Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ohrozuje nás nebezpečná kozmetika: Tieto výrobky odhoďte

Niektoré výrobky na našom trhu sú nebezpečné, radšej ich nepoužívajte.
Niektoré výrobky na našom trhu sú nebezpečné, radšej ich nepoužívajte. (Zdroj: photl.com)

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) varuje pred nebezpečnou kozmetickou súpravou a farbami na tvár. Tieto výrobky zachytil rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky v Nemecku a v Írsku. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Lenka Skalická. "Je možné, že uvedené výrobky sa vyskytujú aj v Slovenskej republike," upozornil hlavný hygienik SR Ivan Rovný.

Kozmetická súprava

Prvým nebezpečným výrobkom je kozmetická súprava s názvom Sporty značky Street Looks, výrobná dávka/typ: EAN 8715658008774, vyrobený v Číne. Súprava pozostáva z 85 ml toaletnej vody a 50 ml sprchovacieho gélu. V sprchovacom géli je prekročená maximálna povolená koncentrácia konzervačnej zmesi, čo je v rozpore so Zoznamom konzervačných látok povolených v kozmetických výrobkoch. Výrobok tiež nebol označený v súlade s platnou legislatívou a bol určený aj na slovenský trh.

Farby na tvár

Nebezpečné sú tiež farbičky na tvár Face Paint Set, výrobná dávka/typ: No: X-92104, Lot 10/10/2012, EAN: 5050577921043. Súprava obsahuje štyri farbičky, tri pastelky na tvár a jednu špongiu v bielej plastovej vaničke a modrej kartónovej škatuľke. Výrobok obsahuje olovo, čo je v rozpore so zoznamom zakázaných látok v kozmetických výrobkoch. Olovo je látka s predpokladanými karcinogénnymi účinkami, negatívne ovplyvňuje najmä tráviaci trakt, krvný obeh, srdcovo-cievny systém, centrálnu nervovú sústavu, obličky, imunitný systém, reprodukciu a dýchanie. Zvlášť toxické je pre deti.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9