Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Tento muž sa nesprchoval už 12 rokov: Namiesto toho robí niečo nezvyčajné!

Hygiena je pre zdravie ľudského tela dôležitá, no nič sa nemá preháňať.
Hygiena je pre zdravie ľudského tela dôležitá, no nič sa nemá preháňať. (Zdroj: thinkstock.com)

Celé roky sa neumýva! Chemický inžiniér Dave Whitlock nevliezol do vane od roku 2003. Klasickú hygienu jednoducho odmieta, lebo podľa neho neprospieva ľudskému zdraviu. Namiesto toho na seba strieka niečo, nad čím len ostáva rozum stáť!

Pravdou je, že každodenné sprchovanie nie je práve najlepšie. Ak si pokožku prestaneme aspoň na prechodné obdobie umývať, telo zníži množstvo prirodzeného oleja, resp. masti a nevyžaduje si toľko čistenia. To, čo však robí Dave, je naozaj už prehnané. V súčasnosti civilizovaný svet očakáva, že by sa ľudia mali sprchovať častejšie. Lenivosť v oblasti každodennej hygieny nikto netoleruje. Ak zistíme, že niekto okolo nás nedodržiava hygienu, snažíme sa čo najmenej vyskytovať v jeho prítomnosti. Taká je prirodzená reakcia mnohých z nás...

Daveovi je však úplne jedno, čo si o ňom myslia ostatní. Umývanie jednoducho "zavesil na klinec". Sprchu však neodmieta pre nič za nič. Má na to svoj dôvod, nad ktorým sa trochu pozastavíte. Stopnúť so sprchovaním sa rozhodol po tom, čo bol na rande so svojou priateľkou. Videli totiž koňa, ktorý sa začal váľať v špine. Priateľka sa ho spýtala, ako je to možné. Kôň to predsa musel spraviť preto, lebo mal z toho nejaký úžitok.

"Umýva" sa živými baktériami

Chemik sa rozhodol, že prestane s umývaním a vyrobí si špeciálny sprej so živými baktériami, ktoré pochádzajú z kurínov, prasacích chlievov a kravínov! Baktérie si pravidelne na seba strieka, vďaka čomu sa zbaví pachu potu z kože. Tak nesmrdí aj napriek tomu, že sa nesprchuje. Tento sprej sa podobá na vodu a dokonca ho Dave vyrába vo svojej firme a predáva svojim zákazníkom.

Chemik má stále jednoznačný názor na to, že prehnané sprchovanie ľudskému zdraviu môže len uškodiť.

Ako často by sme sa mali sprchovať?

Mnohí dermatológovia potvrdzujú, že ak sa sprchujete každý deň, prispievate len k suchej a popraskanej pokožke. Prirodzený ochranný povlak lipidovej vrstvy na povrchu kože sa odstraňuje a prichádzate tiež o symbiotické baktérie, prospešné pre kožu. Odporúča sa sprchovanie aspoň  každý druhý deň. Súhlasíte?

Čítajte tiež: Najčastejšie zlozvyky v sprche, ktorými zbytočne zabíjate svoje zdravie: Skoncujte s nimi!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9