Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Efektívna diagnostika nádorových ochorení: Kľúč hľadajú aj naši vedci!

Aj slovenskí vedci hľadajú riešenie, ako čo najskôr odhaliť nádorové ochorenie.
Aj slovenskí vedci hľadajú riešenie, ako čo najskôr odhaliť nádorové ochorenie. (Zdroj: pixabay.com)

Štatistiky dokazujú, že v Európskej únii patríme ku krajinám s vysokým výskytom rakoviny krčka maternice, ktorý vysoko prekračuje priemer krajín EÚ. Alarmujúci je navyše fakt, že napriek všeobecne dostupnej prevencii výskyt tohto nádoru v Slovenskej republike za posledných 30 rokov stúpol o 30 %. V EÚ pritom pozorujeme jej dlhodobý pokles.


Príčiny vzniku karcinómu krčka maternice boli už v minulosti predmetom intenzívneho výskumu. V súčasnosti vieme, že kľúčovým faktorom vzniku tohto ochorenia je infekcia ľudským papilomavírusom (HPV). Existuje však veľa typov HPV vírusov, pričom nie všetky vznik a rozvoj tohto typu rakoviny spôsobujú.

Aktivitou imunitného systému môže vírus spontánne vymiznúť. Rozhodujúce je však to, či bude vírusová infekcia neškodná a vírus vymizne, alebo naopak bude perzistovať a podieľať sa na vzniku vážnej choroby. Práve to je predmetom mnohých výskumov v súčasnosti,“ vysvetľuje riaditeľ MEDIREX GROUP ACADEMY MUDr. Pavol Janega, PhD.

Diagnostika rakoviny krčka maternice

Včasných abnormálnych zmien na krčku maternice je cieľom bežnej primárnej prevencie. Tá sa robí v rámci pravidelných gynekologických prehliadok a umožňuje včasné odhalenie prípadnej choroby skôr, ako sa rozvinie do invazívneho karcinómu. Cytologické vyšetrenie (konvenčné alebo LBC) odhaľuje abnormálne bunky rozpoznateľné v svetelnom mikroskope v laboratóriu. Dostupné sú však aj genetické vyšetrenia, ktoré v prípade potreby odhalia prítomnosť infekcie vírusom HPV, spôsobujúcej nádorové ochorenie.

Genetický výskum v tejto oblasti za posledných niekoľko rokov priniesol do praxe aj nové vyšetrovacie metódy, ktoré odhaľujú prednádorové zmeny DNA v bunkách krčka maternice na základe analýzy DNA.


Jednoduchý a rýchly test, ktorý veľa prezradí: Takto zistíte pravdu o svojom tele!


„Toto vyšetrenie môže pomôcť identifikovať prípady, keď infekcia nevymizne, ale naopak môže spôsobiť vznik a rozvoj nádorového ochorenia. Za vyšetrením netreba nikde cestovať, dá sa urobiť aj v slovenských laboratóriách,“ dopĺňa riaditeľ Janega.

Slovenskí vedci hľadajú riešenie

Vedci v MEDIREX GROUP ACADEMY sa posledné dva roky venujú okrem iného aj vlastným výskumným projektom, ktoré sú zamerané na hľadanie najúčinnejšej metodiky zachytenia rakoviny krčka maternice a ďalších onkologických ochorení u žien v podmienkach Slovenska.

Aj keď záujem žien o preventívne gynekologické prehliadky na Slovensku rastie, stále máme veľké rezervy. Existuje veľa žien, ktoré pravidelné prehliadky neabsolvujú, a preto je u nich vyššie riziko, že sa choroba zachytí neskoro. Projekt Lady Care porovnáva bežne dostupné cytologické metódy a optimalizuje ich na naše podmienky. Doposiaľ presne ani nevieme, aká je na Slovensku infikovanosť žien vysokorizikovými vírusmi HPV v jednotlivých vekových skupinách a geografických oblastiach. Toto rieši pripravovaný projekt HPVSCREEN.“

Vedci odhadujú, že prvé výsledky ich vedeckovýskumných projektov sa dajú čakať už zanedlho: „Máme ambíciu zjednodušiť a zefektívniť prevenciu a diagnostiku onkologických ochorení. Projektami a štúdiami, ktoré realizujeme, sa chceme dostať k vývoju nových metód, ktoré by mali zefektívniť a zjednodušiť prevenciu, diagnostiku a následne aj liečbu týchto ochorení,“ uzatvára MUDr. Pavol Janega, PhD.

Čítajte tiež: Čo sa v skutočnosti udeje s vaším telom, ak budete každé ráno piť kávu?

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9