Rastú ako po daždi: Toto ste o hubách nevedeli!

Toto ste o hubách nevedeli.
Zdroj: Thinkstock.com
2014-08-31 07:00:00

Nepriaznivé daždivé počasie síce neteší milovníkov leta, zato hubári sa radujú! Húb je teraz viac než dosť. Ľudia sa doslova pretekajú, kto z nich našiel viac chutných úlovkov. Pozrite sa na zaujímavé fakty o hubách, ktoré vás s veľkou pravdepodobnosťou prekvapia!

Huby obsahujú veľmi účinné prírodné liečivá. Asi 100 druhov húb sa skúma pre ich výhody a podporu zdravia, z ktorých je asi pol tucta naozaj výnimočných, pretože nám poskytujú benefity pre náš imunitný systém. A to zďaleka nie je všetko!

Proti rakovine

Vedeli ste o tom, že huby obsahujú látky, ktoré potláčajú dva enzýmy spôsobujúce rozvoj rakoviny prsníka? Platí to najmä u žien po menopauze.

Aromatáza je enzým, ktorý napomáha telu produkovať estrogén. Vysoké hladiny estrogénu sú známym rizikovým faktorom pre rakovinu prsníka. Konzumácia húb znižuje tvorbu aromatázy a tým sa znižuje riziko vzniku tejto choroby.

Niektoré huby sú vysokoúčinnými prírodnými liekmi. Jednou z nich je hliva ustricová. Vďaka vysokému obsahu imunoglukánov podporuje celkový imunitný systém človeka a aktiváciu bielych krviniek, ktoré sú dôležité pri obrane pred cudzorodými látkami.

Chudnutie

Huby sú ideálne na chudnutie, pretože majú nízky obsah tuku a kilojoulov. Sú vhodné na konzumáciu pre všetkých, vrátane tých, ktorí majú ochorenie srdca alebo cukrovku.

Jeden výskum dokonca odhalil, že ak nahradíme mäso šampiňónmi, tak budeme mať väčší pocit sýtosti ako po mäse. To znamená, že po hubách budete mať skôr pocit plnosti, takže toho veľa nezjete.

Dlhovekosť

Najdlhšie žijú ľudia pri Stredozemnom mori a v Japonsku, pretože ich strava obsahuje huby. Poskytujú celý rad základných živín - vitamíny skupiny B a antioxidanty, ako je selén.

Huby obsahujú aj ergotioneín, čo je silný antioxidant. Je veľmi účinný pri poskytovaní ochrany pred voľnými radikálmi a pri posilnení imunity.

Vitamín D

Huby obsahujú vitamín D, ktorý v tele zvyšuje vstrebávanie vápnika a pevnosť kostí. Nedostatok vitamínu D je bežný v Austrálii a to najmä v zimnom období.

Huby majú aj mimoriadne živiny a obsahujú prekvapivé množstvo a spektrum esenciálnych živín, či kyseliny listovej a vitamínu B12.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-08-31 07:00:00  |  Text: Pa   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: fitday.com

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia