Spánok spúšťa vážnu chorobu: Zo zdravého návyku nebezpečný škodca!

Priveľa spánku škodí!
Zdroj: profimedia.sk
2017-02-28 15:50:00

Je nenahraditeľný. Potrebuje ho každá bunka v našom tele. Bez neho by náš organizmus nefungoval správne. Dobrý spánok je najlepšia investícia do zdravia. Ťažko možno všetkými slovami vyjadriť jeho význam pre naše zdravie. Napriek tomu má i svoju odvrátenú stránku, o ktorej sa málo hovorí!


Uponáhľaný životný štýl postihol už takmer každého. Práce máme nad hlavu, k tomu sa treba postarať o domácnosť, príp. o malé hladné krky, ktoré nás čakajú doma.. Oddych ide bokom a na poriadny spánok ani len nepomyslíme. Obvykle to riešime víkendom, kedy sa ponoríme do ríši snov aj na deväť hodín. S vidinou, že dobehneme zameškané.. Iní  si pre pracovné povinnosti doprajú spánku viac než dosť. Denne si doprajú viac než deväť hodín odpočinku, aby načerpali novú energiu. Pritom ani len netušia, že im hrozí nebezpečná choroba!

Spánok ako nepriateľ

O tom, že spánok je zdravý, niet pochýb. Pozor si však treba dávať na dlhšie vyspávanie! V tom prípade má opačný účinok a dokonca, ako zistili americkí vedci, i zvyšuje riziko vzniku vážnej choroby. Ak nechcete zo spánku spraviť svojho nepriateľa, nemali by ste vyspávať viac ako deväť hodín! Hrozí až dvojnásobná šanca na Alzheimerovu chorobu či inú formu demencie v staršom veku.


Netrpte zbytočne: Tipy, ako zvládnuť bolesť hlavy bez tabletiek!


"Ukázalo sa, že tí, ktorí spali dlhšie, majú problém s myslením a pamäťou. Iné výskumy preukázali, že poruchy reči  môžu viesť až k vzniku Alzheimerovej choroby," upozorňuje doktor Matthew Pase z Bostonského univerzitného zdravotného centra.

Aj nepravidelnosť môže byť spúšťač

Výsledky výskumu sú založené z dát viac ako 2 400 pacientov, ktorí sú zaregistrovaní vo Farminghamskom srdcovom ústave. Vedci sa pýtali pacientom starších ako 72 rokov, ako dlho spia. Desať rokov sledovali ich spiace návyky a zaznamenali až 234 prípadov demencie! Podľa doktora Rosa Sancho z Výskumného centra v Anglicku je nebezpečný aj nepravidelný spánok. Taktiež môže spustiť demencie, pričom príznaky sa môžu objaviť skôr, napr. vo forme občasných výpadkov pamäte v skoršom veku.

Spôsob, akým demencia dokáže ovplyvniť kvalitu spánku by mohlo lekárom v budúcnosti pomôcť.

Čítajte tiež: Prečo niektoré ženy nedokážu dosiahnuť orgazmus? Toto sa za tým v skutočnosti skrýva!

2017-02-28 15:50:00  |  Text: Janka   |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: independent.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia