Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nečakané REAKCIE niektorých ľudí na zmenu ročných období: Riziková je JESEŇ!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Niektorí ľudia reagujú na zmenu ročných období. Existujú jesenné alebo sezónne depresie. Rizikovými obdobiami sú jar a jeseň. Uviedla to Liga za duševné zdravie (LDZ).

V rámci prevencie odporúča okrem iného pohyb na čerstvom vzduchu, zdravú stravu či pravidelný spánok.

"Na začiatku jari sa všetko prebúdza zo zimnej hibernácie, ožíva, pripravujeme sa na aktívne leto, keď menej spíme a viac sa hýbeme. Na jeseň sa telo pripravuje na odpočinok, stávame sa menej aktívnymi, jeme viac ťažkých jedál, vonku je menej slnečného svetla, dni sa výrazne skracujú, mení sa nám biorytmus. To všetko predstavuje pre organizmus záťaž, čo môže spôsobiť depresiu," priblížila Stanislava Knut z LDZ.

Ako spoznať depresiu?

Depresia podľa nej nie je okamžitý pocit.

"Nemáme depresiu, keď sme smutní dva či tri dni. To je normálny pocit. Ale ak už nezvládame bežné denné povinnosti, nevládzeme fungovať doma či v práci, musíme sa doslova nútiť, aby sme niečo urobili, zle spíme, trpíme nechutenstvom alebo, naopak, jeme nadmerne veľa a máme výčitky, sme smutní, to je depresia," podotkla.

Nečakané REAKCIE niektorých ľudí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Alkohol NIE

Liga v rámci prevencie na zvládnutie pochmúrnejšieho počasia odporúča dostatok pohybu na čerstvom vzduchu a zdravú ľahkú stravu s dostatkom vitamínov a minerálov.

"Vynechajme alkohol, ktorý jednoznačne spúšťa depresívne stavy. Naopak, uvarme si šálku bylinkového čaju, porozprávajme sa s rodinou, priateľmi, vyhľadávajme príjemné zážitky," doplnila Knut.

Zdôverte sa odborníkom!

LDZ za dôležitý považuje aj pravidelný spánok. Apeluje zároveň na ľudí, aby o svojich problémoch hovorili.

"V prípade, že nám ťažkosti prerastú cez hlavu, môžeme sa kedykoľvek bezplatne zdôveriť odborníkom na Linke dôvery Nezábudka 0800 800 566," dodala Knut.

Viac o téme: JeseňZdravieDepresiaPrevenciaPsychika
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9