elektronickým obvodom prenášané na luminiscenčné tienidlo monitoru obrazovky. Tu sa miesta s rovnakou teplotou nazývané tiež izotermy, zobrazujú v rôznych odtieňoch šedej farby alebo v rôznych pestrejších farbách.

Kto musí vykonávať analýzu výsledných obrazov?

Takúto analýzu výsledných termografických obrazov musí vykonávať zásadne lekár, ktorý realizoval celé vyšetrenie od odberu anamnézy, cez grafický záznam pacientovej bolesti až po záznam viditeľných kožných zmien. Lekár, ktorý realizoval termovízne vyšetrenie, by mal následne vyšetriť pacienta aj klinicky, aby nedošlo k chybným záverom a vyhodnotenia.

Určí príčinu vzniku rôznych bolestí

Toto vyšetrenie pomáha určiť pôsobenie a príčinu vzniku bolesti rôzneho pôvodu:
• Bolesť spôsobená zápalom.
• Bolesť sprostredkovaná a udržiavaná nervovými dráhami tela.
• Bolesť spôsobená odumretou oblasťou tkaniva s reakciou okolitého živého tkaniva.
• Bolesť spôsobená miestnou nedokrvenosťou orgánov alebo tkanív.
• Bolesť spôsobená rakovinovým bujnením.

Kedy je vyšetrenie odporúčané?

Vyšetrenie termovíziou je odporúčné v prípade ochorení s bolestivým prejavom, kde je však nutné odlíšiť bolesť vzniknutú zápalom, od bolesti vyvolanej nervovým systémom. Je to preto, lebo jeden aj druhý typ bolesti charakterizujú rôzne teplotné prejavy a z toho plynúce odlišné teplotné vzory a rozdiely.

Toto vyšetrenie analyzuje bolesti v  pohybovom aparáte:
• Ramená, paže, lakte, predlaktia, zápästia, ruky.
• Bedrová oblasť chrbta, stehná, kolená, predkolenia, členkové kĺby, nohy.
• Hlava, krčná oblasť chrbta, tvár, krk.
• Hrudník, brušná stena, hrudná oblasť chrbta, pruh.

Kto môže žiadať o vyšetrenie?

Ošetrujúci lekár alebo špecialista môže požiadať pacienta o toto vyšetrenie. Vyšetrenie je hradené zo zdravotného poistenia pri odporučaní lekárom. Môže oňho požiadať aj sám pacient, v tom prípade si bude musieť vyšetrenie zaplatiť sám. Jeho cena sa pohybuje okolo 7 Eur, pričom sú v cene zahrnuté 1-2 farebné snímky.

Čo si treba priniesť?

Pacient sa na vyšetrenie objednáva. O príprave vás tiež bližšie informuje zdravotnícky personál zariadenia.
Pacient si musí priniesť zdravotnú dokumentáciu s výsledkami všetkých doterajších zobrazovacích metód i iných vyšetrení.

Ako sa pripraviť?

Príprava pred vyšetrením spočíva v tom, že pacient 24 hodín pred vyšetrením musí vysadiť steroidy, blokátory ovplyvňujúce nervovú činnosť, prípravky ovplyvňujúce rozširovanie ciev, opiáty, náplaste a prípravky proti bolesti a ďalej všetky medikamenty, ktoré ovplyvňujú funkciu nervovej sústavy.

Pacient sa tiež musí vyhnúť liečebným metódam ako akupunktúra, fyzikálna terapia, elektrodiagnostické testovanie, a to aspoň 12 hodín pred vyšetrením.

Pred vyšetrením sa nesmie vykonávať intenzívnejšia fyzická aktivita ako behanie, plávanie, aerobik. Nesmú sa tiež používať masti, krémy, bandáže, dlahy.

Tri hodiny pred vyšetrením by pacient nemal jesť, piť či užívať medikamenty. Je nutné, aby koža bola čistá, osprchovaná najneskôr  2 hodiny pred vyšetrením. Nesmú sa na čistú kožu potom nanášať žiadne kozmetické prípravky (make up, deodoranty, krémy a pod.).

Ako prebieha vyšetrenie?

Vyšetrenie prebieha v teplotne kontrolovanej miestnosti, ktorá je bez expozície UV žiarenia,  je ventilovaná, aby bolo umožnené povrchové vyžarovanie z kože a teplota miestnosti je v rozmedzí 20 - 25°C.

Tesne pred samotným vyšetrením sa pacient vo vyšetrovacej miestnosti musí aklimatizovať po dobu 15 - 20 minút. Pokiaľ sa dá, tak iba v spodnom oblečení alebo s odhalenou vyšetrovanou oblasťou. Tento aklimatizačný proces sa opakuje vždy, keď pacient musí na pokyn ošetrujúceho lekára zmeniť polohu a sprístupniť inú časť tela.

Pacient pri vyšetrovaní zaujíma také polohách, ktoré vyžadujú minimálnu svalovú aktivitu. Detektor žiarenia v kamere sníma teplotu tela tak, aby toto žiarenie bolo vyžarované z vyšetrovanej oblasti kolmo na objektív kamery.

Nevýhodou je časová náročnosť

Zdravotné riziká nie sú známe. Nevýhodou však u tohto vyšetrenia je časová náročnosť vyšetrovacieho a vyhodnocovacieho procesu. Taktiež je to nutnosť neustáleho vzdelávania a konzultácie s odborníkmi z tejto oblasti medicíny. Ide však o vyšetrenie, ktoré vás môže zbaviť bolestí.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9