Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nepríjemný problém, o ktorom sa mnohí hanbia rozprávať: Koniec predsudkom!

inkontinencia Zobraziť galériu (2)
inkontinencia (Zdroj: thinkstock.com)

Únik moču je delikátny problém, ktorý strpčuje život mnohým. Mužom aj ženám bez rozdielu veku. Treba o tom hovoriť, aby so svojím trápením nezostávali sami, aby sa neumárali hanbou a hlavne preto, že sa im dá do veľkej miery pomôcť. No keď bude téma tabu, nedozvedia sa o tom...

Krásna žena, Miss World, modelka, herečka, zakladateľka nadácie Krása pomoci a najmä odvážny energický človek, ktorému záleží na druhých – Taťána Kuchařová sa stala ambasádorkou známej značky, ktorá je výrobcom hygienických potrieb a zdravotníckych pomôcok. Jej úlohou je sprostredkovať informácie a komunikáciu medzi spoločnosťou vyrábajúcou zdravotnícke pomôcky a ľuďmi, pre ktorých sú tieto produkty určené.

Krásna žena, Miss World,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: red)

„Cieľom nášho partnerstva je odtabuizovať a spoločne upozorniť na niektoré zdravotné problémy, ktoré sužujú nielen seniorov, ale aj širokú verejnosť bez rozdielu veku a pohlavia. Naším cieľom je pomôcť im nájsť riešenie, podporiť ich, aby sa nebáli o svojich problémoch hovoriť s odborníkmi, a tým ich vyriešiť. Naše spojenie bude tiež vďaka partnerstve a podpore mojej nadácie, ktorá sa už ôsmy rok stará o seniorov, pomáhať starším ľuďom žiť dôstojný život v domácom prostredí s profesionálnou starostlivosťou," hovorí Taťána Kuchařová.

 

 

 


Aktuálne sa Taťána Kuchařová spolu so spoločnosťou dala na odvážnu misiu – odtabuizovať tému úniku moču. Okrem toho, že sa bude ako ambasádorka prihovárať širokým masám, aby v nich pomaly, ale isto rozpúšťala nepríjemné pocity spojené s inkontinenciou a povzbudila ich v tom, aby vyhľadali pomoc, bude spoločnosť edukovať ľudí o tom, ako žiť aj s týmto problémom čo najplnohodnotnejší život.

Dôležité sú pritom štyri veci: prevencia, správna liečba, cvičenie na posilnenie svalov panvového dna, ktorých uvoľnenie prispieva k inkontinencii a používanie vhodných inkontinenčných pomôcok.

Prevencia na prvom mieste

Tak ako pri každej diagnóze, aj pri inkontinencii je čas, ktorý ubehne od prvých príznakov problému po návštevu odborníka, nepriateľom. Únik moču je symptóm, ktorý nám signalizuje, že v našom tele niečo nie je v poriadku. Preto je dôležité nečakať a čo najskôr navštíviť odborníka. Neľahkou, ale nie nesplniteľnou úlohou Taťány Kuchařovej a spoločnosti bude túto informáciu zrozumiteľne sprostredkovať čo najväčšiemu počtu ľudí a to tak, aby pacienti s únikom moču pochopili, že zájsť k lekárovi nie je hanba, ale riešenie.

„Dôležitou prevenciou aj pomocou pri úniku moču je posilňovanie svalov panvového dna. Oslabenie svalov panvového dna môže vzniknúť pri nedostatku fyzickej aktivity, alebo naopak pri intenzívnej fyzickej aktivite (napr. pri fitness, atletike) a pri situáciách kde dochádza k zvýšeniu vnútrobrušného tlaku (napr. pri kašli) bez dostatočného spevnenia svalov panvového dna. Nielen tehotenstvo, pôrod a gynekologické operácie sú príčinou inkontinencie,“ vysvetľuje  PhDr. Magdaléna Hagovská, PhD., Cert. MDT.


Ako sa zbaviť nečistôt na čerstvo natrhanom ovocí? Skúste tento super rýchly trik!


Na stránke Moliklub.sk, ktorý podáva pomocnú ruku v podobe vyčerpávajúcich informácií o inkontinencii, je aj možnosť bezplatne si objednať vzorky inkontinenčných pomôcok a výukové DVD s Kegelovými cvikmi, ktoré spevnia, čo spevniť treba. Cvičenie nebolí a nie je fyzicky náročné, ale rozhodujúci vplyv na efekt má pravidelnosť cvičení a najmä dobré technické zvládnutie cvikov. Preto je raz (či stokrát) vidieť doma svoje DVD a podľa neho cvičiť oveľa lepšie než cvičenie podľa obrázkov a brožúry.

