Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľa lekárov a málo pacientov: Túto diagnózu na Slovensku nechcete!

Aj a-kapela Fragile prispela k zvýšeniu povedomia o epilepsii. Zobraziť galériu (3)
Aj a-kapela Fragile prispela k zvýšeniu povedomia o epilepsii. (Zdroj: Meli Beli)

Slovensko má nový rekord! 134 ľudí, presne toľko sa ich v sobotu 23. marca chytilo za ruky pri príležitosti blížiaceho sa Svetového dňa povedomia o epilepsii – Fialového dňa, ktorý pripadá na 26. marca (utorok).

Takto symbolicky vyjadrili ľudia spolupatričnosť deťom a dospelým trpiacim epilepsiou. Podujatie organizovalo Meli Beli, o.z., ktoré sa zameriava na pomoc práve malým epileptikom.

V reťazi ťahajúcej sa pozdĺž najdlhšieho nákupného centra nechýbal ani Lukáš Adamec, ktorý sa do nezištnej pomoci s osvetou o epilepsii zapojil už po druhýkrát. „Nemám s epilepsiou žiadne skúsenosti, ale vnímam, že je to ochorenie, o ktorom sa v našej spoločnosti až tak nehovorí a ľudia s týmto ochorením nedostávajú toľko podpory ako možno v niektorých iných prípadoch. Som rád, že som sa zúčastnil, bolo to veľmi príjemné, skvelá atmosféra a verím, že sa akciou dosiahlo to, čo malo,“ povedal.

Veľa lekárov a málo
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Meli Beli)
Spolu s Lukášom akciu podporili aj a-kapela Fragile, ktorá to poriadne roztočila hneď v úvode osvetovo-charitatívnej akcie. O skvelú náladu sa postaral aj pesničkár Peter Juhás a speváčka Slávka Tkáčová. „Reťazou – týmto originálnym spôsobom – sme chceli odkázať rodinám detí s epilepsiou, ale aj samotným pacientom, že môžu počítať so svojim okolím, ktoré sa snažíme aj skrz takéto podujatia edukovať napríklad i o tom, aké problémy - i finančné - prináša jedno z najrozšírenejších neurologických ochorení a ako správne poskytnúť prvú pomoc pri ťažkom záchvate. S tým nám v sobotu pomohli dobrovoľníci z bratislavského Červeného kríža," povedala organizátorka podujatia a zakladateľka OZ Meli Beli Andrea Škovierová Dragošeková.

O 200 metrovú reťaz sa pokúsia aj na východe Slovenska

Vľavo organizátorka podujatia Andrea Škovierová Dragošeková.
Zobraziť galériu (3)
Vľavo organizátorka podujatia Andrea Škovierová Dragošeková.  (Zdroj: Meli Beli)
O podobný rekord sa v utorok, presne vo Fialový deň, pokúsi aj východné Slovensko, konkrétne Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Košiciach. Reťaz začnú tvoriť o 10:30 pred Lekárňou Včielka. Súčasťou bude aj program pre deti na ODN a popoludní od 13:30 sa na poliklinike uskutoční i odborná časť Fialového dňa – 1. Sesterský seminár DDN.

Pacientov pribúda, lekárov ubúda

Na Slovensku máme cca 10 000 detských pacientov s epilepsiou. Podľa primárky ODN DFN Košice MUDr. Evy Zavadilíkovej bude ich počet neustále narastať: „Tento náš predpoklad vyplýva napr.  z jasnej situácie, ktorú v aktuálnej medicíne a jej pokrokoch vidíme – a to hlavne v neonatologickej medicíne, kde sa rodí veľa predčasne narodených detí  a neonatológovia už dokážu zachrániť a vypiplať  tak vysoko rizikových predčasne narodených  novorodencov,  ktorí sa ale následne stávajú našimi pacientami na celý život.“

Problémom nie je len samotný nárast počtu malých epileptikov, ale tiež fakt, že ich o pár rokov možno nebude mať kto liečiť. Detských neurológov a najmä epileptológov je žalostne málo. Stav je alarmujúci a pociťujú to najmä rodičia, ktorí sa starajú o deti s ťažkou formou epilepsie - tie si vyžadujú rýchlu zdravotnú pomoc. „My nemôžeme čakať mesiac-dva, kým sa dostaneme na rad k nášmu neurológovi. Odkazujú nás na urgent, ale, žiaľ, my sa nemôžeme spoliehať na doktorov, ktorí tam slúžia. Tí nie sú dostatočne erudovaní. Naposledy nás s ťažkým dcérkiným stavom poslali z urgentu domov, že to máme zvládnuť a o pár hodín neskôr nás už iný lekár posielal na ARO a pripravoval na najhoršie, “ spomína na kritickú situáciu, ktorá je dôsledkom nedostatku špecialistov, Šimon Škoviera, otec dcéry Melánie a spoluzakladateľ OZ Meli Beli

„Už teraz sú časti Slovenska bez detského neurológa (napríklad Kysuce), čo znamená, že ho pacienti musia hľadať inde. Z toho vyplýva veľký tlak na špecialistov a dlhé čakacie doby na vyšetrenie," približuje situáciu detský neurológ Gonzalo Alonso Ramos Rivera a dodáva, že okrem vytvárania lepších podmienok pre lekára by mohlo zmeniť situáciu skrátenie doby prípravy k atestácii. O skrátení a úprave predatestačnej prípravy, ako o jednom z riešení problému, hovorí aj primárka MUDr. Eva Zavadilíková: „Riešenie je možné len systémové s účasťou všetkých jednotlivých  zložiek, včítane MZ SR a poisťovní. ...Veď práve zdravotnej poisťovni by malo najviac záležať na tom, aby svojmu klientovi vedela poskytnúť adekvátnu zdravotnú starostlivosť v odbornej ambulancii, no zatiaľ vidíme len pravý opak..“ 

Viac o téme: EpilepsiaNeurologiaFialovy denDetska neurologiaMeli Beli
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9