Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Je tu škola a s ňou aj jeden strašiak: Takto si s ním hravo poradíte!

Vši sú veľmi nepríjemné, nielen pre dieťa, ale aj pre rodiča.
Vši sú veľmi nepríjemné, nielen pre dieťa, ale aj pre rodiča. (Zdroj: thinkstock.com)

Prvý školský deň sa blíži a vy už máte stres z toho, ako to vaše dieťa zvládne? Či má všetky potrebné zošity, obaly na učebnice, perá, ceruzky a školskú tašku, ktorá mu doživotne nezničí chrbticu?

Pre niektorých je škola stresujúca, iní sa zas tešia. Jeden strašiak je však iný ako ostatné a hrozí všetkým – vši.

Tam, kde sa zoskupuje veľké množstvo detí, tam je nielen veľa kriku, radosti a skupiniek kamarátov. Tiež sa vo veľkom darí najznámejším parazitom – všiam. Keďže vši prirodzene neskáču ani nelietajú, jediným možným spôsobom, ako ich „získať“ je nechať si ich preliezť do vlasov. Deti sa rady objímajú, šepkajú si tajomstvá do ucha a v dnešnej dobe si aj robia spoločné selfie fotky, na ktorých sú pri sebe v tesnej blízkosti. Ak má v triede čo i len jedno dieťa týchto otravných chrobákov v hlave, ľahko sa stane, že sa nakazí celý ročník. Čo treba robiť?

Informovať, umývať a vyčesávať

Najväčšou chybou, ktorú rodičia môžu v súvislosti s nákazou všami urobiť, je nechať si to pre seba. Najčastejšou príčinou je hanba a pripisovanie si viny kvôli tomu, že zanedbali hygienu svojho dieťaťa. Voš sa však neriadi čistotou prostredia svojho nositeľa, podstatné je pre ňu ľudské teplo a možnosť skryť sa medzi vlasmi, kde sa môže pokojne kŕmiť našou krvou. Už dávno neplatí mýtus, že vši nosia do škôl len deti zanedbané, špinavé a najmä tie zo sociálne slabších rodín. Áno, isté riziko tu je, najmä kvôli podceňovaniu situácie a nedostatočnej snahe o vyhubenie vši v domácnosti, ale takisto môže tieto zvieratká do kolektívu doniesť aj človek dokonale čistý s čerstvo umytými vlasmi.

Keď zistíte, že dieťa domov donieslo vši, informujte o tom školu, ktorá by mala podniknúť kroky potrebné k tomu, aby sa nákaza čo najlepšie dokázala eliminovať. Vo väčšine prípadov sa táto skutočnosť oznámi ostatným rodičom, aby mohli svoje deti skontrolovať a poprípade sa si všami čo najrýchlejšie poradiť.


Na prvý pohľad nechutný, no s ohromnými výsledkami: Trik, ktorý funguje ako zázrak!


Návšteva pediatra nie je potrebná, vzniknutú situáciu si viete vyriešiť pokojne aj svojpomocne. Základom je kvalitný šampón alebo sprej, ktorý okrem insekticídov obsahuje aj esenciálne a silikónové oleje. Tie nielen upokoja podráždenú pokožku hlavy zo škriabania, ale tiež vši udusia a vysušia, rovnako tak si poradia aj s ich vajíčkami – hnidami. Rovnako ako každý hmyz, aj vši si postupom času na účinné látky dokážu vytvoriť rezistenciu, hľadať by ste preto mali takého výrobcu, ktorý sa v zloženiach svojich výrobkov prispôsobuje aktuálnej situácii.

Po poriadnom šampónovaní by ste mali začať s vyčesávaním, pretože samotné umývanie mŕtve vši a hnidy z vlasov neodstráni. Ako výborný pomocník sa osvedčila biela plachta, nad ktorou vlasy postupne prečešete hustým hrebeňom, ktorý býva vo väčšine prípadov pribalený k šampónu. Voš sivobielej farby býva 2-3 centimetre dlhá a má 6 nôh, biela plachta preto slúži najmä na to, aby ste každé vypadnuté zvieratko zaznamenali, rozpučili a vyhodili tam, kam patrí. Ak už dlhšiu dobu z vlasov nič nevypadáva, posledným krokom je ešte dôkladná kontrola. Hnidy sú totiž približne 4 milimetre od korienkov prilepené na vlasy, preto je potrebné ich ručne všetky povyberať.

Niektorí rodičia pri všiach v domácnosti zvyknú oprať všetku posteľnú bielizeň a oblečenie, avšak toto riešenia už býva väčšinou iba ranou na istotu. Voš mimo vlasov neprežije dlhšie ako pár hodín, preto je riziko napadnutia takýmto spôsobom minimálne.

Keď sa už vši do vašej domácnosti dostanú, podstatné je nepanikáriť a ozbrojiť sa poriadnou dávkou trpezlivosti. Týchto malých parazitov sa nám nepodarilo úplne odstrániť zo sveta už od čias antiky, preto sa len musíme zmieriť s tým, že na istý čas budú súčasťou našich detských, ale aj dospelých životov.

Čítajte tiež: Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test predpovedá krutú pravdu, ako ste na tom fyzicky!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9