Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Hormonálna ANTIKONCEPCIA s MENŠÍM rizikom nežiaducich účinkov? Veľký PRELOM vedcov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Spomedzi všetkých antikoncepčných metód je hormonálna antikoncepcia najspoľahlivejšia (Pearlov index 0,1 – 3; pri pravidelnom užívaní má 99,7% účinnosť). Aj preto jej odborníci venujú veľkú pozornosť počas celých 60 rokov od jej vzniku.

V týchto dňoch však dochádza k podstatnému prelomu v oblasti hormonálnej antikoncepcie za posledných 30 rokov.

Čítajte tiež: SKRÁTI trvanie ochorenia o DVA dni: Jedna z najznámejších výživných látok urýchli ZOTAVENIE!

Nízka užívateľnosť antikoncepcie

Hormonálnu antikoncepciu užíva 90 tisíc Sloveniek, čo predstavuje len 10,3 % žien v produktívnom veku. Toto číslo kleslo za posledných 10 rokov o 5 percentuálnych bodov.

„Dôvody nízkej užívateľnosti sú rôzne. My sa však domnievame, že hlavným dôvodom odmietania hormónov je nevedomosť a viera v nepravdivé mýty pochádzajúce z minulosti,“ povedal na margo nízkej užívateľnosti prezident Slovenskej gynekologicko-pôrodníckej spoločnosti (SGPS) docent Redecha. „Naše snahy v SGPS smerujú najmä k vzdelávaniu a odovzdávaniu nových informácií z gynekológie. Tešíme sa, že aj vďaka tejto novinke v oblasti hormónov, budú mať ženy viac možností ako predchádzať neplánovaným tehotnostiam a chrániť si svoje zdravie,“ dodal docent Redecha.

Prelomová novinka

Najrozšírenejšou hormonálnou antikoncepciou na svete aj na Slovensku je kombinovaná HAK, ktorá obsahuje obidva ženské hormóny – estrogén aj gestagén. Medzi jednotlivými typmi HAK je rozdiel najmä v gestagénovej zložke. Estrogénová zložka bola donedávna takmer vo všetkých preparátoch totožná a rozdiely boli len v množstve, ktoré preparát obsahoval.

Poznáme 4 hlavné estrogény, ktoré sa prirodzene nachádzajú v ženskom tele: estrón, estradiol, estriol a v poslednej dobe pribudlo poznanie estetrolu. K ich produkcii dochádza v rôznych častiach organizmu a v rôznych životných obdobiach ženy a aj počas jej menštruačného cyklu sa mení ich hladina. Súčasťou každej existujúcej kombinovanej HAK doteraz bola estrogénová zložka vo forme samotného estradiolu alebo jeho derivátov.

Hormonálna ANTIKONCEPCIA s MENŠÍM
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Po viac ako 30. rokoch existencie HAK prichádza k prelomovej novinke vo forme inovácie v estrogénovej zložke hormonálnej antikoncepcie. Estetrol, ako najmenej známy ženský estrogén bol síce objavený už v roku v roku 1965, ale až teraz vedci dokázali využiť jeho pozitívne vlastnosti v praxi. Jeho najväčšou výhodou je, že na tkanivá v organizme pôsobí selektívne (NEST= Natívny Estrogén so Selektívnym pôsobením v Tkanivách), čo znamená, že inak pôsobí na tkanivo v prsníku či v pečeni, inak na kostné tkanivo a inak aj na tkanivá v maternici či pošve.

Výhody estetrolu

Rozdiel je v mechanizme účinku. Kým iné estrogény účinkujú na membránový a jadrový estrogénový receptor, estetrol účinkuje len na jadrový receptor, zatiaľ čo membránový blokuje. Preto pôsobí odlišne v rôznych tkanivách podľa toho, aké receptory sa v nich nachádzajú. Tým, že ide o takto selektívny estrogén, má požadovanú estrogénovú aktivitu, ktorá pôsobí antikoncepčne, ale má menšie riziko nežiaducich účinkov.

Ďalšie výhody estetrolu:

  • Má veľmi dlhý polčas rozpadu, takže účinok je dostatočne dlhý a preto je možné ho ľahko využiť v liekoch, ako napríklad v HAK.
  • Nekonvertuje na estriol alebo estradiol, teda nevznikajú metabolity, ktoré môžu mať potencionálne škodlivé účinky, takže jeho bezpečnostný profil je priaznivejší.
  • Vylučuje sa prevažne močom, čo je tiež výnimočná vlastnosť, lebo nepodlieha metabolizmu v pečeni, čiže ju nezaťažuje. V tomto je rozdielny oproti ostatným estrogénom.
  • Nedochádza k interakcii s inými liečivami.

„Najčastejšie hlásené nežiaduce účinky HAK súvisia najmä s jej estrogénovou zložkou - nevoľnosť a bolesť brucha, bolesť hlavy, bolesť prsníkov a/alebo citlivosť, menštruačné nepravidelnosti. Preto je výber estrogénu v HAK kľúčový. Som rád, že mnohé ženy aj gynekológovia tak v najbližších dňoch privítajú možnosť vybrať si v HAK nielen gestagénovú zložku, ale aj estrogénovú zložku. Aj naďalej však platí, že výber vhodnej hormonálnej antikoncepcie ostáva na dohode pacientky a jej gynekológa, keďže on ju pozná najlepšie aj po zdravotnej stránke a vie posúdiť, ktorý preparát je pre ňu najvhodnejší,“ zdôrazňuje profesor Borovský, prednosta I. gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UK a UNB, Nemocnica sv. Cyrila a Metoda.

Viac o téme: ZdravieAntikoncepciaPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9