Hanba nikomu nepomáha

Na stránke Moliklub.sk sa so svojim príbehom podelili aj dve odvážne dámy z Čiech prostredníctvom krátkych videí. Nie vždy ľahko a s úsmevom, ale preto, že sa im potom, ako sa odhodlali a vyhľadali pomoc, výrazne uľavilo. Pochopili význam prevencie, liečby aj správnych zdravotníckych pomôcok a svoje posolstvo chcú tlmočiť aj ďalším tisícom tých, ktorým únik moču znepríjemňuje život.

Za všetky príbehy dvoch odvážnych

Pani Petra (38)

„Keď mi od MoliKlubu prišla správa, či by som sa nepodelila o svoj príbeh, váhala som, predsa len, je to osobné. No na druhej strane, je nás čím ďalej, tým viac, tak prečo nie... Ako puberťiačka som neverila mame, že to môže byť až také strašné, keď stále odbiehala na záchod a bála sa, že to nestihne. Ani vo sne by mi vtedy nenapadlo, že to postihne aj mňa. Nuž, postihlo, nie po pôrode, ale po úraze. Pred ôsmymi rokmi som spadla zo schodov s malým synom v náručí. Jemu sa nič nestalo, ja som skončila v nemocnici s narazenou chrbticou na štyroch miestach vrátane kostrče a krížov. Röntgen však nič neukázal, poslali ma domov a keďže som kojila, neužívala som ani žiadne lieky. No zrazu som zistila, že mávam ráno vlhké nohavičky. Začala som nosiť intimky, no netrvalo dlho a nestačili mi, pretože trpím astmou a pri každom zakašľaní mi jednoducho ušlo. Takto prešlo niekoľko rokov, stále som trpela bolesťami až CT vyšetrenie ukázalo, že mám v krížovej oblasti posunutú platničku. K tomu opakované zápaly kĺbov, prechodená uropresia a je dokonané. Trpím ľahkou až strednou inkontinenciou, bez vložky si nezakašlem, ale vďaka členstvu v MoliKlube som si mohla vyskúšať vzorky zdarma a zistila som, že sú veľmi pohodlné, takmer o nich neviem a určite sa s nimi cítim istejšia.“

Pani Marcela (46)

"Mám 46 rokov a pred 5 rokmi som musela zo zdravotných dôvodov podstúpiť hysterektomiu. Po operácii od určitej doby ma prekvapili následky tejto operácie. Okrem predčasnej menopauzy prišli aj problémy s inkontinenciou, s ktorou som nepočítala. Lekár ma informoval o zdravotnom stave, že aj po úspešnej operácii došlo poklesu panvového dna. Odporučil mi cvičenie na posilnenie panvového dna. Moje "úniky" nie sú až tak časté a silné, ale zato sú obťažujúce a prichádzajú v najmenej vhodnú chvíľu. Pri tanci, pri dlhšom sedení v kine či divadle, pri dlhej prechádzke, pri nachladnutí, či náhlom zakašlaní alebo smiechu. S manželom občas chodíme na niekoľkohodinové túry, často jazdíme na motorke,  pričom sa tieto problémy objavujú výraznejšie. Problémy sú dôsledkom hlavne po operácii, ale veľkú úlohu zohráva aj psychika, strach z toho, kde nájdem wc. Veľmi mi pomáha a upokojuje používanie vhodných inkontinenčných pomôcok. Moje problémy síce nevyliečia, ale pomáhajú mi cítiť sa pohodlne a môžem robiť veci, ktoré mám rada."

Ambíciou projektu je nájsť ďalších odvážnych zo Slovenska, aby svoje príbehy rozpovedali v krátkych videách. Nikdy neviete, možno práve ten váš niekoho inšpiruje, povie si: „Však to je vlastne o mne.“ a vyhľadá pomoc. Ako hovorí orientálne príslovie: Pomôž jednému, zachrániš svet.

Čítajte tiež: Zabijak tukových vankúšikov: Stačí jedna polievková lyžica a za mesiac 5 kíl dole!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9