Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Biele škvrny na nechtoch: Ako sa ich zbaviť a čo robiť, aby sa nevrátili?

(Zdroj: GettyImages)

Starostlivosť o nechty by mala byť rovnako dôležitá ako starostlivosť o ostatné partie tela. Nechty nám však niekedy signalizujú, napriek tomu, že sa o ne staráme, problém, ktorý môže byť v úplne inej časti tela. Prečo by sme nemali ignorovať nezvyčajný vzhľad nechtov a čo sa nám snažia povedať?

Určite ste si už niekedy na svojich nechtoch, najmä tých na rukách, všimli akési biele škvrny, pásiky či bodky. Nejde o bežný a normálny vzhľad nechtov. Je to znamenie, že niečo s naším telom nie je v poriadku a vyžaduje si to našu pozornosť.

Biele škvrny na nechtoch, známe aj ako leukonychia, môžu byť podľa Health Line spôsobené rôznymi faktormi, ako sú poranenia, plesňové infekcie, nedostatok minerálov, otrava ťažkými kovmi a na svedomí ich môžu mať aj niektoré lieky.

Dobrou správou je, že ak sa vám škvrny na nechtoch objavili pre nedostatok minerálov, v budúcnosti tomuto problému viete predísť. Dodržiavajte vyváženú stravu, dbajte na dostatok základných vitamínov a minerálov, ako sú vápnik a zinok. Práve vďaka týmto látkam môžete škvrnám predísť.

Vápnik sa v bohatom množstve vyskytuje najmä v listovej zelenine ako, je kel, špenát, no nájdete ho i v orechoch, fazuliach a sardinkách. Zinok zase môžete doplniť z arašidov, šošovice, banánov, čučoriedok či dokonca šampiňónov a cesnaku. Ak už škvrny na nechtoch máte, nezostáva vám nič iné len čakať, kým vyrastú spolu s vaším nechtom.

Viac o téme: NechtySkvrny na nechtoch
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9