Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Za pochybenia platili nielen poistenci, ale i lekári: Pozrite sa na výšku pokuty!

ÚDZS uložil vlani pokuty vo výške 855 tis. eur.
ÚDZS uložil vlani pokuty vo výške 855 tis. eur. (Zdroj: thinkstock.com)

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) aj v uplynulom roku rozdával poistencom, zdravotným poisťovniam (ZP) i poskytovateľom zdravotnej starostlivosti pokuty za pochybenia. Ich výška presiahla 855 tis. eur.

Aké chyby robili?

Najviac peňazí budú musieť zo svojich peňaženiek vytiahnuť poistenci a platitelia poistného. Úrad im uložil pokuty v sume 658 555 eur. Najčastejšie chybili v tom, že neoznámili zmenu či vznik platiteľa poistného, pokutovalo sa aj neuhrádzanie preddavkov na zdravotné poistenie včas a v správnej výške, či nevrátenie preukazu pri zmene zdravotnej poisťovne. Vyplýva to zo správy o činnosti ÚDZS za rok 2013.

Aj zdravotné poisťovne pochybili

Zdravotné poisťovne za svoje pochybenia dostali od ÚDZS finančné sankcie 8 600 eur. Pokutované boli napríklad za to, že prijali prihlášku na verejné zdravotné poistenie od osoby, ktorá nebola oprávnená na podanie takejto prihlášky. Voči ďalším dvom sankciám, každej vo výške 3 319 podali rozklad, o ktorom druhostupňový správny orgán do konca minulého roka nerozhodol.

"Úrad v ďalších 19 prípadoch uložil zdravotným poisťovniam prijať opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov a ich príčin," konštatuje sa v správe.

Pokutám sa nevyšli ani lekári

S finančným postihom obišli aj poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, úrad im právoplatne uložil pokuty vo výške 188 tis. eur. Najčastejšie u nich preveroval postup pri liečbe, na ktorý sa sťažovali pacienti vo viac ako polovici všetkých prípadov. Podnety smerovali aj na poplatky, nesprávnu diagnózu či pre poškodenie zdravia. Ako úrad konštatuje, pre nesprávne poskytnutú zdravotnú starostlivosť nedal v minulom roku žiadne trestné oznámenie.

"V roku 2013 bolo podaných 6 517 návrhov na vykonanie exekúcie na celkovú sumu 741 386,44 eur, vymožených bolo 2 604 pokút v celkovej sume 209 524,24 eur," uvádza v správe ÚDZS.

Podotýka však, že vymožené pokuty sú aj z návrhov na vykonanie exekúcie, ktoré boli podané od roku 2007 do roku 2013.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9