Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zlá správa pre alergikov: Spóry plesní v ovzduší dosahujú svoje ročné maximá!

Lietajúce spóry plesní vedia alergikov poriadne potrápiť.
Lietajúce spóry plesní vedia alergikov poriadne potrápiť. (Zdroj: profimedia.sk)

Posledný augustový týždeň v ovzduší na celom území Slovenska dominoval peľ pŕhľavy, ako aj silých alergénov paliny a ambrózie. Peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval už len nízke koncentrácie

„Denné koncentrácie peľu paliny sa oproti predchádzajúcemu týždňu výraznejšie nezmenili. Kvantitatívne najvýznamnejšiu zložku peľového spektra - ako každoročne v tomto období, tvoril na väčšine územia  peľ ambrózie, najvýznamnejšieho alergénu neskorého leta. Najvyššie denné koncentrácie peľu ambrózie za uplynulé dni v počte 624 peľových zŕn v metri kubickom vzduchu vyskytovali  v Bratislave. Naopak- peľ ambrózie dosahoval veľmi vysoké koncentrácie aj na ostatnom území Slovenska, pričom najvyššiu hodnotu namerala monitorovacia stanica v Košiciach. Nitre a v Banskej Bystrici“, uviedla k aktuálnej peľovej situácii RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR.

Dodala, že v nad ovzduší Slovenskom sa vyskytoval ešte  peľ skorocelu, štiavu, mrlíkov i rastlín z čeľade mrkvovitých a astrovitých . Upozornila, že veľmi vysoké hladiny dosahovali spóry plesní s dominanciou rodov Alternária, Cladospórium a Epicoccum.


Čo sa stane s vaším telom, ak si dáte sprchu v studenej vode? Toto vám vyrazí dych!


Podľa prognóz odborníkov na tieto a nasledujúce dni si dominanciu  udrží peľ bylín s najvýraznejšie zastúpeným peľom pŕhľavy, paliny a ambrózie. Peľ tráv z  čeľade lipnicovitých dosiahne už len nízke koncentrácie. Denné koncentrácie spór plesní sa udržia  vo veľmi vysokých hladinách, pričom rody Alternária a Epicoccum budú dosahovať svoje ročné maximá. Najvýznamnejšími alergénmi ostáva peľ paliny a ambrózie.

Čítajte tiež: Tento muž popiera všetky zákony starnutia: Má 95, no telo ako päťdesiatnik!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9