Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pre túto SKUPINU ľudí je chrípka riziková: Hrozí im ÚMRTNOSŤ, potrebujú OČKOVANIE

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Pre diabetikov predstavuje chrípka zvýšenú hrozbu. Ochorenie zhoršuje jej priebeh, zvyšuje riziko komplikácií, ako aj úmrtnosť. Očkovanie proti chrípke by preto malo byť pre týchto pacientov neoddeliteľnou súčasťou liečby.

Upozornil na to primár diabetologického oddelenia Národného endokrinologického a diabetologického ústavu (NEDÚ) Emil Martinka.

Častejšia hospitalizácia i úmrtnosť

"Prítomnosť diabetu mellitu zvyšuje riziko ochorenia na chrípku a zhoršuje jeho priebeh, zvyšuje riziko komplikácií chrípky aj úmrtnosť. Podobne, chrípka zhoršuje glykemickú kontrolu diabetu, zvyšuje riziko akútnych život ohrozujúcich komplikácií diabetu, zhoršuje prejavy chronických komplikácií aj riziko srdcovocievnych príhod ako sú infarkt myokardu či cievna mozgová príhoda," vysvetlil.

Pacienti s diabetom mellitom by sa podľa neho mali proti chrípke chrániť očkovaním. Podotkol, že počas chrípkových epidémií sú hospitalizovaní častejšie a vyššia je aj ich úmrtnosť.

Pre túto SKUPINU ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Je dostatok vedeckých dôkazov a pribúdajú ďalšie, že u pacientov s cukrovkou očkovanie proti chrípke znižuje nielen počet hospitalizácií, ale aj život ohrozujúcich komplikácií a úmrtí z kardiovaskulárnych či iných príčin," skonštatoval.

Ide o najväčšiu skupinu chronicky chorých

Podľa najnovších analýz dát sa však diabetici ani chronicky chorí pacienti na Slovensku pred chrípkou dostatočne nechránia.

"Najväčšiu skupinu chronicky chorých v našej analýze tvorili diabetici s počtom 245.000, u ktorých sme zistili zaočkovanosť 14 percent. Pacienti s onkologickým ochorením tvorili skupinu 87.000 osôb so zaočkovanosťou 11,6 percenta," ozrejmila analytička Inštitútu zdravotníckych analýz (IZA) Ministerstva zdravotníctva SR Petra Ištokovičová.

V rámci EÚ sa zaočkovanosť chronicky chorých pacientov pohybuje na 75-percentách, u diabetikov v priemere okolo 65 percent.

Pre túto SKUPINU ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Počet diabetikov klesol

Na Slovensku sa vlani v diabetologických ambulanciách liečilo 349.595 pacientov. Ich počet oproti roku 2021 klesol o 1,7 percenta. Vyplýva to z dát, ktoré na webe zverejnilo Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Pacienti sa minulý rok najčastejšie liečili s cukrovkou druhého typu (319.049).

"Pre diabetes mellitus druhého typu boli častejšie dispenzarizované ženy," doplnilo NCZI.

Ďalších 25.473 pacientov trpelo cukrovku prvého typu. Tehotenskú cukrovku, teda gestačný diabetes mellitus, malo 2339 žien.

Dospelí sa liečili najmä perorálnymi antidiabetikami, teda liekmi znižujúcimi hladinu krvného cukru. Išlo o 195.629 pacientov. Ďalších 98.421 dospelých podstúpilo liečbu inzulínom. Režimové opatrenia, ktoré zahŕňali diétny režim či pohybové aktivity, indikovali 57.287 pacientom. Pri deťoch bolo najčastejším spôsobom liečby podávanie inzulínu. Absolvovalo ju 95 percent detských pacientov.

Viac o téme: ZdravieChrípkaCukrovkaOčkovaniePrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9