Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší nebezpečný liek? ŠÚKL sťahuje z trhu liek na poruchy trávenia!

Pozor na liek, ktorý sa sťahuje z lekární!
Pozor na liek, ktorý sa sťahuje z lekární! (Zdroj: thinkstock.com)

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) nariadil stiahnuť z trhu liek na poruchy trávenia, Linex kapsuly (číslo šarže EC8004 ). Ako ŠÚKL konštatuje na svojej webstránke, dôvodom je nesúlad so špecifikáciou v parametri mikrobiologická kvalita.

Vo vzorkách evidujú vyšší výskyt baktérie Staphylococcus epidermidis, než je povolené v špecifikáciách. Ústav nariadil siahnutie lieku z úrovne distribútorov.

"Tento nedostatok v kvalite nepredstavuje ohrozenie zdrabia pacienta, stiahnutie má preventívny charakter," uvádza ŠÚKL. Ústav ubezpečuje, že na trhu sú dostupné alternatívne prípravky.

Držiteľom registrácie lieku je spoločnosť Sandoz Pharmaceuticals, d.d, zo Slovinska.

O aké lieky ide?

Kapsuly Linex sa používajú pri poruchách trávenia, ktoré sú spôsobené bakteriálnymi a vírusovými infekciami tráviaceho traktu, liečbou širokospektrálnymi antibiotikami a chemoterapeutikami a ožarovaním orgánov nachádzajúcich sa v brušnej dutine a panve.

Staphylococcus epidermidis je baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje na pokožke človeka a vo väčšine prípadov je neškodná. Môže však predstavovať riziko pre pacientov so zníženou imunitou.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9