Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Dr. Igor Bukovský: Top 5 potravín, ktoré zaručene posilnia imunitu

Podľa Dr. Igora Bukovského je veľmi dôležitý na imunitu vitamín D.
Podľa Dr. Igora Bukovského je veľmi dôležitý na imunitu vitamín D. (Zdroj: Jan Zemiar)

Ak máte oslabenú imunitu, nemusíte hneď utekať do lekárne. Siahnite radšej po zdravej a vyváženej strave, vďaka ktorej nebudú mať bacily žiadnu šancu. Imunita bola témou online rozhovoru, ktorého sa 7. novembra od 11:00-12:00 v magazíne Vysetrenie.sk zúčastnil Dr. Igor Bukovský. Mnohým čitateľom poradil, ako posilniť obranyschopnosť organizmu, aby prežili toto chladné obdobie v zdraví.

 


Prvá pomoc

Odvrátenou stránkou jesene je chrípkové obdobie. Stačí jedno kýchnutie, ktoré môže byť predzvesťou nepríjemnej choroby alebo prechladnutia. Cítite, že niečo na vás lezie? Vyskúšajte prvú pomoc: cesnak, zázvor, selén, zinok, veľa vody a ovocia. Nezabudnite sa poriadne vyspať, spánkový deficit totiž všetko len zhoršuje.

Top 5 potravín na imunitu

Podľa Dr. Igora Bukovského je v tejto sezóne takýto Top 5 potravín na imunitu:

  • Ovsené vločky.
  • Tekvica Hokaido.
  • Cesnak.
  • Pomaranče.
  • Vlašské orechy.

Často sa však zabúda na vitamín, ktorý je pre imunitu nesmierne dôležitý – vitamín D. Nezabúdajte naň!

Neberte vitamíny na alergiu

Ak trpíte alergiami a dávate do seba množstvo výživových doplnkov, ako napr. vitamíny na posilnenie imunity, nerobíte dobre.

„Pri alergiách a autoimunitných ochoreniach môže byť stimulácia/podpora imunity kontraproduktívna. Veď alergia je vlastne prehnaná imunitná reakcia, takže ďalšia stimulácia imunity človeku asi veľmi nepomôže. Druhá vec je, ak je dlhodobým zápalom alebo alergickými príznakmi imunita vyčerpaná. Ale to potom patrí do rúk zodpovedného imunológa. Multivitamíny nie sú správnym riešením podľa mňa,“ povedal Dr. Bukovský.

Koprivka

Koprivka nie je ničím príjemným. Spôsobuje ju alergická reakcia na niečo, čo do krvi prekĺzlo cez ochrannú bariéru sliznice čreva. Ak chcete zistiť príčinu, pátrajte po prípadných alergénoch. Pomôže nasadenie vhodných probiotík a zapisovanie jedálneho lístka a všetkých subjektívnych ťažkostí. Tak časom vystopujete, čo je za vznikom ochorenia.

Ako na hypoglykémiu?

Ak máte stále chuť na sladké a trasú sa vám ruky, keď si nedáte napr. čokoládu, nemusí ísť o závislosť na sladkom.

„Ide o klasickú hypoglykémiu – dôsledne uprednostňujte potraviny s nízkym glykemickým indexom, jedzte menšie porcie častejšie, vyhoďte veľké dávky koncentrovaného cukru (malé si doprajte) a prečítajte si zopár kapitol v mojej novej knihe pre ženu,“ radí Dr. Bukovský.

Prečítajte si celý online rozhovor s Dr. Igorom Bukovským!

Nahlásiť chybu

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9