Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrôzostrašné zistenie: Alkohol zabil vyše 3 milióny ľudí v roku 2012!

Alkohol pochoval viac ako 3 milióny ľudí!
Alkohol pochoval viac ako 3 milióny ľudí! (Zdroj: profimedia.sk)

Vyše tri milióny ľudí zomreli na konzumáciu alkoholu v roku 2012, pričom bezprostredné príčiny boli rôzne - od rakoviny až po násilie, informovala dnes Svetová zdravotnícka organizácia. V globálnej správe o alkohole a zdravotnom stave uviedla, že každý človek na svete, ktorý má 15 a viac rokov, vypije ročne v priemere 6,2 litra čistého alkoholu.


Keďže však pije iba necelá polovica populácie - 38,3 percenta - vypijú v priemere 17 litrov čistého alkoholu na osobu ročne, napísala agentúra Reuters.

Zabil hlavne mužov

Podľa námestníka generálneho riaditeľa WHO pre chronické choroby a duševné zdravie Olega Čestnova nadmerné pitie zabíja viac mužov ako žien a zvyšuje riziko rozvoja vyše 200 chorôb.

 "Treba robiť viac pre ochranu populácie pred negatívnymi dopadmi konzumácie alkoholu na zdravie," zdôraznil.

Najhoršie je nárazové pitie

Najhoršie je, že 16 percent pijanov vo svete pije nárazovo, čo je pre zdravie najškodlivejšie. Najväčšie sociálne a zdravotné dopady konzumácie alkoholu sa prejavujú u chudobných ľudí, ktorí často nemajú kvalitnú zdravotnú starostlivosť a zvyčajne sú menej chránení funkčnou rodinou či komunitou.

Európa vedie

Správa zhŕňa údaje zo 194 krajín a sleduje konzumáciu alkoholu, jej vplyv na verejné zdravie a opatrenia štátov.

Vyplýva z nej, že najviac alkoholu na osobu sa konzumuje v Európe. Globálne trendy ukázali, že konzumácia alkoholu v uplynulých piatich rokoch bola stabilná v Európe, Afrike a na oboch amerických kontinentoch a vzrástla v juhovýchodnej Ázii a západnom Tichomorí.

Najvyššie čísla (liter čistého alkoholu) zaznamenali v Rusku (15,1 litra), Litve (15,4), Moldavsku (16,8) a Bielorusku (17,5). Česi vypijú rovnako ako Slováci.

Ako je na tom Slovensko?

Podľa najnovšej štúdie, ktorú zverejnila Medzinárodná zdravotnícka organizácia (WHO), Slováci starší než 15 rokov vypijú ročne v priemere trinásť litrov čistého alkoholu na osobu, pričom celosvetový priemer je 6,2 litra. Na Slovensku skonzumujú ľudia v priemere 19,8 litra alkoholu, pričom u mužov nad 15 rokov je to až 28,8 litra, zatiaľ čo u žien iba 10 litrov.

 

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9