Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Podozrenia na nežiaduce účinky liekov: Pozrite sa, koľko ich bolo u nás vlani!

Niektoré lieky vyvolali u pacientov nežiadúce účinky.
Niektoré lieky vyvolali u pacientov nežiadúce účinky. (Zdroj: photl.com)

Na Slovensku bolo vlani zaznamenaných vyše 1000 podozrení na nežiaduce účinky liekov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) dostal celkovo 1038 hlásení o podozreniach na nežiaduce účinky, informuje o tom vo svojej výročnej správe.

Najviac hlásení bolo z Bratislavy

"Farmaceutické spoločnosti poslali 390 hlásení, zdravotnícki pracovníci 608 hlásení a pacienti 16 hlásení. Najviac hlásení prišlo zo zdravotníckych zariadení v Bratislave (276), z pohľadu špecializácie lekárov bol najvyšší počet hlásení zaslaný lekármi v špecializácii interná medicína (159)," približuje ŠÚKL.

Zaslanie hlásenia ešte neznamená, že nežiaduca reakcia bola vyvolaná liekom.

"Hlásenia sa dostávajú do databanky EudraVigilance a následne sú v pravidelných intervaloch posudzované spolu s ostatnými dostupnými informáciami o lieku," vysvetľuje ŠÚKL.

Ak sa preukáže, že liek môže vyvolať nežiaduci účinok, štátny ústav prijme potrebné opatrenia až po pozastavenie alebo stiahnutie lieku z používania.

Každý liek predstavuje riziko

Každý liek môže mať nežiaduci účinok, ktorý sa však nemusí ukázať u každého. Žiaden liek nie je úplne bez rizika. Pre správne použitie lieku treba preto poznať nielen jeho kladné účinky, ale aj obmedzenia a negatíva.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9