Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Špeciálny cenník u zubára: Koho sa týkajú iné ceny za zubné zákroky?

Niektorí zubári majú pre pacientov s HIV vírusom špeciálny cenník. Súhlasíte s ich postupom?
Niektorí zubári majú pre pacientov s HIV vírusom špeciálny cenník. Súhlasíte s ich postupom? (Zdroj: thinkstock.com)

Slovenská spoločnosť medzi sebou akceptuje ľudí s HIV stále ťažko. Niektorí si myslia, že tento vírus môžu chytiť aj pitím z rovnakého pohára a majú predsudky. Nevedia vyhodnotiť, ktoré situácie sú a nie sú rizikové.

Povedala to Iveta Chovancová, predsedníčka občianskeho združenia Odyseus, ktoré ľuďom s HIV poskytuje poradenstvo. Nepáči sa jej tiež prístup niektorých lekárov. Špeciálne cenníky pre ľudí s HIV označila za diskriminačné.

Nedostatočná informovanosť z médií a na školách 

Za nedostatočnú informovanosť ľudí môžu podľa nej i školy či niektoré médiá, ktoré šíria zastarané posolstvá. Veľa HIV pozitívnych ľudí sa tak pre nepochopenie väčšiny rozhodne svoje ochorenie tajiť aj pred najbližšími, čo ma negatívny vplyv na kvalitu ich života. Strach z priznania môže podľa nej komplikovať i prepojenie HIV so sexom, o ktorom majú ľudia problém hovoriť otvorene a bez predsudkov.

"Dnes už naozaj vďaka liečbe môžu žiť takíto ľudia kvalitný a dlhý život a dožiť sa seniorského veku. Mať zdravé deti i vnúčatá, normálne pracovať a žiť zdravým sexuálnym životom," vysvetlila Chovancová.

Potvrdzuje to i Danica Staneková z Národného referenčného centra pre prevenciu HIV/AIDS.

"Pri súčasnej veľmi antiretrovírusovej terapii sa pacient priemerne dožíva veku inak zdravého človeka," podotkla.

Doživotná liečba spočíva v kombinácii liekov, ktoré brzdia množenie vírusu, čím umožňujú regeneráciu imunitného systému. Pacient chodí pravidelne na kontroly, lekári sledujú jeho klinický stav, množstvo vírusu v krvi a jeho prípadnú rezistenciu na lieky.

Kto je na vine? 

OZ Odyseus kritizuje tunajšiu nedostatočnú ponuku zdravotníckych a psychologických špecializovaných služieb či neaktuálne opatrenia zo strany štátu.

"Pritom v Nemecku robia kampane o tom, ako môžu žiť ľudia kvalitným sexuálnym životom v páre, kde má HIV iba jeden," povedala Chovancová.

Nechápe diskrimináciu takýchto ľudí v niektorých ambulanciách. Problémy majú najčastejšie u zubárov.

"Niekedy mám pocit, ako keby sa ich Hippokratova prísaha ani netýkala," uviedla.

Špeciálny cenník pre HIV pozitívnych 

Nájdu sa podľa nej i takí, ktorí majú špeciálny cenník pre ľudí s HIV. Postoj lekára závisí od Stanekovej aj od osobnej zrelosti. Diskriminácia u lekára je podľa nej problémom i v zahraničí. Bezpečné správanie sa na pracovisku označili obe odborníčky za samozrejmosť. Podstatná časť ľudí s HIV podľa Chovancovej ani netuší, že toto ochorenie totiž má.

"Lekár sa má ku každému správať tak, ako by bol infekčný, potom sa nemusí ničoho obávať," povedala.

Prenosu infekcie sa má lekár napríklad brániť použitím rukavíc či sterilizáciou nástrojov.

Stúpajúci trend nakazených 

Nových prípadov HIV infekcie na Slovensku pribúda. Stúpajúci trend pozoruje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR od začiatku 21. storočia. Najviac infikovaných žije vo väčších mestách, najvyšší kumulatívny výskyt je dlhodobo v Bratislavskom kraji.

Výskyt HIV či AIDS začali úrady na Slovensku monitorovať od roku 1985. Do konca roku 2015 zaznamenali u Slovákov i cudzincov 811 prípadov infekcie vírusom HIV.

"Zo 674 Slovákov bolo nakazených 587 mužov a 87 žien," píše úrad.

HIV infekcia prešla do štádia AIDS u 87 ľudí, z toho u 74 mužov a 13 žien. Zomrelo 59 ľudí. Slovensko však naďalej patrí k členským štátom Európskej únie (EÚ) s najnižším výskytom HIV infekcie.

Zhruba dva až tri týždne po infekcii sa u pacienta môže, ale aj nemusí prejaviť primárna infekcia príznakmi podobnými chrípke. Asi polovica pacientov však spomínané symptómy nemá.

"Tieto príznaky čoskoro ustúpia a nasleduje niekoľkoročné bezpríznakové obdobie, ktoré môže u neliečeného pacienta za osem až 12 rokov po nakazení prepuknúť do choroby AIDS," vysvetlila Staneková.

Tri štádiá choroby 

Lekárska veda rozlíšila tri štádiá infekcie vírusom HIV.

  • Prvé štádium je označenie HIV-pozitív a týka sa každej osoby, u ktorej bol priamo alebo nepriamo v krvi dokázaný vírus.
  • Druhé štádium je HIV-pozitív - asociačné ochorenie.
  • Posledné štádium je už samotný AIDS. HIV/AIDS sa nedá vyliečiť, ale podávaním liekov možno spomaliť likvidáciu imunitného systému organizmu. Vyšetrovanie anti-HIV protilátok je v SR prístupné každému, možno ho podstúpiť aj anonymne.

Čítajte tiež: Príručka skúseného dovolenkára: Toto sú lieky, ktoré by mala vaša lekárnička obsahovať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9