Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Exotické vírusy či parazity: čo všetko nám hrozí s príchodom utečencov?

Utečenci, prichádzajúci do Európy, môžu ohroziť naše zdravie!
Utečenci, prichádzajúci do Európy, môžu ohroziť naše zdravie! (Zdroj: profimedia.sk)

Európa čelí obrovským vlnám imigrantov, ktorí utekajú zo svojich krajín a snažia sa nájsť bezpečnejšie miesto pre život. Čo však obyvatelia krajín, cez ktoré migrujú? Tí sú teraz v ohrození, čo sa týka aj Slovákov!

Niektoré krajiny sú ochotné utečencov prijať a podať im pomocnú ruku, iné o tom nechcú ani len počuť. Zatiaľ čo sa aj o tom hovorí v súvislosti s ich sťahovaním, je tu jedno hľadisko, o ktorom sa doteraz mlčalo. Že by zo strachu? Úrad verejného zdravotníctva SR totiž potvrdil, že utečenci nás môžu ohroziť, čo sa týka zdravotného hľadiska.

"Migráciou, najmä nelegálnou, môžu hroziť obyvateľom Slovenska zdravotné riziká z hľadiska možného šírenia infekčných ochorení," upozorňuje Mgr. Martina Merková z ÚVZSR.

Akými chorobami sa môžete nakaziť?

Utečenci pochádzajú hlavne z krajín z Afriky, Afganistanu či Sýrie, kde zúria rôzne nákazlivé choroby, ktoré sa naopak na Slovensku vyskytujú len zriedkavo alebo vôbec. Do Európy tak môžu priniesť mikroorganizmy, exotické vírusy, parazity a nebezpečné ochorenia, z ktorých niektoré môžu byť smrteľné! K tomu nepriaznivo vplývajú i stresové a hygienické podmienky, v ktorých sú utečenci často nútení žiť. Ich zdravotnému stavu a obranyschopnosti ani náhodou neprispievajú. Výsledkom môže byť nechcené šírenie chorôb medzi obyvateľmi Európy.

"Môže ísť o široké spektrum infekčných chorôb vyvolaných rôznymi mikroorganizmami ako sú baktérie, vírusy, parazity, huby a plesne, spôsobujúce  pestrú škálu ochorení ako napr. črevné parazitózy, vírusové hepatitídy najmä typu A, E a B, choleru, ochorenia dýchacích ciest, najmä zápal pľúc a tuberkulózu, meningokokovú meningitídu, osýpky, detskú obrnu, z kožných ochorení svrab a zavšivavenie, kožnú leišmaniózu, niektoré tropické mykózy, záškrt (difterickú nákazu kože), škvrnitý týfus, ďalej rôzne sexuálne prenosné  ochorenia vrátane HIV/AIDS," povedala Mgr. Martin Merková.

Treba len dúfať, že k ničom takému nedôjde. Pohyb migrantov bude i naďalej dôkladne sledovaný a v prípade potreby sú pripravení odborníci, zdravotníci, ako i úrad okamžite zasiahnuť.

Čítajte tiež: Žena si dáva gumičku na dva prsty na nohe: Dôvod vás inšpiruje!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9