Ako je to v skutočnosti s cvičením? Pravdy a klamstvá, ktoré s vami zamávajú!

Cvičte pravidelne a vás zdravotný stav sa vám zlepší!
Zdroj: Thinkcstock.cz
2015-05-22 12:00:00

Haló? Je tu niekto, kto by veril, že bez cvičenia, fyzickej aktivity, športovania a práce (môžeme to nazvať hocijako, vieme, o čo ide) je možné schudnúť a kontrolovať svoju hmotnosť?

Asi je. Veď také obrovské množstvo energie, času a peňazí sa investuje do toho, ako vymyslieť cvičenie bez cvičenia, námahu bez námahy a fyzickú aktivitu bez aktivity. A pre koho by to vymýšľali a komu by to predávali, ak by o to nikto nestál.

Taebo je pre podráždené a nahnevané na celý svet, kalanetika pre vysilené a uplakané.

Škatuľky, škatuľky, hýbte sa! Naozaj musíme všetci do nejakej patriť? A čo, keď som dnes podráždený a zajtra vysilený? Viete, čo? Nájdite si také druhy aktivity, ktoré vás bavia, uvoľňujú, motivujú a spotia. Dobré je rôzne formy aktivít striedať, aby ste neupadli do stereotypu, nudy alebo povinnosti.

Intenzívne športovanie sa podľa zistení vedcov rovná krátkodobému hladovaniu. Preto sa u vás po čase spomalí metabolizmus a tuk sa začne ukladať rýchlejšie.

Zase vrchol novinárskej nezodpovednosti a poriadny príspevok k chaosu. Čo je toto za informácia?! Čo chce povedať? Čo s tým má čitateľ/ka urobiť? Má prestať cvičiť? Alebo prestať „športovať intenzívne“? Aké mal pohnútky človek, ktorý to napísal a nechal vytlačiť v časopise, ktorý čítajú desaťtisíce ľudí?

V skutočnosti je to takto: ak pôjdete na hodinu do fitka, kde si dáte riadne do tela a potom sa najete a ľahnete pre telku, zabránite svojmu telu, aby sa zbavovalo tukov. Tak si choďte dobre zabehať alebo zacvičiť a potom ostaňte ešte aspoň hodinu trochu hladní a stále trochu aktívni – robte hocičo, len si k tomu nasadnite a už vôbec by ste si nemali ľahnúť.

Zbavujte sa svojich tukov molekulu po molekule (a lentilku po lentilke).

Tieto cviky a pohyby tiež vyžadujú nejakú energiu: hýbte palcami na nohách, napínajte lýtkové a stehnové svaly aj pri sedení (nesmejte sa!, to isté vám kážu v lietadle pri dlhých letoch), bubnujte prstami, rytmicky napínajte brušné, panvové a chrbtové svaly, gestikulujte viac a nezabudnite, že máte aj mimické svaly a nemusíte celý deň prežiť so strnulou maskou na tvári.

Cielená telesná aktivita urýchľuje spaľovanie tuku, ak cvičíte správne. Úmorné šliapanie do pedálov stacionárneho bicykla vám z tela odbúra viac cukrov ako tuku.

Najprv musíte spáliť trochu cukru, aby bolo vaše telo donútené do svojej „palivovej zmesi“ pridať viac tuku. Preto je také dôležité po skončení tréningu alebo cvičenia – ak sa to dá a váš zdravotný stav to dovoľuje – aspoň hodinu nepiť a nejesť nič, čo obsahuje cukor a tuk.

Namáhavým šliapaním na spinningu strácate viac cukrov než tukov.

Pripomína vám to predchádzajúce tvrdenie? Takto to vyzerá, keď dva rôzne časopisy odpisujú z toho istého zdroja a každý to chce trochu upraviť.

A teraz k veci: Ak spálite pri spinningu najprv cukry a aspoň hodinu potom ostanete hladní, vaše telo bude spaľovať viac tukov. V tom by problém nebol. Pravda o spinningu je však horšia: je to špeciálny tréning určený pre vrcholových cyklistov na rozvoj rýchlosti a vytrvalosti v rýchlosti a vyvoláva rast svalovej hmoty. Ak budete často spinningovať a cítiť pri tej záťaži, ako vám „tuhnú“ nohy, vaše stehnové svaly budú rásť.

Ak súčasne nenastane redukcia tukového tkaniva (a to samotný spinning nevyvoláva), tak sa celkový objem stehien môže zväčšiť a nesymetrické krivky vášho tela ešte zvýrazniť. Povedali sme si, že človek, ktorý chce chudnúť efektívnejšie, potrebuje viac svalovej hmoty, ale viac svalov na stehnách to asi nie je to, čo by chcela žena, ktorá sa už aj bez spinningu trápi pre hrubšie nohy.

Väčšina ľudí nadhodnocuje množstvo kalórií, ktoré cez deň a pri cvičení spáli.

(Aby žena, ktorá ma 63 kilogramov, spálila dvojitý hamburger, musela by napríklad bežať rýchlosťou 8 km viac než hodinu.) Veľká pravda. A navyše: väčšina ľudí podhodnocuje množstvo kalórií, ktoré prijme v potravinách a nápojoch. A v hlúpostiach, ktoré sa nedajú zaradiť ani k potravinám ani k nápojom. Nezabudnite na to.

Hoci vo svete je Pilatesova technika známa asi päťdesiat rokov, na Slovensku je ešte stále novinkou. Jej obľuba však rastie. Systém cvikov nielenže redukuje hmotnosť a formuje postavu, no uľaví chrbtu, šiji aj psychike.

Pilates je fajn. Nájdite si niekoho, kto vás to dobre naučí a potom môžete cvičiť aj doma. A super sú aj Thera-band pásy.

Pravidelným posilňovaním zrýchlite spaľovanie, pretože svaly vážia viac ako tuk a spotrebujú viac energie z potravy.

Konečne zase dobrá – aj keď trochu pomotaná – rada.

Pozor si dajte aj na plávanie v studenej vode, častý pobyt v nej podporuje ukladanie tuku.

... a zápaly močových ciest. Tak, prosím vás, neplávajte v studenej vode

Všetko od Igora Bukovského na jednom mieste!

Čítajte tiež Koniec poverám o potravinách, z ktorých sa vraj chudne: Spoznajte pravdy a klamstvá!

2015-05-22 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Dr. Igor Bukovský, Ambulancia klinickej výživy

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia