Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Počet prípadov eboly nebezpečne stúpa: Vyžiadala si ďalšiu obeť!

Vírus ebola aj naďalej zúri vo svete.
Vírus ebola aj naďalej zúri vo svete. (Zdroj: thinkstock.com)

Nigéria má ďalší potvrdený prípad výskytu eboly. Je ním ošetrovateľka, ktorá sa starala o Američana libérijského pôvodu Patricka Sawyera. Ten si nákazu priniesol z Libérie a v júli jej podľahol.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie nigérijského ministra zdravotníctva Onyebuchiho Chukwua.

Chukwu novinárom v nigérijskej metropole Abuja povedal, že ošetrovateľku na prítomnosť vírusu ebola testovali cez víkend a jej test bol pozitívny. Počet potvrdených prípadov výskytu eboly v Nigérii tak stúpol na desať vrátane Sawyera a ďalšej ošetrovateľky, ktorí už ochoreniu podľahli. Podľa ministra zdravotníctva sa všetkých deväť Nigérijčanov nakazilo ebolou priamym kontaktom so Sawyerom.

Takto postupne zabíja organizmus

Ebola je ochorenie spôsobené vírusom, ktoré sa často končí smrťou. Klinicky sa prejavuje po dvoch až 21 dňoch od vystavenia sa vírusu náhlym nástupom horúčky, bolesťami svalov, slabosťou, bolesťami hlavy a hrdla. V ďalšom štádiu sa prejavuje zvracaním, hnačkami, vyrážkami a poruchami funkcie pečene a obličiek. U niektorých pacientov môže dôjsť k vnútornému a vonkajšiemu krvácaniu a zlyhaniu viacerých orgánov. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka ani liečba.

Až 1000 ľudí mŕtvych

V štyroch afrických štátoch - Guinei, Libérii, Sierra Leone a Nigérii - zomrelo na následky eboly, ktorá sa tam šíri od februára, už takmer 1000 ľudí. Ide o najväčšiu epidémiu tejto choroby od jej prvého zistenia u ľudí v roku 1976.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9