Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rakovina pankreasu sa diagnostikuje ťažko: Čo pomôže predĺžiť pacientov život?

Rakovinu pankreasu nemusíte
Rakovinu pankreasu nemusíte (Zdroj: thinkstock.com)

Slovensko je po Českej republike krajinou s druhým najvyšším výskytom rakoviny pankreasu vo svete. Ochorenie má v počiatkoch nejednoznačné príznaky, zomiera naň asi 95 percent pacientov. Vyplýva to z posledných dostupných štatistík.

Karcinóm pankreasu je podľa lekárov "mimoriadne zákerný", veľkú časť chorých čaká skorá smrť. Veľmi málo z nich prežíva viac ako rok po stanovení diagnózy. Ľudia o ňom často pre nenápadné príznaky netušia.

"Lekári ho mnohokrát objavia až v pokročilom štádiu," povedal onkológ Radovan Barilla.

Na prevenciu, liečbu a výskum ide podľa odborníkov málo peňazí.Väčšina pacientov je podľa onkológov diagnostikovaných v čase, keď už nemôžu podstúpiť operačný zákrok, pretože metastázy sú rozrastené. 

"Nádor v tele môže byť skrytý za inými orgánmi, a tak sa môže v tele pacienta nebadane tvoriť roky," povedal Barilla.

Na ochorenie neupozornia ani príznaky, ktoré sú nešpecifické - napríklad bolesť brucha, chrbta, svrbenie kože, strata na hmotnosti, zmeny vo vyprázdňovaní, zožltnutie kože či bielka. Na problém neupozornia ani krvné výsledky.

Čo pomôže? 

Takýmto pacientom podľa odborníkov najviac pomáha takzvaná nanopartikulovaná technológia kombinovaná s inými cytostatikami. Utlmuje príznaky a predĺži život o niekoľko mesiacov. Na Slovensku má táto liečba štatút registrovaného kategorizovaného lieku. Je teda dostupná na predpis onkológa.

Relatívne dobrú prognózu majú podľa Barillu ľudia, ktorým nádor chirurgicky odstránia. Ak sa k tomu podľa odborníkov pridruží zaisťovacia chemoterapia, život možno predĺžiť o niekoľko rokov.

Ochorenie sa najčastejšie prejavuje u mužov nad 60 rokov. Riziko jeho vzniku zvyšuje fajčenie, nadmerný prísun alkoholu či chronická pankreatitída. Úmrtnosť však stúpa u oboch pohlaví.

"Doteraz sa nepodarilo identifikovať žiadny spoľahlivý skríningový test, ktorý by dokázal správne a včas identifikovať toto ochorenie. Aj to je dôvod, prečo sa naše združenie podieľalo na založení európskej platformy karcinómu pankreasu na pôde Európskeho parlamentu," povedala Patrícia Kramárová z organizácie Europacolon Slovensko, ktorá zvyšuje povedomie o rakovine hrubého čreva a pankreasu.

Včasnejšia diagnóza by podľa nej mohla zvýšiť šance na prežitie.

Čítajte tiež: Bolieva vás hlava? Môžu za to aj tieto bizarné príčiny!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9