Zoznam nebezpečných rakovinotvorných potravín: Denne ich jeme!

Zelenina a ovocie patria prekvapene medzi rakovinotvorné potraviny!
Zdroj: thinkstock.com
2014-06-03 18:00:00

Počet ľudí na Slovensku postihnutých rakovinou nebezpečne stúpa! Zatiaľ čo pred rokom 2000 bolo zaznamenaných okolo 12-tisíc prípadov ročne, od roku 2008 je to až 24-tisíc. Ako je možné, že sa týka stále väčšieho počtu ľudí? Môže za to stravovanie?

Diagnóza „rakovina“. Nikto z nás by ju nechcel počuť od svojho lekára. Máme pred ňou rešpekt, bojíme sa jej. Keď hľadáme príčinu, väčšinou reagujeme tak, že za ňou môže byť genetika. Je to však skutočne pravda? Isté je, že v niektorých prípadoch môže mať určitý podiel na jej vzniku jedlo. Bohužiaľ, nielen to s veľkým množstvom tukov! Patria sem aj také potraviny, o ktorých by ste to ani zďaleka nepovedali!

Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina patria medzi najzdravšie potraviny, ktorých by sme sa nemali vzdávať! Ako je potom možné, že sú rakovinotvorné? Krutou realitou je fakt, že väčšina plodov, ktoré nakupujeme v obchodoch, je ošetrená rôznymi hnojivami a pesticídmi. Tie sú pre človeka toxické!

Americká enviromentálna skupina (EWG) zverejnila zoznam ovocia a zeleniny, ktoré sú najviac kontaminované pesticídmi. Výsledok vás rozhodne nepoteší. Najviac pesticídov obsahuje ovocie, ktoré denne nakupujeme. Patria sem jablká, jahody, hrozno a zo zeleniny je to zeler. Ak máte možnosť, uprednostnite radšej pestovanie ovocia a zeleniny v záhradke bez syntetickej chémie.

Konzervované rajčiny

Nielen rajčinám, ale aj iným potravinám, ktoré sú konzervované, by sme sa mali vyhýbať. Štúdie zistili, že vnútorná časť plechovky je pokrytá chemickou látkou bisfenol. Tá môže viesť k neplodnosti a dokonca k ochoreniu srdca! Kyslosť rajčín spôsobuje, že bisfenol extrahuje priamo do nich.

Limonády

Sladké perlivé nápoje sa už dlhé roky spájajú s rakovinou. Pred niekoľkými rokmi šokovala verejnosť štúdia amerických vedcov. Tí varovali ľudí, že už pri konzumácii viac ako dvoch fliaš sladených nápojov týždenne hrozí zvýšené riziko rakoviny pankreasu o neuveriteľných 87 percent! Môže za to vysoká hladina cukru v limonádach, ktorá vedie k náhlemu zvýšeniu hladiny inzulínu v tele. Inzulín podporuje rast väčšiny buniek, vrátane rakovinotvorných. Aj keď niektorí odborníci s výsledkami štúdie nesúhlasili, každú chvíľu vychádzajú na povrch nové fakty, ktoré potvrdzujú škodlivosť limonád a vznik rakoviny.

Netreba zabúdať na to, že okrem obsahu umelých farbív a potravinárskych chemických látok, sú limonády plné cukru, ktorý sa považuje za zabijaka 21. storočia! Ten je zodpovedný za vznik mnohých nebezpečných chorôb, vrátane obezity. Už len kvôli tomu by sme sa mali zamyslieť nad tým, či si skutočne chceme dať ten kolový nápoj, ktorý máme na stole...

Rafinovaná biela múka

Biela múka má vysoký glykemický index, vďaka ktorému sa rýchlo zvyšuje hladina cukru v krvi. To môže byť príčinou cukrovky. Aby toho nebolo málo, táto múka je bielená chlórom a ošetrená brómom – obe sú jedovatými chemikáliami. Biela múka patrí medzi rafinované sacharidy, ktoré sa spájajú s výskytom rakoviny pŕs u žien.

Losos

O tejto rybe sa hovorí ako o skvelej potravine hlavne pre tých, ktorí chudnú alebo sa snažia dodržiavať zdravý životný štýl. Jej veľkým plusom je tiež obsah omega-3 mastných kyselín. Bez ich dostatočného príjmu nedokáže organizmus bezchybne vytvoriť bunkovú membránu. S tým súvisí rad zdravotných problémov ako mozgová mŕtvica, srdcový infarkt, nepravidelná činnosť srdca, niektoré druhy rakoviny, inzulínová rezistencia, astma či hypertenzia. Taký je losos, ktorý je ulovený v prírode.

Väčšina z nich je však z farmového lovu. Chované lososy sú kŕmené granulami obsahujúcimi pesticídy, antibiotiká, polychlórované bifenoly a ďalšie karcinogénne látky a chýba im vitamín D. Podľa Dr. Davida Carpentera, riaditeľa Inštitútu pre zdravie a životné prostredie na univerzite v Albane, je losos z farmového chovu pre nás veľkým rizikom!

Spracované mäso

Slanina, klobásky či párky v rožku sú nezdravé nielen kvôli svojmu vysokému obsahu tukov, ale podiel viny majú aj konzervačné látky. Tie z nich síce robia na pohľad čerstvé potraviny, ale môžu spôsobiť rakovinu! Nájdete v nich dusitan sodný a dusičnan sodný, ktoré zvyšujú riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Sledujte na etiketách obsah dusičnanov! Dajte prednosť radšej mäsu, ktoré pochádza z prírodných zdrojov.

Popcorn z mikrovlnky

Čo je lepšie, ako si pochutnať na popcorne pri sledovaní napínavého filmu? Ak však nechcete riskovať neplodnosť, problémy s pečeňou či rakovinou semenníkov alebo pankreasu, mali by ste sa vyhýbať popcornom v sáčkoch. Navyše, je preukázané, že obsahuje chemikáliu, ktorá spôsobuje nádory a problémy s pľúcami a rakovinou. Údajne sa v nej nachádza karcionogénna látka – diacetyl.

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-06-03 18:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: naturalon.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Gurman.sk

Diskusia