Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Konečne majú šancu ukázať svoje schopnosti: Nová šanca na kvalitný život pre autistov!

Podľa štatistík trpí na Slovensku vyše 40 000 ľudí poruchami autistického spektra.
Podľa štatistík trpí na Slovensku vyše 40 000 ľudí poruchami autistického spektra. (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa štatistík trpí na Slovensku vyše 40 000 ľudí poruchami autistického spektra. Napriek tomu sa však diagnóze nevenuje toľko pozornosti, koľko by si zaslúžila. Ľudia s autizmom sa po dokončení strednej školy nevedia zaradiť do spoločnosti či nájsť uplatnenie na pracovnom trhu.


Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) tento problém aktívne rieši prostredníctvom projektu Autisti v práci, vďaka ktorému sa za prvý rok fungovania podarilo zamestnať už 17 autistov po celom Slovensku.

Ľudia s poruchami autistického spektra sú často nútení dlhodobo zostať v rodičovskej starostlivosti, prípadne v domove sociálnych služieb, kde žijú v izolácii a bez hlbšieho zmyslu života. Vďaka školeným job koučkám, ktoré sú zapojené do projektu Autisti v práci, však ľudia s autizmom dostávajú šancu ukázať svoje schopnosti. Job koučky im pomáhajú pri hľadaní práce a nadviazaní kontaktu s potenciálnym zamestnávateľom, no taktiež s cieľavedomým rozvojom a tréningom. V súčasnosti je do projektu zapojených 30 klientov.

Človek s autizmom je pre firmu prínosom

Spolupráca s ľuďmi so zdravotným postihnutím nikdy nie je jednostranná. Milan, jeden z prvých autistov zapojených do projektu Autisti v práci, je veľmi šikovný a učenlivý, a postupom času svoje povinnosti zvláda už aj bez prítomnosti job koučky.

„U Milana je najmarkantnejší posun k samostatnosti a zodpovednosti. Čím dlhšie spolu pracujeme, tým viac vecí si dokáže samostatne vybaviť, postarať sa o seba. Dospel,“ vysvetľuje Eva Mižáková, Milanova job koučka.

Milan však u zamestnávateľa nie je iba pomocnou pracovnou silou – kolegov pravidelne odzbrojuje svojským zmyslom pre humor.

Vďaka projektu si mnohé firmy začínajú uvedomovať potenciál a výhody zamestnávania človeka s autizmom.

„Ľudia s autizmom berú prácu úplne inak ako my. Tým, že dostanú možnosť sa zamestnať, svoje miesto si vážia a často sú pri činnostiach precíznejší ako človek bez postihnutia,“ vysvetľuje Ivan Štubňa zo spoločnosti SPOSA. „Vďaka práci sa stávajú samostatnejšími a postupom času vedú oveľa zmysluplnejší život,“ dodáva.


Obnoví bunky v tele už za 72 hodín: Skvelý jarný detox na prečistenie pečene a chudnutie!


Budúcnosť projektu je neistá

Pozitívne výsledky a ohlasy zamestnávateľov potvrdili, že projekt Autisti v práci má pre ľudí s touto poruchou veľký význam. Doposiaľ financovanie a chod projektu zastrešovala nadácia The Velux Foundations, vďaka ktorej iniciatíva funguje dodnes. Spolupráca s donorom sa však zakrátko skončí, a preto SPOSA potrebuje nájsť udržateľné riešenie, aby mohol projekt pokračovať ďalej.

Od spustenia projektu Autisti práci sa nám podarilo nájsť prácu 17 ľudom s autizmom. Siedmi z nich pracujú na pracovný úväzok, desiati pracujú ako dobrovoľníci, čo znamená, že sú na ceste k pracovnému úväzku. Na Slovensku to však stále bude iba zlomok ľudí s touto poruchou, a preto by sme chceli touto cestou vyzvať štát, aby sa problémom začal viac zaoberať a prispôsobil situácii našu legislatívu, dodáva Ivan Štubňa.

Nemusia byť odkázaní iba na podporu od štátu

Na Slovensku máme tri stupne asistovaného bývania pre ľudí s autizmom: pobytové zariadenia, zariadenie podporovaného bývania a podporu samostatného bývania, ktorá je najvyšším stupňom nezávislého života. Ročné náklady štátu na jedného klienta v pobytovom zariadení sú približne 12 000 €. V dôsledku jednotvárnych aktivít, ktoré často takéto pobytové zariadenia poskytujú, u väčšiny autistov nastáva regres. Pri zariadení podporovaného bývania sa príspevky znižujú približne na polovicu, teda 6 000 €. S ohľadom na počet ľudí s týmto ochorením je momentálna situácia pre štát pomerne drahá. 

Interaktívnejšou alternatívou, ako pre rodiny, tak aj človeka s autizmom, je Rehabilitačné stredisko, ktoré SPOSA prevádzkuje počas celého roka.

„Sociálna rehabilitácia v našich strediskách spočíva v rôznorodých aktivitách, ktoré smerujú k budúcemu začleneniu jedinca do spoločnosti a jeho samostatnosti,“ dodáva Ivan Štubňa.

Zamestnaný autista je pre našu spoločnosť užitočný

Pod dozorom job kouča a aktívnou starostlivosťou vie človek s autizmom nájsť zamestnanie, čím z dlhodobého hľadiska ušetrí štátu množstvo prostriedkov, ktoré by za iných okolností venoval na jeho podporu. Okrem toho si uvedomí hodnotu peňazí a namiesto invalidného dôchodku sa už spolieha aj na vlastné príjmy, ktoré navyše môže použiť na dofinancovanie bývania. Dostáva sa tak na najnižší stupeň asistovaného bývania – podporované bývanie – na ktoré štát prispieva približne 2 400 € ročne.

Z hľadiska pravdepodobnosti by doba práce s osobou s autizmom nemala presiahnuť 22 mesiacov, respektíve 1 100 hodín, po čom je už stredne funkčný autista schopný fungovať v zamestnaní bez podpory job kouča. V praxi býva počet hodín dokonca oveľa nižší.

„Príspevok štátu na kaučing nepresiahne jeden ročný náklad na ubytovanie v pobytovom zariadení, ktorým zároveň neskôr ušetrí niekoľko tisíc eur ročne,“ vysvetľuje Ivan Štubňa.

Svetový deň povedomia o autizme

Spolu s prvým výročím projektu si 2. apríla pripomíname aj Svetový deň povedomia o autizme. Tento rok sa nesie v duchu hlavnej témy, ktorou je búranie bariér a tvorba prístupnej spoločnosti. V rámci podpory medzinárodnej kampane vznikol aj hashtag #AutismDay2017, ktorý spája virtuálnou cestou všetkých ľudí s autizmom na svete.

Pri príležitosti Svetového dňa povedomia o autizme sa v noci z nedele (2.4) na pondelok (3.4.) rozsvieti na modro dominanta hlavného mesta – Bratislavský hrad. Vďaka OSN si takto už desiaty rok po sebe pripomíname autizmus, ktorým na Slovensku podľa posledných štatistík trpí vyše 40 000 ľudí.

Čítajte tiež: Môže dátum narodenia rozhodnúť o našom zdraví? Šokujúca sila ročného obdobia na zdravotný stav!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9