Potraviny, ktoré sa považujú za zdravé: Nenechajte sa zmiasť, inak dopadnete zle!

Nie všetko, čo vyzerá zdravo, skutočne nášmu telu prospeje..
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-06 06:00:00

Dopriali by sme si ich kedykoľvek počas dňa a ešte k tomu bez obmedzení. Reč je o potravinách, o ktorých sme presvedčení, že sú zdravé. Pritom ani len netušíme, že ohrozujeme svoje zdravie. Ktoré potraviny, patriace do kategórie tých zdravých, nám môžu uškodiť?


Ustrice

Sú slávnym afrodiziakom, no ako iné morské „príšerky“, aj ustrice spolu s inými kôrovcami sú v poslednej dobe dôvodom, prečo mnohí bývajú chorí. Hrozia hlavne žalúdočné problémy! Nikdy ich preto nejedzte surové, dbajte na správnu prípravu, inak vám hrozia nepríjemné ťažkosti.

Čím to je, že v minulosti sme morských plodov mohli zjesť „na kilá“ a dnes môžu byť nebezpečné? Je to najmä otepľovaním vody. Tá podporuje mikrobiálny rast, takže, ak zjeme zle pripravenú ustricu, je len otázkou času, kedy to príde...

„Ustrice sú akýmsi filtrom, zachytia všetko, čo je vo vode. Ak sa baktérie z vody dostanú do ich systému a my by sme ich zjedli, mohli by sme mať problémy. Videl som oveľa viac prípadov za posledných päť rokov ako za uplynulých 20. Jednoducho to nestojí za to riziko,“ povedal Bill Marler, právnik, ktorý ročne zastupuje niekoľko stoviek klientov s problémami, ktoré im privodilo jedlo.

Dopredu pripravenú a nakrájanú zeleninu či ovocie

Zvykli sme si na pohodlie. Vyberáme si pohodlie pre svoj domov, v práci uprednostňujeme komfort, veď dnes už sa dajú potraviny objednať priamo domov bez menšieho zaváhania...

A pohodlie uprednostňujeme aj pri jedle. Veď kto by nedal prednosť nakrájanému ananásu z obchodu pred trápením sa s kúpeným a neošúpaným kusom ovocia? Ovocie či zelenina, všetko prejde pomerne dlhým procesom spracovania, manipuláciou a hoci hygiena sa dodržiava, nikdy neviete, kedy príde ku kontaminácii a čo všetko vás môže potom čakať...


Najzdravšie potraviny všetkých čias: Tento zoznam si pripevnite na chladničku!


Klíčky

Výhonky sa v poslednej dobe stali veľmi obľúbeným jedlom, či už ako príloha, hlavné jedlo alebo ingrediencia do jedál. Práve klíčky však môžu byť ohniskom rôznych nákaz, predovšetkým E.coli alebo salmonela. Preto by sme mali dávať pozor na to, čo kupujeme. Ak si chcete byť istí, že jete len nezávadné jedlo, pripravte si klíčky doma. Je to jednoduché a veľmi praktické.

Zle upravené mäso

Podľa odborníkov je nutné mäso pripraviť pri teplote 160 stupňov Celzia, aby sa zlikvidovali všetky baktérie, ktoré by mohli spôsobiť potenciálne nebezpečenstvo. Hovoríme o baktérii E.coli či salmonela.

„Dôvod, prečo je mleté mäso problematické a prečo je nutné ho dôkladnejšie upraviť je ten, že všetky baktérie, ktoré sú na povrchu mäsa, môžu byť aj vo vnútri,“ hovorí Bill Marler z The Food Safety Law Firm.

Neuvarené vajíčka

Salmonela je takmer vždy spájaná s vajíčkami. Tie bývajú zdrojom nákazy, preto je dobré pripraviť ich dôkladne, nikdy nie narýchlo a tiež správnym spôsobom. Hoci je šanca na nákazu už dnes nižšia, netreba riskovať a pokúšať šťastie.

Nepasterizované mlieko a džúsy

Raw strava sa v poslednej dobe stala veľmi obľúbenou. Zvykli sme si na rôznorodé recepty na smoothie, na raw koláče a všetky možné druhy jedál.

Do pitného režimu sme zaradili nepasterizované džúsy, pripravené doma, ale aj vonku. Argumentom, prečo piť takéto šťavy bol ten, že pasterizácia je proces, pri ktorom mlieko či šťavy prichádzajú o dôležité výživové hodnoty. Pasterizácia nie je nebezpečná, no nebezpečné je piť takéto šťavy z hľadiska zdravia. Ovocie či zelenina môže byť kontaminovaná baktériami či parazitmi, čo sa môže preniesť aj do šťavy a máme postarané o problémy. 

Čítajte tiež: Čo sa udeje v našom tele, keď budeme konzumovať zázvor každý deň?

2017-02-06 06:00:00  |  Text: Katka   |  Foto: Thinkstock.com   |  Zdroj: red, iflscience.com, foodpoisonjournal.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia