Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prejaviť sa môže až po rokoch: Pripomíname si Svetový deň hepatitídy!

Nákazou hepatitídy A u nás trpí ročne stále viac ľudí. Na svete sa týmto ochorením trápi viac ako 400 miliónov pacientov.
Nákazou hepatitídy A u nás trpí ročne stále viac ľudí. Na svete sa týmto ochorením trápi viac ako 400 miliónov pacientov. (Zdroj: Thinkstock.com)

Slovensko si dnes pripomína Svetový deň hepatitídy. Týmto ochorením trpí podľa Svetovej aliancie hepatitídy asi 400 miliónov ľudí. Druhov hepatitíd je niekoľko a môžu viesť k ochoreniu pečene. Kým sa žltačka prejaví, môže to trvať roky.

Počet chorých ročne stúpa 

Napríklad za hepatitídu typu A môže nedostatočná hygiena či nedobre očistené a tepelne spracované jedlo. Vlani na ňu na Slovensku trpelo asi 735 ľudí, čo je podľa Úradu verejného zdravotníctva SR trojnásobne viac než v roku 2013. Najväčšie epidémie boli v okresoch Levice a Zlaté Moravce.

„Hepatitídou typu B a C trpia najmä drogovo závislí ľudia, ochorenie sa prenáša krvou. V nebezpečenstve sú najmä vtedy, pokiaľ nemajú prístup k sterilným pomôckam na injikovanie,“ informovala Iveta Chovancová z občianskeho združenia Odyseus, ktoré ponúka nízkoprahové služby užívateľom drog.

Výmena je ochranou pre každého 

Prevenciou šírenia u drogovo závislých je podľa nej výmena injekčných striekačiek, takýto program funguje aj na Slovensku.

"Ich výmena nechráni iba užívateľov drog, ale každého z nás. Vďaka výmene striekačiek ich menej použitých skončí na ulici," vysvetlila.

Organizácia vymení v Bratislave ročne vyše 100.000 použitých striekačiek. Každé investované euro do výmeny sa podľa Inštitútu finančnej politiky vráti štátu takmer trojnásobne.

Svetový deň hepatitídy sa prvýkrát 28. júla začal pripomínať v roku 2011. Do roku 2010 pripadal na 19. mája a v tento deň sa oslavoval od roku 2008. Na zmene termínu sa dohodli delegáti Svetovej aliancie hepatitídy (WHA) na svojom zhromaždení v máji 2010.


Nebezpečenstvo na ihrisku: Zvýšte pozornosť, toto hrozí deťom počas prázdnin!

Ste malátni a máte zvýšenú teplotu? Nemusí ísť o chrípku, ale o vážnejšie ochorenie!


Slovensko jednou z prvých krajín so samostatným odborom 

Slovensko ako jedna z prvých krajín na svete už v roku 1994 uznalo existenciu samostatného medicínskeho odboru - hepatológia a následne sa mu podarilo vybudovať funkčnú sieť liečebno-preventívnej starostlivosti o pacientov s chronickými chorobami pečene.

Vírusová hepatitída je zápalové ochorenie pečene, pri ktorom dochádza následkom vírusovej infekcie k poškodeniu alebo až zániku buniek pečene. Existuje šesť druhov hepatitíd – A, B, C, D, E, G.

Čítajte tiež: Najnebezpečnejšie tvory, ktoré vo veľkom zabíjajú: Šokuje vás, čo je najväčšou hrozbou ľudstva!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9