Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nebezpečná choroba v bratislavskej nemocnici? Dievčatko zomrelo, ďalšie deti hospitalizovali!

Bábätko
Bábätko (Zdroj: thinkstock.com)

V bratislavskej univerzitnej nemocnici zomrelo z nedele (17.5.) na pondelok na meningitídu 1,5-ročné dievčatko. "Malo meningokokovú sepsu a stav bol nezlučiteľný so životom," uviedla hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská.

"Dieťa priviezli do nemocnice v kritickom stave. Do hodiny napriek snahe lekárov zomrelo," priblížila Stano Maťašovská.

Následne v nemocnici hospitalizovali na pozorovanie ďalšie štyri deti. Nakazenie sa meningitídou sa u nich nepotvrdilo. Z preventívnych dôvodov však ostávajú v nemocnici, majú hnačkové ochorenie.

Meningokok je baktéria šíriaca sa kašľom, bozkávaním či iným úzkym kontaktom. V tele vyvoláva hnisavé zápaly mozgových blán a otravu krvi. Pre ešte nedostatočnú a vyčerpanú imunitu ohrozuje najmä deti do piatich rokov alebo dospievajúcu mládež.

Potrebný je zásah odborníka

V prípade ochorenia na meningokokovú meningitídu je vždy dôležitý okamžitý zásah odborníka. Napriek rýchlej diagnostike a liečbe jeden z desiatich pacientov zomiera a mnohí končia s trvalými následkami. Prejavy na začiatku ochorenia, ako horúčka, nevoľnosť či zvracanie, nie sú jednoznačné a tak sa môže stať, že si ich laici, ale aj lekári zamenia napríklad za bežné prechladnutie.

Zaočkovanie by jej zachránilo nohy 

O zákernosti meningokoka sa presvedčila aj 43-ročná Andrea, ktorú ochorenie pripravilo o nohy. Po tom, čo sa so synom vybrala na výlet do hôr, sa nakoniec prebrala z kómy o päť týždňov v nemocnici a bez nôh.

"Keby som bola informovaná o tom, ako sa táto choroba prejavuje, vedela by som rýchlejšie reagovať a možno to nemuselo dopadnúť tak, ako dopadlo. Môj život by vyzeral inak. Určite by som sa dala zaočkovať," hovorí Andrea.

Meningokok je skrátený názov pre baktériu, ktorá sa odborne nazýva Neisseria meningitidis. Má tvar kávového zrna a ide o výlučne ľudský patogén, ktorý sa prenáša len medzi ľuďmi kvapôčkovou infekciou.  Baktéria je citlivá na slnečné svetlo, dezinfekčné prostriedky aj vysychanie, na vzduchu rýchlo hynie, avšak dobre znáša nízke teploty.

Svoju prácu robí dobre najmä imunitný systém 

Táto baktéria cirkuluje v populácii a podľa odhadov štyri až 35 percent zdravých dospelých ľudí sú bacilonosiči. Tých pred prepuknutím ochorenia chráni imunitný systém. Meningokok vyvoláva najmä hnisavé zápaly mozgových blán a meningokokovú sepsu – otravu krvi.

Zápal mozgových blán postupuje rýchlo a je veľmi agresívny, prakticky v priebehu 24 až 48 hodín môže spôsobiť úmrtie človeka. Preto je nevyhnutné, aby lekári ihneď po diagnostikovaní ochorenia chorému nasadili antibiotiká a izolovali ho na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Najohrozenejšie sú deti 

Ochorenie ohrozuje najmä deti do štyroch až piatich rokov, dospievajúcu mládež či ľudí žijúci v komunitách. Pozor by si mali dať aj cestovatelia. V niektorých oblastiach sveta, ako napríklad Afrika, Blízky východ, juhovýchodná Ázia, je možnosť kontaktu s meningokokom omnoho vyššia než v Európe. Jedinou účinnou prevenciou je očkovanie. V súčasnom období je podľa Štátneho ústavu na kontrolu liečiv na slovenskom trhu zaregistrovaných päť vakcín proti meningokokom. Očkovanie nie je povinné a pacient si ho hradí sám.

 

Čítajte tiež: Najlepšia voda na kúpanie: Rebríček štátov, kde sa oplatí dovolenkovať!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9