Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po tomto zistení zmeníte názor na repkový olej: Jedinečné zloženie, o ktorom málokto vie!

Nepodceňujte repkový olej, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok! Zobraziť galériu (2)
Nepodceňujte repkový olej, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok! (Zdroj: profimedia.sk)

Repkový olej - cenný zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselín, ktoré sa v ňom nachádzajú v dokonalom pomere 1:2. Bohužiaľ, tento olej je na Slovensku niekedy podceňovaný. Podľa výsledkov štúdie vykonanej GFK Poľsko1, na slovenských stoloch vládne slnečnicový olej - preferovaný hlavne kvôli cene.


Čo sa týka vnímania tukov ako kategórie - tu za najviac prospešný pre telo vždy zvolíme olivový olej, zabúdajúc na cenné vlastnosti repkového oleja.

Podceňovaný repkový olej

Ako to súvisí so správnou výživou? No, jednoducho strava ovplyvňuje každého z nás, bez ohľadu na vek a pohlavie. Samozrejme, že dôvody tohto záujmu sa môžu líšiť. U detí je primeraná výživa spojená so zabezpečením ich najlepšieho možného vývoja. U seniorov sa často spája s prevenciou chorôb súvisiacich so starnutím.

Jedna vec je istá – bez ohľadu na vek by vhodne zvolené jedlo malo obsahovať potrebné ingrediencie nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu. Na našom tanieri nesmú chýbať ani tuky. Najmä tie, ktoré obsahujú nevyhnutné mastné kyseliny, vrátane omega-3 a omega-6 - v ideálnom prípade v dokonalom pomere 1:2. V prípade slnečnicového oleja je tento pomer narušený – až >136:1, čo znamená, že olej obsahuje len stopové množstvo omega-3, ale veľa omega-6 kyselín, prísun ktorých je aj tak dostatočne veľký. Lepšie, ale stále nie ideálne, je to v prípade olivového oleja – tu je pomer 9:1, čo znamená, že obsahuje pomerne veľa omega-6 v
porovnaní s omega-3 mastnými kyselinami.

Podľa štúdie GFK, Slováci aj ochotnejšie siahajú po slnečnicovom oleji – najmenej raz za týždeň je to v prípade 82 percent respondentov, oproti 51 percentám používajúcim repkový olej. Olivový olej používa každý deň takmer 64 percent respondentov považujúc ho za tuk prospešný pre organizmus (tak uvažuje 59 percent respondentov). Pritom repkový olej obsahuje 10-krát viac omega-3 kyselín,
ako olivový olej.

Repkový olej je bohatý
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Tlačová správa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tuky v detskej strave

Repkového oleja sa netreba báť ani pri malých deťoch. Je cennou zložkou stravy tehotných žien a malých detí – môže sa podávať aj dojčatám, a to už od šiesteho mesiaca.

„Dieťa, ktoré je dojčené od narodenia, má zabezpečené všetky potrebné živiny z materského mlieka. Medzi 4. a 6. mesiacom je možné po lyžičkách zavádzať tuhú potravu – pediatri toto obdobie nazvali imunologickým okienkom, kde sa testuje, čo dieťatku chutí a hlavne či niektoré z druhov vybraných potravín nevyvolajú alergickú reakciu,“ vysvetľuje propagátorka zdravého životného štýlu Henrieta Peškovičová Kundrátová, matka 17-mesačnej dcérky.

Je to tiež obdobie zavedenia novšej škály produktov počnúc jednoduchými pyré, polievkami. Potom sa v strave vyskytuje ovocie, mäso a ryby. Nesmie sa zabúdať na tuky, ktoré sú síce menšou, ale nemenej dôležitou súčasťou stravy.


Porušili ste pravidlo? Toto sa stane vo vašom tele, ak zjete neumyté jablko!


„Jedlá pripravujem, okrem iného, na repkovom oleji. Natív repkový olej pridávam k studeným jedlám, napríklad kašiam s ovocím alebo zeleninovým smoothies,” dodáva Peškovičová Kundrátová.

Jeho veľkou výhodou najmä v súvislosti s deťmi je, že rafinovaný repkový olej nemá chuť ani zápach.

O to viac dospelí

Základom správnej stravy detí aj dospelých by mala byť pestrosť.

„Ako starneme, metabolizmus sa spomaľuje a vaše telo už má nižšiu energetickú náročnosť. Oveľa dôležitejšou sa však stáva náležitá kvalita jedla. Základ výživy by mali tvoriť potraviny s vysokou nutričnou hodnotou bohaté na nevyhnutné zložky: vitamíny, minerály a mastné kyseliny,” vysvetľuje MUDr. Katarína Babinská, PhD.

Je veľmi dôležité mať na pamäti, že prospešnejšími než nasýtené tuky sú nenasýtené – tzv. esenciálne mastné kyseliny, ktoré sú najcennejšou skupinou kyselín. Okrem toho, výmena diétnych nasýtených tukov nenasýtenými pomáha udržiavať normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Zo zdravotného hľadiska práve repkový olej obsahuje najmenej škodlivých nasýtených mastných kyselín (ich obsah je dvakrát nižší ako v olivovom alebo slnečnicovom oleji).

Či už je to gazdinka v kuchyni alebo aktívny muž – športovec, repkový olej je vítanou zložkou stravy, okrem iného aj vďaka tomu, že je univerzálny. Je potrebné to zdôrazniť, keďže ako vyplýva z uvedenej štúdie, Slováci repkový olej poznajú (81 percent už ho používalo) a považujú ho za univerzálny (71 percent respondentov), ale iba každý štvrtý respondent si myslí, že je vhodný pre šaláty.

„Preto je potrebné pripomenúť, že repkový olej možno použiť rovnako pre varenie ako aj do šalátov. Vďaka tomu, že jeho rafinovaná verzia je bez chuti a zápachu, je ideálny pre prípravu rôznych nátierok, marinád, plniek, ale môže byť tiež použitý na pečenie cesta,” dodáva Babinská.

Okrem toho, vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči teplotným zmenám v priebehu vyprážania, dobrou stabilitou a v porovnaní s ostatnými tukmi jedlá pripravené na ňom sa vyznačujú o 5 až 10% nižšou energetickou hodnotou v dôsledku ľahkého odtečenia oleja z vyprážaných potravín.

Výživa zohráva dôležitú úlohu aj v prevencii a liečbe ochorení kardiovaskulárneho systému - najmä u starších osôb.

„Medzi hlavné princípy výživy patri obmedzenie príjmu nasýtených tukov a trans-tukov, preferované sú nenasýtené mastné kyseliny. Osobitný význam má spotreba omega-3 mastných kyselín. Repkový olej je žiadúcou súčasťou stravy, pretože má najnižší obsah nasýtených mastných kyselín, je vysoko cenený vzhľadom na vysoký obsah omega-3 mastných kyselín,” uvádza Babinská.

Čítajte tiež: Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9