Pozor na používanie ústnej vody: Môžete dopadnúť veľmi zle!

Ústnu vodu by ste nemali používať príliš často! Stačí raz denne.
Zdroj: thinkstock.com
2014-05-09 06:00:00

Len pred niekoľkými mesiacmi šokovali britskí vedci verejnosť vyhlásením, že ústna voda, ktorú denne používajú tisícky ľudí, zvyšuje krvný tlak a tým riziko úmrtia. Teraz sú na mieste ďalšie obavy. Ústna voda údajne môže spôsobiť rakovinu!

Každý sa jej bojí. Nikdy by sa s ňou nechcel stretnúť zoči-voči. Reč je o nebezpečnej rakovine, ktorá ročne zabije milióny ľudí na svete.

Nie viac ako trikrát denne!

Odborníci teraz varujú pred používaním ústnej vody, ktorá môže viesť k rakovine úst! Zvýšené riziko vzniku nebezpečnej choroby zistili vedci z celoeurópskeho výskumu, ktorého sa zúčastnilo 13 vysokých škôl.

„Zistili sme, že časté používanie ústnych vôd – tri až viackrát denne zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Vieme, že niektorí ľudia, ktorí pravidelne fajčia alebo pijú alkohol, často používajú ústnu vodu, aby eliminovali zápach z úst. Radím im, aby s tým prestali,“ upozornil vedúci štúdie Dr. David Conway z University of Glasgow.

Čo spôsobuje?

Alkohol v ústnej vode prispieva k vytváraniu rakovinotvorných látok, ktoré prenikajú cez ústnu sliznicu. Môžu produkovať látku s názvom acetaldehyd, čo je karcinogén, ktorý sa môže akumulovať v okolí úst.

Zdravý chrup bez ústnej vody

Podľa odborníka by sme mali ústne vody používať najlepšie len raz denne. Všetko, čo potrebujeme pre zdravie ústnej dutiny je pravidelné čistenie zubov s kvalitnou zubnou pastou a tiež so zubnou niťou. Samozrejmosťou by mali byť pravidelné prehliadky u zubného lekára. Toto všetko je predpokladom k zdravému chrupu. Ústnu vodu vraj k tomu nepotrebujeme.

Nenašli sme žiadne významné zvýšenie rizika rakoviny spojeného s použitím ústnej vody raz alebo dvakrát denne, “povedal Dr. David Conway.

Štúdia bola publikovaná v uznávanom odbornom časopise Oral Oncology.

Jednoznačný záver

Výskumníci sa domnievajú, že majú dostatok dôkazov na uvedené tvrdenie. Je jednoznačne preukázané, že ústne vody prispievajú k zvýšenému riziku vzniku rakoviny ústnej dutiny. Vyvarujte sa preto používaniu ústnej vody na báze alkoholu. Ak ju používate, určite nie viac ako raz denne!

Šírte informácie o zdraví ďalej! Nikdy neviete, komu môžu pomôcť. Vďaka zdieľaniu sa o článku dozvedia aj vaši priatelia.

2014-05-09 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia