Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Duševné problémy sú stále tabu: prečo sa o nich hanbíme hovoriť?

Duševné problémy sú stále tabu. Stále konzervatívna spoločnosť tomu neprispieva.
Duševné problémy sú stále tabu. Stále konzervatívna spoločnosť tomu neprispieva. (Zdroj: thinkstock.com)

Poukázať na potrebu hovoriť o duševnom zdraví v záujme prevencie psychických problémov a chorôb je hlavným cieľom celoslovenskej kampane Ligy za duševné zdravie, ktorá odštartovala v septembri.

Kampaň Hovorme spolu o duševnom zdraví vyvrcholí 12. ročníkom zbierky s názvom Dni nezábudiek, ktorá bude v uliciach miest a obcí od 16. do 20. septembra.

"Chceme, aby sa informácie o tom, že duševné zdravie je potrebné, dostali k verejnosti," povedal novinárom riaditeľ a spoluzakladateľ Ligy za duševné zdravie (LDZ), výtvarník Martin Knut, podľa ktorého slovenská spoločnosť je stále príliš konzervatívna na to, aby sa o psychických problémoch otvorene hovorilo na verejnosti.

Za duševné zdravie sa netreba hanbiť  

"Ľudia sa hanbia o svojich duševných problémoch hovoriť," dodal s tým, že práve podobné kampane majú takéto zmýšľanie."

Do zbierky sa tento rok zapojilo 65 miest na celom Slovensku. Dni nezábudiek organizuje 100 koordinátorov, ktorými sú buď neziskové organizácie združené pri LDZ, materské centrá alebo školy.

Do ulíc vyjde vyše 2500 až 3000 dobrovoľníkov, väčšinou stredoškolákov. Záujemcovia budú môcť počas štyroch dní vložiť ľubovoľnú sumu do pokladničiek označených žltými nálepkami Ligy za duševné zdravie, za čo dostanú modrú nezábudku - symbol duševného zdravia. Okrem odznaku v tvare nezábudky budú dobrovoľníci rozdávať prispievateľom aj edukačné letáky napríklad o alkoholizme či depresii.

"Niektoré letáky sú vo forme testu, ktorým si môžete otestovať, ako ste na tom emočne," povedala koordinátorka zbierky Daniela Kevélyová.

Peniaze pre stacionár, no aj do škôl  

"Výnos zo zbierky sa delí medzi členské združenia LDZ, ktoré tieto financie potrebujú na svoju prácu. Ide im 70 percent výnosu," informovala Oľga Valentová z LDZ.

Zbierka tak podľa nej podporí napríklad vytváranie denných stacionárov, chránených dielní, rehabilitačných centier či bývania pre duševne chorých. Časť financií využijú aj zúčastnené stredné školy na vzdelávanie a rozvoj sociálnych zručností. 

LDZ je neziskové združenie, ktorého cieľom je podpora duševného zdravia, prevencia duševných porúch, snaha o zlepšenie podmienok starostlivosti o duševne chorých a zvýšenie informovanosti verejnosti. 

Čítajte tiež: Títo ľudia nikdy nebývajú chorí a rodia v 65: Ostatní sú šokovaní ich skutočným vekom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9