Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Opaľovacie krémy majú desivú schopnosť: Toto v tele nastáva už po dni strávenom na slnku!

Ilustračné foto: Gettyimages.com Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto: Gettyimages.com (Zdroj: gettyimages.com)

Používanie opaľovacích krémov sa s letnými mesiacmi nerozlučne spája. Nechránená pokožka je náchylnejšia na spálenie a tiež na vznik rakoviny. Má to však háčik – aj samotné opaľovacie krémy môžu byť pre ľudský organizmus rizikové, upozorňuje najnovší výskum.

 

Podľa novej štúdie zverejnenej v magazíne JAMA dokážu zložky bežného opaľovacieho krému po dni používania prenikať cez pokožku až do krvného riečiska. Vedci zistili, že čím dlhšie človek opaľovací krém používa, tým vyššia koncentrácia zložiek v tele zostáva minimálne po dobu 24 hodín od posledného použitia krému.

Čítajte viac: Bežná CHYBA zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože: Robíte ju aj vy?

Pozornosť vedcov vzbudili najmä štyri chemikálie, ktoré by podľa americkej Správy potravín a liečiv (FDA) mali byť bližšie preskúmané kvôli možným vedľajším účinkom: avobenzón, oxybenzón, ecamsula a oktokrylén.

Čítajte viac: Bazén plný neviditeľných nástrah: Pravda o chlórovom zápachu vás vyženie z vody!

Odborníci však zároveň upozorňujú, že by spotrebitelia opaľovacie krémy mali používať aj naďalej. Vedci totiž nemajú v rukách dôkaz, že by menované zložky mohli byť skutočne rizikové. Najväčším nebezpečenstvom pre pokožku je totiž slnečné žiarenie, tlmočí CNN.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Podozrivý oxybenzón

V minulosti však vedci dávali expozíciu oxybenzónu do súvislosti s poklesom testosterónu u mužov a u žien s predčasnými pôrodmi a zníženou hmotnosťou novorodených detí. Výskumníci tiež zistili, že sa môže nachádzať aj v materskom mlieku ženy, ktorá dojčí dieťa a používa krém s obsahom tejto látky. Okrem toho býva oxybenzón považovaný za potenciálny alergén, preto sa ho niektorí výrobcovia snažili nahradiť inými zložkami.

Viac o téme: Opaľovací krémOxybenzón
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9