Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Škrabka na jazyk vám ZACHRÁNI srdce i pľúca: Ak neodstráni tento POVLAK, naznačuje PROBLÉM v tele

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Jej primárnou úlohou je vyčistiť jazyk, no dokáže oveľa viac. Chráni pred chorobami a zlepšuje aj chuť do jedla. Prečo by ste mali začať používať škrabku na jazyk?

Zdravie začína v ústach. Ak nie je ústna hygiena dostatočná, nepríjemné baktérie sa začnú hromadiť a spôsobujú problémy. Umývanie zubov dvakrát denne je základ, pričom pomáha aj používanie dentálnej nite, medzizubnej kefky a ústnej vody. Niektorí si pri umývaní zubov prebehnú kefkou aj jazyk, iní nedajú dopustiť na škrabku. Ako sa píše na livestrong.com, jej používanie je jednoduché a nebolestivé. Funguje ako stierka, ktorá zotrie z jazyka všetky nečistoty a baktérie. Aké sú ďalšie výhody jej používania?

1. Osvieži dych

Ak máte pocit, že váš dych zapácha, začnite používať škrabku na jazyk. Zápach z úst spôsobujú baktérie a kúsky jedla, ktoré sa zachytávajú v štrbinách medzi papilami, malými hrbolčekmi na jazyku.

„Škrabka ho dôkladne vyčistí a dostane sa aj na miesta, kam by ste sa kefkou nedostali,“ konštatovala dentálna hygienička Melissa Calhounová.

2. Zlepší zdravie ústnej dutiny

Mechanické odstránenie baktérií zabraňuje tvorbe povlaku a plaku a taktiež bieleho filmu na jazyku.

Škrabka na jazyk vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Príčinou jeho vzniku je:

  • zlá ústna hygiena
  • fajčenie
  • pitie alkoholu
  • nosenie zubných protéz
  • užívanie antibiotík
  • konzumácia stravy s nízkym obsahom ovocia a zeleniny
  • suché ústa

Zlá ústna hygiena vedie k rozvoju plaku, lepkavej látky, ktorá sa hromadí na zuboch a môže viesť k zubnému kazu a ochoreniu ďasien.

3. Chráni celkové zdravie

Zdravie ústnej dutiny vplýva na iné časti tela viac, ako ste si zrejme doteraz mysleli. Baktérie, ktoré žijú vo vašich ústach, spôsobujú zdravotné problémy, ako je ochorenie ďasien, srdcové choroby, endokarditída teda infekcia vnútornej výstelky vášho srdca a zápal pľúc. Rizikovými faktormi môže byť zlá strava, konzumácia potravín s vysokým obsahom cukru, pitie alkoholu a fajčenie.

Ako ju používať?

  • Najskôr si dôkladne vyčistite zuby. Použite kefku aj dentálnu niť.
  • Vyplazte jazyk.
  • Prejdite škrabkou po povrchu jazyka zozadu dopredu pomocou mierneho tlaku. Tento pohyb zopakujte, aby ste ho vyčistili celý.
  • Po dokončení si vypláchnite ústa.

Škrabka na jazyk vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Škrabku by ste mali na jazyku cítiť, ale nesmie to bolieť,“ radí Calhounová.

Ako dodala, po jej použití ju nezabudnite dôkladne opláchnuť, aby ste sa zbavili akýchkoľvek baktérií alebo čiastočiek jedla. Vymeniť by ste ju mali každé tri mesiace, rovnako ako zubnú kefku. 

Akú škrabku si vybrať?

Je na vás či si vyberiete plastovú, alebo kovovú. Záleží len na vašej preferencii. Obe sú vyrobené z pružného, kvalitného materiálu, ktorý je jemný na jazyku.

„Sú navrhnuté tak, aby z jazyku odstránili baktérie, jedlo a iné zvyšky, ktoré môžu spôsobiť zápach z úst,“ konštatovala dentálna hygienička.

Ľahko sa čistia a skladujú.

Ak si všimnete, že máte chronický zápach z úst, biely jazyk alebo iné problémy so zdravím zubov, ktoré nezmiznú ani po dôkladnom vyčistení kefkou, zubnou niťou a škrabkou, navštívte svojho zubára, ktorý zdiagnostikuje váš problém. Môže ísť o kaz, či zápal ďasien, ktoré si vyžadujú zásah odborníka.

Viac o téme: ZdravieZubyPrevenciaDychŠkrabka na jazyk
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9