Pozor na to, čo dávate do úst: Tieto potraviny zhoršujú jarné alergie, vyhnite sa im!

29.03.2017 | Diskusia

Konečne prišla jar. Ľudia sa tešia z pekného počasia, kvitnúcich stromov a nových vôní. Nie však všetci, pre alergikov je práve toto obdobie synonymom utrpenia. Nastáva u nich čas silnej nádchy, opuchnutých očí, kýchania, škrabania v nose a krku. Nič príjemné.

Pomôže včasná prevencia a čo najmenší kontakt s alergénmi. Vedeli ste, že pri alergii na brezu môžete mať problém s orieškami alebo zelerom? Hovoríme tomu skrížená alergia. Čomu by ste sa ešte mali vyhnúť?

1. Zeler

Máte radi stonkový zeler? Pridávate ho do šalátov, alebo ho jete len tak samotný s dresingom? Ak máte alergiu na brezu, radšej sa mu v jarných mesiacoch vyhnite, hrozí vám totiž skrížená alergia. Ide o stav, kedy telo zareaguje na hlavný alergén, ale zároveň aj na alergén, ktorý má podobné chemické zloženie. Medzi príznaky patrí nevoľnosť, zvracanie, hnačka, či vyrážka na koži. Ak sa jar u vás nesie v znamení konzumácie šalátov z čerstvej zeleniny, namiesto zeleru použite cukrový hrášok.

2. Kapusta

Fermentované potraviny obsahujú vysoké množstvo histamínu, čo môže u alergikov vyvolať svrbenie, slzenie, prekrvenie a nádchu. Ak už máte reakcie na peľ, tieto potraviny môžu situáciu ešte viac zhoršiť. Dobrou správou je, že čerstvú zeleninu ako špenát môžete jesť na kilá a neublíži vám.


Jojo efekt nie je až taký zlý: Svetlá stránka rýchlych diét!


3. Orechy

Orechy patria z hľadiska alergických reakcií medzi najviac problematické. Stopové prvky nájdeme aj tam, kde by sme ich nečakali. Nájdeme ich aj v zmrzline, cukríkoch, či omáčkach. Ak trpíte sennou nádchou až do jesene, radšej sa im vyhnite, konzumácia tejto pochutiny ju môže rapídne zhoršiť. Ak zvyknete vyjedať oriešky na olovrant, alebo si ich pridávate do kaší a jogurtu, dajte prednosť sušenému ovociu.

4. Alkohol

Doprajete si večer pri televízore v rámci relaxu pohár vína? Ak trpíte alergiou na peľ, kýchate a tečie vám z nosa, na alkohol radšej zabudnite. Ten totiž alergiu zhoršuje. Alergikom vadí najmä pitie vína, či piva. Tieto nápoje totiž obsahujú veľké množstvo histamínu. Keď sa v tele uvoľní, podráždi dutiny a príznaky alergie sa okamžite prejavia. Začnete kýchať, spustí sa nádcha, koža začne svrbieť, dokonca vás môže bolieť hlava. Najlepšie urobíte, ak na alkohol zabudnete a nájdete si iný spôsob relaxácie.

Čítajte tiež: Tajný recept nemeckých liečiteľov: Elixír, ktorý si poradí nielen s vysokým krvným tlakom!

29.03.2017  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: prevention.com

Ďalšie články

Diskusia