Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Fajčiari, zbystrite pozornosť: Toto vás zrejme nepoteší

Fajčiari budú musieť počítať s prísnejšími obmedzeniami.
Fajčiari budú musieť počítať s prísnejšími obmedzeniami. (Zdroj: photl.com)

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok po dlhých vyjednávaniach schválili prísnejšiu smernicu o regulácii trhu s tabakovými výrobkami. Legislatíva navrhnutá Európskou komisiou (EK) počíta so zväčšením plochy pre varovania o škodlivých následkoch fajčenia na obaloch od cigariet, zákazom väčšiny príchutí v tabakových výrobkoch, akou je napríklad mentolová, a s obmedzením prístupu k elektronickým cigaretám. Neprešiel však návrh, aby sa takzvané slim cigarety vytratili z trhu.

Odstrašujúce obrázky na krabičkách

Na základe smernice z roku 2001 musia všetky členské štáty únie zabezpečiť zverejňovanie varovných textov na obaloch od cigariet. V roku 2005 EK odporučila sériu obrázkov, ktoré majú ilustrovať zdravotné riziká spojené s fajčením.

Vo väčšine krajín EÚ sa už cigarety predávajú s takýmito odstrašujúcimi obrázkami. Po schválení zo strany EP bude musieť novú legislatívu potvrdiť všetkých 28 členských štátov.

Podľa Európskej komisie zomrie v EÚ v dôsledku fajčenie každý rok 700 tisíc ľudí a zdravotné náklady súvisiace s tabakom dosiahnu ročne zhruba 25 miliárd eur.

Bude hotová do konca roka?

Európska smernica o tabakových výrobkoch, o ktorej dnes hlasovali poslanci Európskeho parlamentu (EP), by mohla byť hotová do Vianoc. Uviedla britská europoslankyňa Linda McAvanová, ktorá má úlohu spravodajkyne EP pre tabakovú smernicu.

Výsledok dnešného hlasovania v EP podľa McAvanovej dokazuje, že poslancom sa podarilo poraziť tlak tabakovej lobby. Podobné stanovisko dnes v rozhovore zaujal aj predseda skupiny socialistov a demokratov v EP (S&D) Hannes Swoboda. Povedal, že europoslanci nesmú ustupovať návrhom lobistických skupín, lebo tabaková smernica je vyjadrením vôle poslancov ako zástupcov voličov krajín Európskej únie a nie presadením záujmov priemyselných skupín.

Ešte pred hlasovaním poslancov vystúpil v pléne EP eurokomisár pre zdravie Tonio Borg, ktorého rezort vyše dva roky pripravoval znenie smernice. Komisár poslancom pripomenul, že nikto týmto návrhom nepresadzuje zákaz fajčenia alebo tabaku.

"Každý môže slobodne fajčiť koľko chce. Ale tabakové výrobky by mali vyzerať ako tabakové výrobky a chutiť ako tabak," zdôraznil Borg.

Jeho slová smerovali k poslancom, ktorí sa bránili uzákoneniu zákazu predaja mentolových cigariet a cigariet s vanilkovou či čokoládovou príchuťou.

Na pôde EP sa nakoniec zrodil kompromis, keď mentolové cigarety dostali odklad o osem rokov a o ich osude bude rozhodovať europarlament a Európska komisia, ktoré vzídu z volieb do Európskeho parlamentu v roku 2019. Hlasovať sa o nich bude až v roku 2022. Vanilkové cigarety, podobne ako tie s príchuťou čokolády, dostali trojročný odklad.

Európski zákonodarcovia po dnešnom hlasovaní o smernici budú pokračovať v dialógu s Radou, čiže 28 členskými štátmi EÚ, pričom všetky krajiny musia dosiahnuť kompromis predtým ako sa smernica stane zákonom. Podľa diplomatických zdrojov EÚ je vôľa ukončiť rokovania o smernici ešte do konca tohto roka, tak ako o tom hovorila spravodajkyňa McAvanová. V prípade dosiahnutia medziinštitucionálnej dohody, by smernica mala začať platiť od roku 2015.

Slovenskí europoslanci sa nezhodli

Tabaková smernica EÚ názorovo rozdelila aj slovenských europoslancov. Kým Miroslav Mikolášik (KDH) argumentuje v prospech strany, ktorá sa zasadzuje za dôraznejšiu ochranu zdravia, Monika Smolková (Smer-SD) patrila medzi tých poslancov, ktorí podporili stanovisko slovenskej vlády.

Mikolášik uvítal výsledok hlasovania o smernici, lebo sa v nej podarilo presadiť niekoľko pozmeňujúcich návrhov, na ktorých aj on sám pracoval. Ako spresnil, išlo o návrhy v oblasti ochrany zdravia a ochrany mládeže, kde sú trendy zlé, nakoľko európska mládež, chlapci aj dievčatá, sa dostáva k cigaretám v čoraz mladšom veku.

Pripomenul, že časť poslancov EP presadzovala záujmy trhu a ďalší hovorili k meritu veci, čo je podľa neho ochrana zdravia. Dodal, že každoročne v EÚ na následky fajčenia zomrie 700.000 ľudí.

"To ako keby sme každý rok z mapy vymazali Frankfurt," opísal situáciu Mikolášik. A dodal, že nejde len o počet obetí fajčenia, ale aj o náklady na liečbu chorých. Napríklad na Slovensku ročná liečba pacienta s rakovinou pľúc vyjde systém zdravotníctva na 20.000 eur.

Mikolášik uviedol, že on osobne tlak lobistov nepociťoval, ale vie, že mnohí poslanci zdôvodňovali hlasovanie proti smernici ich argumentmi, čiže tým, že je to v záujme udržania tabakového priemyslu a kvôli hrozbám pašovania cigariet.

"Ale to je celkom iná téma. Ja sa pýtam ako sa pozrú do očí človeku, ktorý dostane rakovinu," uviedol Mikolášik.

Podľa jeho slov sa slovenskí poslanci stavali aktívne k tejto smernici, podávali pozmeňujúce návrhy, takže sa dá povedať, že súčasná podoba smernice je aj výsledkom ich práce.

Poslankyňa Smolková priznala, že je silný antifajčiar a súhlasí s čo najmasovejšou osvetou proti fajčeniu, ale pri hlasovaní o smernici zvážila stanovisko Ministerstva financií SR.

Hlasovala najmä proti návrhu na viac ako 65-percentné pokrytie škatuliek výstražnými nápismi a obrazmi. To by podľa nej znemožnilo uverejnenie ochranných prvkov a zvýšilo pašovanie cigariet.

"Som z východného Slovenska, kde sa denne stretávame s tým ako sa cez ukrajinskú hranicu pašujú cigarety. A tie sú oveľa škodlivejšie ako tie, ktorú už sú na trhu," uviedla Smolková.

Na druhej strane je proti šíreniu tenkých a najmä aromaticky ochutených cigariet, ktoré by podľa nej mali postupne zmiznúť z trhu. Tvrdí, že takýto typ cigariet podnecuje mládež a prvofajčiarov na zlozvyk na fajčenie.

Smolková uviedla, že ju pobúrilo, keď dostávala do kancelárie rôzne pozvania alebo konkrétne dary, napríklad elektronické cigarety. A dodala, že za 4,5 roka pôsobenia v europarlamente taký silný lobing ako v prípade tejto smernice ešte nezažila. V jej prípade to ani nemuselo byť, lebo pri smernici sa riadila stanoviskom slovenského ministerstva zdravotníctva a financií.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9