Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Výzva v oblasti zdravotnej starostlivosti: O toto by sme sa mali snažiť!

Na zdravú stravu sa oplatí prejsť.
Na zdravú stravu sa oplatí prejsť. (Zdroj: photl.com)

Jednou z výziev v oblasti zdravotnej starostlivosti je potreba udržať zdravšiu populáciu a zvládnuť tak aj náklady, ktoré si vyžadujú chronické ochorenia. Uviedla to riaditeľka kancelárie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) na Slovensku Darina Sedláková pri príležitosti sympózia "Švajčiarsko - Slovensko, rastieme vďaka inováciám", ktoré iniciovalo švajčiarske veľvyslanectvo.


Podľa Sedlákovej musíme deti už od útleho veku vychovávať k starostlivosti o zdravie, podporovať zdravý životný štýl a primárnu prevenciu.

"Ale pochopiteľne aj investovať do služieb zdravotníckeho systému, ktoré sa venujú takzvanej sekundárnej prevencii, to sú skríningy, čiže včasné vyhľadávanie ochorení a včasný nástup liečby," uviedla Sedláková.

Takto podľa nej možno predchádzať komplikáciám, ktoré ľudí hendikepujú a vyžadujú si veľké množstvo zdravotnej i sociálnej starostlivosti.

Herbalmed pastilky  pomáhajú pri vlhkom a dráždivom kašli, upokojujú ústnu dutinu a hrdlo a uľavujú od podráždeného hrdla a hltanu.

Švajčiarsko ako vzor

Švajčiarsko nám podľa nej môže byť vzorom tým, že jeho občania pociťujú vyššiu zodpovednosť za svoje zdravie, ako aj dlhodobým spôsobom života.

"Atmosféra v spoločnosti má byť taká, že človek je zodpovedný za to, ako sa stará o svoje zdravie, ale zároveň podpora zo strany štátu musí mať jasné kontúry a štruktúry, čiže sociálny a zdravotný systém musí poskytovať potrebné služby," uviedla Sedláková.

V počte chronických ochorení sme na tom porovnateľne, v čom majú ale náskok Švajčiari, je podľa Sedlákovej systém služieb. Vyzdvihuje, že dlhodobá starostlivosť je tam prepracovanejšia, investovalo sa do nej viac peňazí.

"Je o tých ľudí viac a lepšie postarané ako na Slovensku," konštatuje riaditeľka kancelárie WHO s tým, že podobné modely sa postupne začínajú uplatňovať aj u nás.

Pripomína sociálne príspevky či kompenzácie pre ľudí, ktorí sa starajú o rodinného príslušníka.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9