Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pravidlá prania vám uľahčia život: Ako správne prať hodváb, rifle či vlnené svetre?

Viete, ako správne prať jednotlivé tkaniny? Aj pranie má svoje pravidlá!
Viete, ako správne prať jednotlivé tkaniny? Aj pranie má svoje pravidlá! (Zdroj: thinkstock.com)

Ako dlho nosíte bielizeň, kým ho dáte oprať? Nosíte jedno tričko viac ako raz, alebo ho po každom použití pre istotu operiete? Pranie spodnej bielizne má tiež svoje špecifiká. Ako sa v spleti pravidiel vyznať?

Nie je jedno, čo budete prať a s čím. Existujú druhy oblečenia, ktoré musia putovať do práčky okamžite, ako si ich vyzlečieme. Na druhej strane sú tu kúsky, ktoré si čistenie až tak často nevyžadujú.

Spodná bielizeň, ponožky a plavky

Pri jemnej bielizni by sme si mali dávať pozor nato, ako často ju perieme. Zvlášť sa kladie dôraz nato, aby sme ju prali v rukách, nakoľko ide o jemné tkaniny a tie si zaslúžia ručné pranie. Asi preto tak často ženy prichádzajú o obľúbené podprsenky, ktoré častým praním strácajú správny tvar, vyťahujú sa im kostice a pekné tmavé farby blednú „rýchlosťou svetla“.

Najvhodnejšie je prať spodnú bielizeň po troch až štyroch noseniach.

S ponožkami a plavkami je to trošku inak. Tie by sme mali prať po každom použití. Pri oboch je logické prečo treba túto frekvenciu zvoliť.

Biela bielizeň a hodváb

Jeden z najpríjemnejších materiálov a jedna z najčastejších farieb oblečenia – tak by sme mohli pomenovať biele oblečenie a hodváb. Nie je náhoda, že ich máme prať spoločne. Je to dané aj tým, že ak by sme jemný hodváb oddelovali od bielej bielizne, mohli by sme prať na prázdno iba s niekoľkými kúskami.

Najlepšie je prať biele veci a hodváb po každom nosení!

Pyžamo

Je pravda, že pyžamo nemeníme tak často, ako bežnú bielizeň. Predsa len si povieme, že v tom „iba“ spíme. Pravda však je, že v noci, najmä počas leta, sa spotíme, takže sa na pyžame zachytávajú baktérie a to nie je práve pozitívna správa.

Najvhodnejšie je pyžamo prať rovnako často ako spodnú bielizeň – po troch či štyroch nociach!

Tričká, vesty a košele

Toto oblečenie je azda to najčastejšie nosené oblečenie, ktoré máme na sebe denno-denne, dokonca ho nosíme aj doma. Kým sa nejako extra nespotíme alebo nepresedíme pol večera v zafajčenom prostredí, ako často tričká periete?

Najlepšie je prať takéto oblečenie po každom použití, aj napriek tomu, že niekto si povie „veď ešte raz si to obliecť môžem“.

Rifle

Nohavice sú tiež jedným z najdiskutovanejších kúskov, nie len čo sa týka ich strihov a vplyvu na zdravie ale aj to, prečo a koľkokrát ich prať. Niekto odporúča neprať rifle vôbec, iný zase po každom väčšom zašpinení. Niekto dokonca považuje za správne dávať rifle do mrazničky, aby sa všetky baktérie zabili práve týmto „chladným“ spôsobom.

Ako je to ale správne? Prať by sme ich mali po každom štvrtom až piatom nosení.

Mikiny, trička s dlhým rukávom

Pri niektorých kúskoch oblečenia je pranie závislé aj od toho, z akého materiálu je zhotovené.

Ak máte mikiny a svetre z hodvábu, bavlny či kašmíru – perte jednotlivé oblečenie po každom druhom nosení.

Aj je z vlny alebo syntetických vlákien – do práčky ich dajte po každom piatom nosení, veci z rúna po každom šiestom. 

Čítajte tiež: Toto sa stane, ak nebudete prať svoju bielizeň:  Nepríjemná pravda, ktorá vás zaskočí!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9