Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Barack Obama zakročil: Tieto kroky treba okamžite vykonať na porazenie eboly!

Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu nebude zastavenie šírenia vírusu ebola jednoduché.
Podľa amerického prezidenta Baracka Obamu nebude zastavenie šírenia vírusu ebola jednoduché. (Zdroj: SITA)

Americký prezident Barack Obama utorok povedal obyvateľom západnej Afriky, že zastavenie šírenia vírusu ebola nebude jednoduché, ale "vieme, ako to urobiť". Informovala o tom agentúra AP.

V prejave na videozázname, ktorý zverejnil Biely dom, prezident povedal, že prvým krokom je poznať fakty.

Vírus ebola sa podľa Obamových slov nešíri vzduchom ako chrípka, ani príležitostným kontaktom - ako napríklad pri sedení vedľa nakazenej osoby v autobuse. Prezident USA povedal, že najčastejší spôsob nákazy je fyzický kontakt s potom, slinami alebo krvou nakazeného alebo osoby, ktorá na ebolu zomrela. Prenos vírusu je možný aj kontaktom s kontaminovaným predmetom.     

Obama vyzval každého, kto sa cíti chorý, aby vyhľadal okamžitú pomoc. Tvrdí, že takmer polovica pacientov sa môže rýchlo vyliečiť, ak dostanú liečbu včas.

Nakazil sa ďalší americký lekár

Nákaza vírusom ebola sa dnes potvrdila u ďalšieho Američana pôsobiaceho v Libérii. Je ním lekár, ktorý pracoval na gynekologicko-pôrodníckom oddelení misijnej nemocnice v libérijskej metropole Monrovia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na cirkevnú organizáciu SIM USA, ktorá zariadenie prevádzkuje.

Organizácia so sídlom v meste Charlotte v americkom štáte Severná Karolína meno lekára nezverejnila, ale uviedla, že nepracoval s pacientmi chorými na ebolu. Len čo sa u neho začali prejavovať príznaky tohto nebezpečného ochorenia, dobrovoľne sa nechal izolovať. Neskôr ho previezli na izolačnú jednotku organizácie SIM USA v Monrovii. Podľa vyhlásenia SIM USA zatiaľ nie je jasné, kde sa lekár ebolou nakazil.

O vývoji epidémie eboly v západnej Afrike dnes vrcholní predstavitelia amerického zdravotníctva informovali aj prezidenta Baracka Obamu.

Hovorca Bieleho domu Josh Earnest pred novinármi uviedol, že riaditeľ Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Tom Frieden pravidelne informuje prezidenta o najnovšom postupe CDC v boji s epidémiou eboly v západnej Afrike.

Frieden ešte pred stretnutím s Obamom varoval, že epidémia eboly ohrozuje stabilitu krajín na západe Afriky a vyzval na vykonanie okamžitých krokov, ktoré by viedli k jej zvládnutiu.

V tejto súvislosti americké ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že pomôže urýchliť vývoj lieku proti ebole. Spoločnosti Mapp Biopharmaceutical, ktorá na účinnej látke proti smrtiacemu vírusu pracuje, preto poskytne finančnú pomoc vo výške 42,3 milióna dolárov (32,7 milióna eur).

Počet obetí v Kongu stúpol na 31

Počet obetí horúčky ebola v Konžskej demokratickej republike (KDR) údajne stúpol na 31 mŕtvych, čo je o 18 viac, ako minulý týždeň uvádzala Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu rozhlasovú stanicu Radio Okapi.

Minister zdravotníctva KDR Felix Mbandaka vyhlásil, že prípady eboly sa v KDR vyskytujú len v oblasti Djera v severozápadnej provincii Mbandaka.

Prvým potvrdeným prípadom eboly v KDR sa podľa WHO stala tehotná žena, ktorá zomrela 11. augusta. Od nej sa vírusom nebezpečnej krvácavej horúčky nakazilo niekoľko zdravotníckych pracovníkov na miestnej klinike.

Podľa expertov výskyt ochorenia v Kongu nesúvisí s pokračujúcou rozsiahlou epidémiou eboly, s ktorou v súčasnosti zápasia krajiny západnej Afriky, pretože ich má na svedomí iný kmeň vírusu.

Podľa údajov, ktoré WHO zverejnila minulý týždeň, si epidémia tohto nákazlivého ochorenia v západoafrickej Libérii, Sierre Leone, Guinei a Nigérii vyžiadala od februára tohto roku už viac ako 1552 obetí; počet infikovaných osôb dosiahol číslo 3069.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9