Najhoršia svetová epidémia eboly vyčíňa naďalej: Budú ľudia hladovať?

Západnej Afrike hrozí kvôli epidémii eboly nedostatok potravín.
Zdroj: thinkstock.com
2014-09-02 19:45:00

Epidémia eboly ohrozuje zber úrody v západnej Afrike a spôsobuje tam prudký nárast cien potravín. Informovala o tom dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) a varovala, že problém sa v nasledujúcich mesiacoch ešte zintenzívni.

FAO vydala osobitné varovanie pre Libériu, Sierru Leone a Guineu, teda pre tri krajiny najviac postihnuté epidémiou, ktorá už od marca usmrtila približne 1550 ľudí. Práve v marci bol v odľahlých častiach džungle na juhovýchode Guiney zistený nebezpečný vírus, pripomína agentúra Reuters.

Prudký nárast cien potravín

Opatrenia na zabránenie šírenia krvácavej horúčky - ako obmedzenie pohybu osôb a zavedenie karanténnych zón - viedli k panickému nakupovaniu potravín, ich nedostatku i prudkému nárastu cien v krajinách, ktoré boli zle pripravené na zvládnutie šoku.

"Dokonca aj pred epidémiou eboly domácnosti v niektorých najviac postihnutých oblastiach vynakladali na potraviny až 80 percent svojich príjmov," uviedol Vincent Martin, šéf úradu FAO v senegalskom Dakare, ktorý koordinuje opatrenia organizácie proti ebole. "Najnovšie zvýšené ceny spôsobujú, že potraviny sú vlastne úplne mimo dosahu domácností," vysvetlil Martin vo vyhlásení.

Dodal, že potravinová kríza môže zabrzdiť snahy o zvládnutie tejto choroby, ktorá sa prenáša stykom s telesnými tekutinami infikovaného človeka.

Ktoré plodiny sú postihnuté?

Produkcia ryže a kukurice bude počas blížiacej sa hlavnej žatevnej sezóny nižšia, keďže obmedzenia v pohybe osôb spôsobujú nedostatok pracovnej sily na farmách, upozornila FAO.

Situáciou budú vážne postihnuté plodiny pestované na predaj - ako palmový olej, kakao a kaučuk -, čo veľmi oslabí kúpnu silu mnohých rodín, ktoré prídu o príjem a kvôli zákazu mäsa z divo žijúcich zvierat aj o výživu.

Zatvorenie hraníc a obmedzenie obchodovania v námorných prístavoch zmenšili potravinové zásoby v spomínaných troch krajinách, ktoré sú všetky čistými dovozcami obilnín; okrem toho vyhnali hore ceny, zvýšené ešte aj väčšími nákladmi na prepravu.

Dostanú zásoby

Svetový potravinový program (WFP) a FAO schválili núdzový plán na dodávku 65.000 ton potravín pre 1,3 milióna ľudí postihnutých ebolou. Zásoby sa majú doručiť v časovom rozmedzí troch mesiacov.

Cena kasavy (manioku) na trhu v libérijskom hlavnom meste Monrovia stúpla v prvých augustových týždňoch o 150 percent a devalvácia meny v Sierre Leone aj Libérii si zrejme vynúti ďalšie stúpanie cien, informovala FAO.

Ebola v Senegale

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila, že k prvému potvrdenému prípadu krvácavej horúčky ebola v Senegale pristupuje ako k "mimoriadnej udalosti najvyššieho stupňa dôležitosti", informovala agentúra AP.

WHO vo svojej zverejnenej správe uvádza, že na senegalskú naliehavú žiadosť o podporu a materiál vrátane prostriedkov osobnej ochrany pre zdravotníckych pracovníkov, bude reagovať v najkratšom možnom čase.

Senegal, ktorý je obľúbenou turistickou destináciou, potvrdil svoj prvý prípad nákazy vírusom ebola v piatok. Stal sa tak piatou západoafrickou krajinou postihnutou epidémiou tejto nebezpečnej choroby, na ktorú od začiatku roka zomrelo v tejto oblasti viac ako 1500 ľudí.

Postihnutým je v tomto prípade 21-ročný guinejský študent, ktorého 26. augusta hospitalizovali v senegalskej metropole Dakar.

Guinejské úrady prestali študenta evidovať, preto 27. augusta upozornili Senegal, že nemenovaný mladík mohol prekročiť guinejsko-senegalské hranice.

2014-09-02 19:45:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia